panorama_centrum
Mia Hämäläinen Persson och Marie AxelssonFoto: Socialdemokraterna

Skarp kritik mot Moderaterna för nedläggning av transportprogrammet

Socialdemokraterna riktar skarp kritik mot Moderaterna för nedläggningen av Transportprogrammet på Arlandagymnasiet och privatiseringen.

Bergstrands Utbildningar har kritiserats i riksmedia under de senaste veckorna för att ha gett betyg till elever som inte närvarat. Nu riktar Socialdemokraterna kritik mot Moderaterna för hanteringen när Transportprogrammet på Arlandagymnasiet lades ned och Bergstrands utbildningar kom in.
– Jag är orolig för gymnasieungdomarnas framtid och jag är ledsen å lärarnas vägnar. Bergstrands systematiska betygsfusk i Bromma är ett hån mot lärarprofessionen och skattebetalarna. Dessutom är de privata aktörerna generellt sett inte kända för att satsa på utbildade lärare, då det är lättare att hålla nere kostnaderna med obehöriga lärare, Marie Axelsson (S) Oppositionsråd i Sigtuna kommun

”Oansvarigt agerande”
Socialdemokraterna anser att det är viktigt att Sigtuna utifrån sin placering som logistiknav kan säkerställa kompetens till näringslivet i en strategiskt viktig fråga. Man kallar hanteringen för smygprivatisering som innebär att kommunen inte längre kan samarbeta med näringslivet kring kompetensförsörjning inom branschen.
– Det är oansvarigt att den moderatledda kommunledningen släpper ifrån sig ansvaret för våra gymnasieungdomars skolgång till en oseriös privat aktör som företaget Bergstrands Utbildningar, skriver S i pressmeddelandet.

Ifrågasätter Askersons kompetens
Mia Hämäläinen Persson (S) 2:e vice ordförande i Utbildning- och arbetsmarknadsnämnden, ifrågasätter nämndens ordförande Mattias Askersons (M) lämplighet att ansvara för kommunens utbildnings- och arbetsmarknadspolitik:
– Vi har det alldeles färska exemplet angående företaget Bergstrands Utbildningar, KPMGs revisionsrapport angående kommunens aktiva medverkan till så kallad sociala dumpning dessutom har Mattias Askerson (M) även blivit kritiserad av förvaltningsrätten för att ha tagit ordförandebeslut som inte har stöd i kommunallagen.

”(S) vill ha allt i kommunal regi”
Moderaterna tillbakavisar kritiken och menar på att Bergstrands även under Socialdemokraterna bedrivit yrkesspecifika kurser på entreprenad på på Arlandagymnasiet.
– När (S) talar om ”smygprivatisering” handlar det ytterst inte om Bergstrand och den aktuella utbildningen. Det handlar om att på bred front inom många verksamheter beröva Sigtunaborna möjligheten att själva välja hur de vill leva sina liv. (S) vill att allt ska drivas i kommunal regi, även om kvaliteten skulle vara sämre och ratas av invånarna, säger Olov Holst (M), Kommunstyrelsens ordförande.

Mattias Askerson uppger att det som Bergstrands anklagats för i Bromma förstör för alla de fristående aktörer som han menar ”är seriösa och bedriver verksamheter som i många fall är minst lika bra som kommunala verksamheter.”
– Ofta bättre, viket är anledningen till att vi hellre auktoriserar andra än fortsätter med att erbjuda kommunala tjänster som ingen vill nyttja.

Axelsson köper inte argumenten
Marie Axelsson köper inte argumenten från varken Askerson och Holst:
– Det finns bra och dåliga fristående skolor. Det som framkommit om Bergstrands utbildningar är inte positivt varken för dem eller för Sigtuna kommun. Att Moderaterna känt till problemen inom företaget och samtidigt tagit beslutet att lägga ned den kommunala transportutbildningen är inte försvarbart. Det är en riktigt dålig skolpolitik

sommar i sigtuna kommun

Så varmt är det i baden

Nyheter Det råder värmebölja i kommunen och för den som funderar på ett svalkande dopp så finns det gott om strandbad.

connys_helsida

Hundens vecka i Märsta

Notiser Hundens vecka kommer att arrangeras hos Märsta-Sigtuna Brukshundklubb vecka 37: - 2021 blev rekordartad för Hundens vecka och vi hoppas på ett lika stort engagemang i år, säger Lovisa Palmblad, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Stockholm Gotland.

marinan_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

mp_helsida_april
centrum_sommar2022_helsida
defacto_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

liber_helsida
2020_helsida
ewas_helsida
EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

Pristak införs i SL-trafiken

Nyheter Region Stockholms Trafiknämn har klubbat igenom ett pristak i SL-trafiken: - Bort med onödiga debiteringar och in med resenärerna. Det är målet när vi inför capping. Först ut är enkelbiljetter med målet att också öppna upp för månadskorten, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för trafiknämnden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

connys
sigtuna_vatten_outsider
mp_outsider2022
marina_outsider
centrum_sommar_outsider2022
nrh
ewas_outsider
swedol_outsider
moderat_outsider
ridskola_2020_outsider