center_pan21
Foto: Jamshid Jamshidi

Sjukfrånvaro kostar 76 miljoner

Sjukskrivningarna i kommunen kostar tiotals miljoner varje år enligt fackförbundet Vision som vill se att kommunerna agerar för att få ner sjukfrånvaron.

centrum_artikel

Sigtuna kommun dras med en sjukfrånvaro på 8,4 procent enligt ett pressmeddelande från Vision. Det ger kommunen en total kostnad på 76 miljoner kronor ink alla kostnader och produktionsbortfall. Om Sigtuna kom ner på samma nivå som den kommun med lägst sjukfrånvaro Torsby (4,3 procent) skulle kostnaden för sjukfrånvaro halveras till 37 miljoner kronor.

Torsby halverade
Enligt Vision är Torsby ett bra exempel i riket på kommuner som lyckats minska sin sjukfrånvaro från 8,5 procent till 4,3 procent på elva år.
– Det kommer krävas ett hårt arbete för att få friskare arbetsplatser. Men det är värt alla ansträngningar, eftersom vinsterna för enskilda individer, arbetsgivarna och samhället i stort är så uppenbara, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Lyckat försök inlett
Sigtuna kommun har sedan i år startat ett arbete inom Äldre- och omsorgsförvaltningen som gett resultat och ska införas i resterande verksamhet. Några av åtgärderna som Vision vill se är att personalens hälsa sätts på den politiska dagordningen, chefer ska ha ansvar för ett rimligt antal medarbetare, tillräckligt många anställda för att säkra kvalitet och minska stress, förebyggande arbetsmiljöarbete.
Sju kommuner i länet har högre kostnader för sjukfrånvaro än Sigtuna, Upplands-Väsby är dock ingen av dessa. Där är sjukfrånvaron 7,2 procent men kostnaderna bara 37,5 miljoner. Procentuellt sett är det bara Värmdö och Nynäshamn som har högre sjukfrånvaro än Sigtuna. Vision och flera andra fackförbund har enats med Sveriges Kommuner och landsting om att arbeta målmedvetet för att sänka sjukfrånvaron i välfärden.

flygskola_helsida
julmarknad_helsida

Märstabo och före detta politiker döms för ekobrott

Nyheter En man från Märsta som varit en av förgrundsfigurerna inom ett av kommunens politiska partier döms till villkorlig dom för ekobrott. Han döms i en härva där pengar slussats från Sverige via honom för att undvika skatt. Skatteverket hävdade att pengar som betalats ut via märstabons bolag borde ha skattats för i Sverige.

centrum_helsida2020
happyhomes_sommar2020
defacto_helsida
koppar_helsida
connys_helsida
oppethus_helsida

Fick böter för 30 sekunder: ”Vakten lurpassade”

Nyheter En man som skulle lämna av vid Arlanda flugplats fick böter för att ha stannat i 30 sekunder: - Självklart borde jag väl uppmärksammat strecken i asfalten men inte så lätt i mörkret och när man hastigt skall lämna en kär dotter. Jag betalar de 900 kronorna men vänder mig mot att parkeringsvakten stod och lurpassade och utan varning bötfällde, berättar mannen för märsta.nu

jul2021
mp_host_helsida
2020_helsida
helsida_var2021

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

mp-outsider
ridskola_2020_outsider
julmarknad_outsider
flygskolan_outsider
nrh
swedol_outsider
centrum_sommar_out
connys
koppar_outsider
oppethus_outsider
jul_outsider
sigtuna_vatten_outsider
dack-outsider