defacto_pan2020
Foto: Jamshid Jamshidi

Sjukfrånvaro kostar 76 miljoner

Sjukskrivningarna i kommunen kostar tiotals miljoner varje år enligt fackförbundet Vision som vill se att kommunerna agerar för att få ner sjukfrånvaron.

fraga_liberalerna

Sigtuna kommun dras med en sjukfrånvaro på 8,4 procent enligt ett pressmeddelande från Vision. Det ger kommunen en total kostnad på 76 miljoner kronor ink alla kostnader och produktionsbortfall. Om Sigtuna kom ner på samma nivå som den kommun med lägst sjukfrånvaro Torsby (4,3 procent) skulle kostnaden för sjukfrånvaro halveras till 37 miljoner kronor.

Torsby halverade
Enligt Vision är Torsby ett bra exempel i riket på kommuner som lyckats minska sin sjukfrånvaro från 8,5 procent till 4,3 procent på elva år.
– Det kommer krävas ett hårt arbete för att få friskare arbetsplatser. Men det är värt alla ansträngningar, eftersom vinsterna för enskilda individer, arbetsgivarna och samhället i stort är så uppenbara, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Lyckat försök inlett
Sigtuna kommun har sedan i år startat ett arbete inom Äldre- och omsorgsförvaltningen som gett resultat och ska införas i resterande verksamhet. Några av åtgärderna som Vision vill se är att personalens hälsa sätts på den politiska dagordningen, chefer ska ha ansvar för ett rimligt antal medarbetare, tillräckligt många anställda för att säkra kvalitet och minska stress, förebyggande arbetsmiljöarbete.
Sju kommuner i länet har högre kostnader för sjukfrånvaro än Sigtuna, Upplands-Väsby är dock ingen av dessa. Där är sjukfrånvaron 7,2 procent men kostnaderna bara 37,5 miljoner. Procentuellt sett är det bara Värmdö och Nynäshamn som har högre sjukfrånvaro än Sigtuna. Vision och flera andra fackförbund har enats med Sveriges Kommuner och landsting om att arbeta målmedvetet för att sänka sjukfrånvaron i välfärden.

happyhomes_sommar2020
connys_helsida
helsida
speedy_vinter_helsida
kkdk_helsida
centrum_helsida2020
defacto_helsida
2020_helsida
manskold_helsida
meko_helsida
nrh
ridskola_2020_outsider
speedy_vinter2020_outsider
centrum_sommar_out
kkdk_outsider
manskold_outsider
outsider
meko_outsider
budget_outsider
sigtuna_vatten_outsider
swedol_outsider