moderaterna_panorama
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Sigtuna långt ner på skolranking

Sigtuna kommun anses ha för låg andel behöriga lärare och liten resurstilldelning vilket ger en låg placering i Lärarförbundets ranking för Bästa skolkommun.

På onsdagen släppte Lärarförbundet sin årliga ranking Bästa skolkommun. Sigtuna hamnar på plats 219 av 290 kommuner. Låg andel behöriga lärare och liten resurstilldelning gör att Sigtuna placerar sig på nedre halvan av rankingen.

Lärarförbundet har undersökt tio kriterier, bland plussen för kommunen är att elever i åk 9 har högt meritvärde och att andelen godkända är hög. Sigtuna kommun ligger dock bättre tull än grannkommunerna Bro och Väsby. I länet rankas Sigtuna på plats 15 av 26 kommuner.
– De kriterier vi mäter ger en tydlig bild av en kommun. När politiken vet att satsa på sina rektorer, lärare och elever så märks det i såväl elevresultat som i lärarnas arbetsförutsättningar. Det handlar om ekonomiska förutsättningar, politisk ambition och prioriteringar, säger Lärarförbundets förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand.

När det gäller andelen utbildade lärare ör kommunen på plats 288 av 290, alltså nästan sämst i länet. Lärartätheten är också låg med plats 251, många lärare är även sjuka samt att andelen barn i förskola är för liten. Till plussen hör löner samt att kommunen som huvudman är bra. Landets bästa skolkommun är Övertorneå, länets bästa är Salem som är på plats 66 i riket. Länets kommuner har således inga topplaceringar.

Lärarförbundet meddelar även att man nu kommer lägga ner sin ranking.
– Vi ser i vår granskning att kommunerna långt ned på listan lämnas i sticket. De har problem med resurser, resultat och lärartäthet och inget händer, år efter år. Sverige får inte nöja sig med detta. Det handlar om ett systemfel som kommunerna inte kan rätta till på egen hand. Staten måste kliva fram och säkra en likvärdig och bra skola i hela landet, säger Johanna Jaara Åstrand.

connys_helsida
liber_helsida
sommar i sigtuna kommun

Så varmt är det i baden

Nyheter Det råder värmebölja i kommunen och för den som funderar på ett svalkande dopp så finns det gott om strandbad.

marinan_helsida

Hundens vecka i Märsta

Notiser Hundens vecka kommer att arrangeras hos Märsta-Sigtuna Brukshundklubb vecka 37: - 2021 blev rekordartad för Hundens vecka och vi hoppas på ett lika stort engagemang i år, säger Lovisa Palmblad, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Stockholm Gotland.

mp_helsida_april

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

ewas_helsida
2020_helsida
defacto_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
mp_outsider2022
connys
nrh
sigtuna_vatten_outsider
marina_outsider
ewas_outsider
moderat_outsider