moderaterna_panorama
Sigtuna kommun är med på 10-topp både för totala brottslighetsstatistiken samt över antalet våldsbrottFoto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Sigtuna på brottstopplista igen

Preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet visar att brottsligheten i Sigtuna kommun ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare år: - Det brottsförebyggande arbetet är ett långsiktigt arbete som kräver resurs och engagemang från de som jobbar, bor eller vistas i kommunen, skriver kommunens trygghetschef Thomas Mileborn i mail till märsta.nu

Förra veckan släppte Brottsförebyggande rådet preliminära siffror för anmälda brott i landets samtliga kommuner. Siffrorna visar att Sigtuna kommun allt jämt ligger kvar i brottstoppen både när det gäller totala brott per 100 000 invånare samt antalet våldsbrott per 100 000 invånare. Mest brott sker inte oväntat i Stockholm, Göteborg och Malmö medan Sigtuna halkar in på plats 6 med 17607 brott per 100 000 invånare. Det är cirka 2-3000 fler än grannkommunerna Bro och Väsby. En annan grannkommun, Vallentuna ligger så långt ner på listan med ”bara” 10600 brott per 100 000 invånare.

Åtta bland våldsbrott
När det gäller våldsbrotten så är det en oväntat vinnare, nämligen Norberg med 2203 våldsbrott per 100 000 invånare. Sigtuna hamnar på åttonde plats med 1570 våldsbrott per 100 000 invånare. Väsby landar på 1411 våldsbrott/100 000 invånare medan Sollentuna endast har 737 och Vallentuna 813. Kommunens trygghetschef Thomas Mileborn skriver i mail till märsta.nu att han ännu inte hunnit analysera siffrorna men är samtidigt inte överraskad att kommunen ligger på samma nivå som förra året.
– Det brottsförebyggande arbetet är ett långsiktigt arbete som kräver resurs och engagemang från de som jobbar, bor eller vistas i kommunen. Kommunen jobbar aktivt tillsammans med polisen och andra aktörer med brottsförebyggande åtgärder.

Invånarna viktigast för att öka trygghet
Mileborn anser dock att den enskilt viktigaste aktören för en tryggare kommun är invånarna som bor här:
– Utan invånarnas stöd och engagemang så kommer de insatser som kommunen och polisen genomför aldrig att få samma resultat som om vi tillsammans kan genomföra trygghetsskapande och förebyggande åtgärder. Och det är precis det som vår kommunpolis Malin Sundström säger på sin frågespalt på märsta.nu

Vuxenvandring lanseras
Några konkreta insatser som genomförs är att kommunens fältarbetare dragit igång vuxenvandringar. Till dessa kan vem som helst anmäla sig via kommunens hemsida uppger Thomas Mileborn.
– Vi vet att vuxennärvaro är ett mycket effektivt sätt att öka tryggheten och förebygga att brott sker.

sommar i sigtuna kommun

Så varmt är det i baden

Nyheter Det råder värmebölja i kommunen och för den som funderar på ett svalkande dopp så finns det gott om strandbad.

centrum_sommar2022_helsida

Hundens vecka i Märsta

Notiser Hundens vecka kommer att arrangeras hos Märsta-Sigtuna Brukshundklubb vecka 37: - 2021 blev rekordartad för Hundens vecka och vi hoppas på ett lika stort engagemang i år, säger Lovisa Palmblad, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Stockholm Gotland.

connys_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

2020_helsida
marinan_helsida
ewas_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

mp_helsida_april
defacto_helsida
liber_helsida
EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

Pristak införs i SL-trafiken

Nyheter Region Stockholms Trafiknämn har klubbat igenom ett pristak i SL-trafiken: - Bort med onödiga debiteringar och in med resenärerna. Det är målet när vi inför capping. Först ut är enkelbiljetter med målet att också öppna upp för månadskorten, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för trafiknämnden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

ridskola_2020_outsider
moderat_outsider
mp_outsider2022
ewas_outsider
marina_outsider
nrh
connys
centrum_sommar_outsider2022
swedol_outsider
sigtuna_vatten_outsider