eldsjal2024_pan
Sigtuna kommun är med på 10-topp både för totala brottslighetsstatistiken samt över antalet våldsbrottFoto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Sigtuna på brottstopplista igen

Preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet visar att brottsligheten i Sigtuna kommun ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare år: - Det brottsförebyggande arbetet är ett långsiktigt arbete som kräver resurs och engagemang från de som jobbar, bor eller vistas i kommunen, skriver kommunens trygghetschef Thomas Mileborn i mail till märsta.nu

centrum_artikel_host

Förra veckan släppte Brottsförebyggande rådet preliminära siffror för anmälda brott i landets samtliga kommuner. Siffrorna visar att Sigtuna kommun allt jämt ligger kvar i brottstoppen både när det gäller totala brott per 100 000 invånare samt antalet våldsbrott per 100 000 invånare. Mest brott sker inte oväntat i Stockholm, Göteborg och Malmö medan Sigtuna halkar in på plats 6 med 17607 brott per 100 000 invånare. Det är cirka 2-3000 fler än grannkommunerna Bro och Väsby. En annan grannkommun, Vallentuna ligger så långt ner på listan med ”bara” 10600 brott per 100 000 invånare.

Åtta bland våldsbrott
När det gäller våldsbrotten så är det en oväntat vinnare, nämligen Norberg med 2203 våldsbrott per 100 000 invånare. Sigtuna hamnar på åttonde plats med 1570 våldsbrott per 100 000 invånare. Väsby landar på 1411 våldsbrott/100 000 invånare medan Sollentuna endast har 737 och Vallentuna 813. Kommunens trygghetschef Thomas Mileborn skriver i mail till märsta.nu att han ännu inte hunnit analysera siffrorna men är samtidigt inte överraskad att kommunen ligger på samma nivå som förra året.
– Det brottsförebyggande arbetet är ett långsiktigt arbete som kräver resurs och engagemang från de som jobbar, bor eller vistas i kommunen. Kommunen jobbar aktivt tillsammans med polisen och andra aktörer med brottsförebyggande åtgärder.

Invånarna viktigast för att öka trygghet
Mileborn anser dock att den enskilt viktigaste aktören för en tryggare kommun är invånarna som bor här:
– Utan invånarnas stöd och engagemang så kommer de insatser som kommunen och polisen genomför aldrig att få samma resultat som om vi tillsammans kan genomföra trygghetsskapande och förebyggande åtgärder. Och det är precis det som vår kommunpolis Malin Sundström säger på sin frågespalt på märsta.nu

Vuxenvandring lanseras
Några konkreta insatser som genomförs är att kommunens fältarbetare dragit igång vuxenvandringar. Till dessa kan vem som helst anmäla sig via kommunens hemsida uppger Thomas Mileborn.
– Vi vet att vuxennärvaro är ett mycket effektivt sätt att öka tryggheten och förebygga att brott sker.

mp_helsida_eu
storemore_helsida
connys_helsida
centrum_host_helsida
steningekompani_helsida

EPA-bil körde in i mur i Sigtuna

Blåljus Tidigt på eftermiddagen den 15 april rapporterades en trafikolycka i Sigtuna där en A-traktor påstås ha kört in i en mur längs Drottning Kristinas väg och Stora gatan. Polisen fick larm om händelsen vid 15-tiden på måndagen.

eldsjal2024_helsida
pantamera_avc_helsida

Nu har akutskolan öppnat

Nyheter Akutskolan som är en del av kommunledningens tiopunktsprogram har öppnat: - I Sigtuna kommuns skolor ska man känna trygghet och studiero. Att etablera en akutskola är vårt sätt att skapa goda förutsättningar för en trygg tillvaro där förutsättningar ges för att eleverna ska klara grundskolan med godkända betyg, samtidigt som vi får möjlighet att bryta destruktiva beteenden hos de som stör och förstör för andra, säger Mattias Askerson, ordförande i förskole- och grundskolenämnden

Bevakningsbolaget Avarn riskerar böter

Nyheter Transports skyddsombud har slagit larm om bristerna i arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket. Efter en inspektion på Arlanda flygplats riskerar bevakningsbolaget Avarn Security böter på upp till 100 000 kronor om inga åtgärder vidtas.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

mp_eu_outsider
nrh_sigtuna
stentekompani_outsider
centrum_outsider_host
eldsjal2024_out
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
storemore_out
connys