defacto_pan2020
Sigtuna kommun är med på 10-topp både för totala brottslighetsstatistiken samt över antalet våldsbrottFoto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Sigtuna på brottstopplista igen

Preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet visar att brottsligheten i Sigtuna kommun ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare år: - Det brottsförebyggande arbetet är ett långsiktigt arbete som kräver resurs och engagemang från de som jobbar, bor eller vistas i kommunen, skriver kommunens trygghetschef Thomas Mileborn i mail till märsta.nu

centrum_artikel

Förra veckan släppte Brottsförebyggande rådet preliminära siffror för anmälda brott i landets samtliga kommuner. Siffrorna visar att Sigtuna kommun allt jämt ligger kvar i brottstoppen både när det gäller totala brott per 100 000 invånare samt antalet våldsbrott per 100 000 invånare. Mest brott sker inte oväntat i Stockholm, Göteborg och Malmö medan Sigtuna halkar in på plats 6 med 17607 brott per 100 000 invånare. Det är cirka 2-3000 fler än grannkommunerna Bro och Väsby. En annan grannkommun, Vallentuna ligger så långt ner på listan med ”bara” 10600 brott per 100 000 invånare.

Åtta bland våldsbrott
När det gäller våldsbrotten så är det en oväntat vinnare, nämligen Norberg med 2203 våldsbrott per 100 000 invånare. Sigtuna hamnar på åttonde plats med 1570 våldsbrott per 100 000 invånare. Väsby landar på 1411 våldsbrott/100 000 invånare medan Sollentuna endast har 737 och Vallentuna 813. Kommunens trygghetschef Thomas Mileborn skriver i mail till märsta.nu att han ännu inte hunnit analysera siffrorna men är samtidigt inte överraskad att kommunen ligger på samma nivå som förra året.
– Det brottsförebyggande arbetet är ett långsiktigt arbete som kräver resurs och engagemang från de som jobbar, bor eller vistas i kommunen. Kommunen jobbar aktivt tillsammans med polisen och andra aktörer med brottsförebyggande åtgärder.

Invånarna viktigast för att öka trygghet
Mileborn anser dock att den enskilt viktigaste aktören för en tryggare kommun är invånarna som bor här:
– Utan invånarnas stöd och engagemang så kommer de insatser som kommunen och polisen genomför aldrig att få samma resultat som om vi tillsammans kan genomföra trygghetsskapande och förebyggande åtgärder. Och det är precis det som vår kommunpolis Malin Sundström säger på sin frågespalt på märsta.nu

Vuxenvandring lanseras
Några konkreta insatser som genomförs är att kommunens fältarbetare dragit igång vuxenvandringar. Till dessa kan vem som helst anmäla sig via kommunens hemsida uppger Thomas Mileborn.
– Vi vet att vuxennärvaro är ett mycket effektivt sätt att öka tryggheten och förebygga att brott sker.

happyhomes_sommar2020

Våren är här

Notiser Våren är nu officiellt här: - Nu kan vi konstatera att våren kom för sju dagar sedan, säger meteorolog Lisa Frost, till P4 Stockholm.

centrum_helsida2020
ridskola2020_helsida
connys_helsida
2020_helsida
defacto_helsida
speedy_vinter_helsida
meko_helsida

Därför var vattnet brunt i centrala Märsta

Nyheter Boende i centrala Märsta fick i morse brunt vatten ur kranarna: - Det missfärgade vattnet beror på att vi har underhållsspolat vattenledningarna i gatan, säger Håkan Stallman, chef för drift rörnät på Sigtuna Vatten och renhållning.

coronapandemin

Vädjar till stockholmare att stanna hemma

Politik Liberalerna i Region Stockholm uppmanar stockholmare att stanna hemma över sportlovet: - Vi längtar alla efter en normal vardag – och ett normalt sportlov. Men pandemin är ett överhängande hot, en tredje våg riskerar att drabba oss om vi inte håller ut och håller avstånd ett tag till. Därför är det viktigt att följa både tidigare och nya rekommendationer, säger Anna Starbrink (L), sjukvårdsregionrådet.

coronapandemin

Låg vaccinationstakt i Sigtuna

Nyheter I ett länsperspektiv hör Sigtuna kommun till en av de sämre kommunerna när det gäller vaccinationsgrad.

Tunnlar fräschas upp

Notiser Kommunen rustar upp tunlarna på gång- och cykelvägar under året. De kommer att målas om och få belysning.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

swedol_outsider
nrh
centrum_sommar_out
sigtuna_vatten_outsider
speedy_vinter2020_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
meko_outsider