eldsjal2024_pan

Så lyftes Sigtuna Museum

Sigtuna Musems verksamhet hade en undanskymd roll för några år sedan men under Ted Hesselboms tid har museet dubblerat antal besökare och anställda: - Det är viktigt att synas. Att pratas om, säger Ted i ett reportage i Norrtälje tidning.

centrum_artikel_host

Sigtuna Museum har dubblerat antalet besökare, anledningarna har varit transparens och att släppa in publiken i arbetet. I en intervju med Norrtälje Tidning berättar museichefen Ted Hesselbom om framgången.

Innan Ted kom in stod valet mellan att stänga museet eller satsa. Kommuen valde att satsa i samband med att Ted rekryterades från Röhsska museet i Göteborg. Efter förra valet har Märsta konsthall stängt men verksamheten rullar på med oförändrad budget:
– Museet är starkt förankrat i kommunen sedan lång tid, säger Ted Hesselbom til Norrtälje tidningen.

I grunden finns också en strategisk utvecklingsplan som gör att alla vet vad dom ska göra. Den är bestämd sedan 2015. Av besökarna kommer en tredjedel utifrån, en tredjedel från Sigtuna och en tredjedel från övriga kommunen.
– Kulturarvet ger identitet, det berättar om kommunens historia, vi är starkt förankrade i kommunen sedan lång tid, fortsätter Ted enligt Norrtälje tidning.

För att öka tillgängligheten är det öppet året runt och gratis under vinter, vår och höst. Entré tas bara under sommaren:
– Det är gratis för invånarna, men kostar på sommaren, men det är en liten procent som betalar entré. Det har aldrig varit någon diskussion om att stänga på vintern, det är över huvud taget väldigt lite av att politikerna är med och tycker, berättar Hesselbom.

Barngrupperna är en annan viktig del för att få in fler besök, det är många skolklasser som kommer på besök och får göra olika workshops. Men man ska samtidigt locka alla från hela samhället, att synas och pratas är en viktig faktor, att visa vad som görs och händer. Händer gör det ofta, i Valstas gamla simhall och i Sigtuna Museum.

mp_helsida_eu
centrum_host_helsida
connys_helsida
storemore_helsida
pantamera_avc_helsida
eldsjal2024_helsida

EPA-bil körde in i mur i Sigtuna

Blåljus Tidigt på eftermiddagen den 15 april rapporterades en trafikolycka i Sigtuna där en A-traktor påstås ha kört in i en mur längs Drottning Kristinas väg och Stora gatan. Polisen fick larm om händelsen vid 15-tiden på måndagen.

Nu har akutskolan öppnat

Nyheter Akutskolan som är en del av kommunledningens tiopunktsprogram har öppnat: - I Sigtuna kommuns skolor ska man känna trygghet och studiero. Att etablera en akutskola är vårt sätt att skapa goda förutsättningar för en trygg tillvaro där förutsättningar ges för att eleverna ska klara grundskolan med godkända betyg, samtidigt som vi får möjlighet att bryta destruktiva beteenden hos de som stör och förstör för andra, säger Mattias Askerson, ordförande i förskole- och grundskolenämnden

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
pantamera_out
mp_eu_outsider
eldsjal2024_out
storemore_out
connys
ridskola_2020_outsider