centrum_jul_panorama

Så lyftes Sigtuna Museum

Sigtuna Musems verksamhet hade en undanskymd roll för några år sedan men under Ted Hesselboms tid har museet dubblerat antal besökare och anställda: - Det är viktigt att synas. Att pratas om, säger Ted i ett reportage i Norrtälje tidning.

defacto_jul_artikel

Sigtuna Museum har dubblerat antalet besökare, anledningarna har varit transparens och att släppa in publiken i arbetet. I en intervju med Norrtälje Tidning berättar museichefen Ted Hesselbom om framgången.

Innan Ted kom in stod valet mellan att stänga museet eller satsa. Kommuen valde att satsa i samband med att Ted rekryterades från Röhsska museet i Göteborg. Efter förra valet har Märsta konsthall stängt men verksamheten rullar på med oförändrad budget:
– Museet är starkt förankrat i kommunen sedan lång tid, säger Ted Hesselbom til Norrtälje tidningen.

I grunden finns också en strategisk utvecklingsplan som gör att alla vet vad dom ska göra. Den är bestämd sedan 2015. Av besökarna kommer en tredjedel utifrån, en tredjedel från Sigtuna och en tredjedel från övriga kommunen.
– Kulturarvet ger identitet, det berättar om kommunens historia, vi är starkt förankrade i kommunen sedan lång tid, fortsätter Ted enligt Norrtälje tidning.

För att öka tillgängligheten är det öppet året runt och gratis under vinter, vår och höst. Entré tas bara under sommaren:
– Det är gratis för invånarna, men kostar på sommaren, men det är en liten procent som betalar entré. Det har aldrig varit någon diskussion om att stänga på vintern, det är över huvud taget väldigt lite av att politikerna är med och tycker, berättar Hesselbom.

Barngrupperna är en annan viktig del för att få in fler besök, det är många skolklasser som kommer på besök och får göra olika workshops. Men man ska samtidigt locka alla från hela samhället, att synas och pratas är en viktig faktor, att visa vad som görs och händer. Händer gör det ofta, i Valstas gamla simhall och i Sigtuna Museum.

julbord_helsida
tp_helsida
colorama_jul

Uppmaningen: Släck ljusen

Notiser Under december sker en hel del bränder med anledning av levande ljus och brandkår uppmanar allmänheten att vara noga med släckning när man lämnar sin bostad.

defacto_jul

Nya busstider på måndag

Nyheter På måndag träder den nya busstidtabellen i kraft som kritiserats av kommuninvånare: - Varje dag reser mellan 3 000 och 4 000 personer med linje 570 mellan Märsta och Sigtuna. Med dessa ändringar kommer vi öka medelhastigheten och korta ner restiderna på den här linjen med 10 minuter, säger Malin Fordham, affärsutvecklare på Transdev.

Valsta får återvinningsstation

Nyheter Nu får Valsta sin efterfrågade återvinningsstation igen: - Efter ett gott samarbete med kommunen har vi nu lyckats hitta yta för ännu en återvinningsstation i Sigtuna. Vi är glada att kunna tillgodose det behov som finns, säger Annika Ahlberg, regionchef på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

ica_oktober

Rekordmånga hundar intar Arlanda

Nyheter Happy Dog-konceptet hos Clarion kommer till detta nyår att slå rekord: - Happy Dog konceptet har verkligen blivit en succè, säger Clarion Hotel Arlandas VD Björn Callin.

happyhomes_2019
centrum_jul_helsida
sigtunavatten_standard
fme_oktober

Fler borde cykla till jobbet

Nyheter Fler borde cykla till jobbet i Sigtuna kommun, det anser Klas Elm, VD Svensk Cykling och Lars Strömgren, ordförande Cykelfrämjandet, i en debattartikel.

trainingpartner_jobb_outsider
julbord
greeknight_outsider
nrh
connys
tp_outsider