moderat_sommar

Så lyftes Sigtuna Museum

Sigtuna Musems verksamhet hade en undanskymd roll för några år sedan men under Ted Hesselboms tid har museet dubblerat antal besökare och anställda: - Det är viktigt att synas. Att pratas om, säger Ted i ett reportage i Norrtälje tidning.

centrum_artikel

Sigtuna Museum har dubblerat antalet besökare, anledningarna har varit transparens och att släppa in publiken i arbetet. I en intervju med Norrtälje Tidning berättar museichefen Ted Hesselbom om framgången.

Innan Ted kom in stod valet mellan att stänga museet eller satsa. Kommuen valde att satsa i samband med att Ted rekryterades från Röhsska museet i Göteborg. Efter förra valet har Märsta konsthall stängt men verksamheten rullar på med oförändrad budget:
– Museet är starkt förankrat i kommunen sedan lång tid, säger Ted Hesselbom til Norrtälje tidningen.

I grunden finns också en strategisk utvecklingsplan som gör att alla vet vad dom ska göra. Den är bestämd sedan 2015. Av besökarna kommer en tredjedel utifrån, en tredjedel från Sigtuna och en tredjedel från övriga kommunen.
– Kulturarvet ger identitet, det berättar om kommunens historia, vi är starkt förankrade i kommunen sedan lång tid, fortsätter Ted enligt Norrtälje tidning.

För att öka tillgängligheten är det öppet året runt och gratis under vinter, vår och höst. Entré tas bara under sommaren:
– Det är gratis för invånarna, men kostar på sommaren, men det är en liten procent som betalar entré. Det har aldrig varit någon diskussion om att stänga på vintern, det är över huvud taget väldigt lite av att politikerna är med och tycker, berättar Hesselbom.

Barngrupperna är en annan viktig del för att få in fler besök, det är många skolklasser som kommer på besök och får göra olika workshops. Men man ska samtidigt locka alla från hela samhället, att synas och pratas är en viktig faktor, att visa vad som görs och händer. Händer gör det ofta, i Valstas gamla simhall och i Sigtuna Museum.

brobygget_midgard_helsida
speedy_helsida
2020_helsida
studeravidare_helsida
landsbygd_sigtuna_helsida
happyhomes_sommar2020
marina_helsida
connys_helsida
kaa_sigtuna_helsida
defacto_helsida
sommar_sigtuna2020
spedition_sigtuna
speedy_outsider
nrh
centrum_sommar_out
kaa_outsider
landsbygd_sigtuna_outsider
brobygget_midgard_outsider
ridskola_2020_outsider
marina_outsider
sigtuna_vatten_outsider
brobygget_outsider_valsta
swedol_outsider
studeravidare_outsider
sigtuna_natur_sommar_outsider