defacto_pan
Dmytro Pronchev, Liberalerna. Foto: Privat

Politiker uppmanas välja mellan facebookgrupp eller lämna partiet

Det hettar till inför Liberalernas årsmöte på onsdag kväll. Kassören Dmytro Pronchev har uppmanats att välja att vara en del av Facebookgruppen Anti-Euromaidan Sweden eller lämna Liberalerna: - Jag har rätt att få nyheter både från rysk och ukrainsk vinkel! Det kallas för informationsfrihet! Dessutom så har jag på samma sätt med samma FB teknik fått och får nyheter från proukrainska sidor med, har Pronchev skrivit i ett internt medlemsbrev som märsta.nu tagit del av.

Det väntas storma kring Liberalernas årsmöte på onsdag kväll. Valberedningen anser att varken ordföranden Dragan Perkovic eller kassören Dmytro Pronchev bör sitta kvar på sina poster. Den förstnämnde för att det enligt Liberalernas praxis inte ska vara en fullmäktigeledamot som ordförande, i Pronchevs fall handlar det om nått helt annat då märsta.nu tidigare rapporterat om att han anses stödja pro-ryskaåsikter. Nu har dock Pronchev blivit irriterad på hanteringen då han ska ha uppmanats att välja mellan ett medlemsskap på Facebooksidan Anit-Euromaidan Sweden eller att vara medlem i Liberalerna.

Behöver inte vara medlem i gruppen
Valberedningens ordförande Magnus Öhlander bemöter kritiken i mail till märsta.nu. Han anser att Pronchev inte behöver vara medlem i gruppen eftersom den är öppen. Pronchev å sin sida menar att det underlättar hans informationsinhämtning på Facebook. Han säger sig prenumerera på flöden från båda sidor i den ukrainska konflikten.

Strider mot Liberalernas ställning i området
Öhlander tycker att medlemskapet i gruppen strider mot Liberalernas ställning att stöda Maidan-rörelsen som verkar för att landet ska närma sig EU:
– Liksom andra demokratiska partier i Sverige fördömer också vi den ryska invasionen av Ukraina. Den som läser inlägg i Antieuromaiden Sweden upptäcker snabbt att man inte i något fall ifrågasätter den ryska regimens ståndpunkt, skriver Öhlander i mail till märsta.nu

Anklagar veteraner för förtal
I ett internt brev som Pronchev skickat till partikamrater frågar han sig när Liberalerna i Sigtuna kommun började lägga fokus på internationella geopolitiska problem? Han frågar sig också om han uttalat sig offentligt om de geopolitiska ställningarna samt om han skadat liberalernas politik på något sätt offentligt. Han anser sig ha rätt till informationsfrihet och poängterar att han får information från båda sidor i konflikten. Han kallar det hela för förtal att han förknippas av Öhlander och även liberalernas veteran Hendrik Nyman till olika proryskarörelser.

Pronchevs ord i det interna mailet som märsta.nu tagit del av.
”Det hela är skrattretande och helt absurd! Jag tycker att vi kommer skratta tillsammans med allmänheten. Vår förening brister, som vilket förening som helst, men inte på detta sättet alltså… Och ni som är medlemmar i t.ex. olika filmgrupper och tycker om att få nyheter om dekare på sin hemsida i FB ska vara försiktiga nu, då ni kan förknippas med grovkriminella.”

Magnus Öhlander:
– Dmytro Pronchev kommer inte att nomineras till nytt uppdrag inom partiet under nuvarande omständigheter. Vi har däremot för närvarande inte begärt att han ska lämna partiet eller befintliga uppdrag.

Elbussar kommer till sommaren i kommunen

Nyheter Region Stockholm planerar att sätta in elbussar i Sigtuna kommun redan till sommaren: - SL tar härmed ledartröjan i omställningen för framtidens kollektivtrafik, ett handlingens bidrag i bygget av världens modernaste och mest attraktiva storstadsregion, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

happyhomes_2019
sportlov2019
connys
EXTRA

Uppdaterad Väktare slagen och rånad i Valsta

Blåljus Polis och polishelikopter är i Valsta med anledning av ett större bråk: - Det var ordningsvakt som larmade om bråk mellan ungdomar utanför centrum, säger Anna Westberg vid Polisens ledningscentral.

defacto_helsida
EXTRA

Polis drog vapen i centrala Märsta

Blåljus Polis försökte stoppa en bil i centrala Märsta som istället gasade på, när de sedan fick stopp på den så sprang två personer iväg: - Poliserna riktade vapen mot bilen, säger ett vittne till märsta.nu

EXTRA

Skola slog larm till socialen: De vägrade ta upp anmälan

Nyheter märsta.nu kan avslöja att personal på den skola där den mördade eleven gick slog larm till Socialtjänsten om att få göra en orosanmälan men blev nekade: - Vi kan inte kommentera detta alls, säger Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig på Sigtuna kommun.

sigtunavatten_standard
EXTRA

Våldtäkt på hotell utreds

Nyheter Polisen uppger att en våldtäkt inträffat i norra Stockholm och enligt Aftonbladet rör det sig om ett hotell i närheten av Arlanda.

korpen_jan-feb
tonårsmordet

Tonåring häktas för mordet

Nyheter Tonåringen som misstänks för mordet på en jämnårig i Valsta under onsdagen häktades på sannolika skäl misstänkt för mord.

sangensemble
banner_trerosor
EXTRA

Tonåring misstänks ha mördat jämnårig

Nyheter En pojke i 16-årsåldern misstänks ha mördat en jämnårig i Valsta.

Skolan förberedd på att hantera mordet

Notiser Tonåringen som hittades mördad under onsdagskvällen gick på en av kommunens skolor: - Vid en sådan här tragisk händelse blir det givetvis mycket frågor och känslor i omlopp som behöver tas om hand på bästa vis, säger kommunens pressansvarige Anna Jernberg Carlsson

ridskola_2019_helsida
EXTRA

Åklagaren: En person anhållen på sannolika skäl

Blåljus Kammaråklagare Robert Wahlqvist bekräftar i ett pressmeddelande att en person anhållits på sannolika skäl misstänkt för mordet på tonåringen i elljusspåret i Valsta: - Jag kan bekräfta att det påträffats en avliden person i Märsta i går kväll och att det på grund av omständigheter, som jag i nuläget inte kan gå närmare in på, har inletts en förundersökning om misstänkt mord.

EXTRA

En anhållen för mordet i Valsta

Nyheter En person har anhållits av åklagare misstänkt för mordet i Valsta: - Jag kan inte säga mer än så, säger Per Fahlström vid Polisens mediecenter.

extravaganza_outsider
ridskola2019_outsider
nrh