socialdemokraterna_maj_panorama
Per Lundström i talarstolen förra åretFoto: Privat/Facebook
Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

(S)-profil vill att ledningen agerar tydligare mot extremism

Förra kommunalrådet Per Lundström (S) tycker att partiledningen i Sigtuna inte har en tillräckligt rak linje mot de partimedlemmar som ger uttryck för åsikter och uppfattningar som är svåra att förena med socialdemokrati.

centrum_artikel_host

märsta.nu rapporterade förra veckan om fullmäktigeledamoten Amal Seraj som via Facebook utryckt sig kring terrorattentaten i Paris samt en rad andra saker som handlar om islamism. Hon stödjer även Semanur Taskin, Grön Ungdoms ordförande som valt att lämna politiken på grund av att hon inte anses kunna verka i svensk politik och samtidigt vara muslim. En som följt märsta.nu:s rapportering är Per Lundström, före detta kommunalråd i Sigtuna kommun och fullmäktigeledamot fram till i fjol. Han har under långt tid, bl. a. genom en motion i fullmäktige, gett uttryck för att kommunen behöver en plan mot våldsbejakande extremism.

De uttalanden som S-politikern Amal Seraj gjort menar han har tendenser till islamism och att Socialdemokraterna lokalt bör agera:
– För min del är det helt klart att det inte går att förena socialdemokratiska värderingar med islamistiska. Det är därför oroande att se att man inte tydligare tar avstånd från extrema uppfattningar och agerar mer kraftfullt mot personer i partiet som verkar ha sådana uppfattningar. Det är också märkligt att en S-politiker så oförbehållsamt hyllar en miljöpartist, säger Per Lundström.

Märsta en grogrund för extremism
Per Lundström tycker heller inte att man kan bortse från att det fanns hatpredikanter inbjudna att tala i kommunen för några år sedan samt att en före detta märstabo var delaktig i terrorattentat i Belgien och Frankrike.
– Det är tydligt att det finns en miljö och grogrund för våldsbejakande extrem verksamhet i kommunen. Detta måste man vara mycket vaksam på och på alla sätt stävja, fortsätter Per Lundström.

Retorik från islamister
Ingen från Socialdemokraterna, varken lokalt eller från distriktet Stockholm, har valt att bemöta märsta.nu:s frågor om Amal Seraj. Inte heller Amal Seraj vill svara på frågorna. I ett första svar från Socialdemokraterna uppgavs det att det handlade om ironi. Något som Per Lundström har svårt att förstå:
– Med den senaste tidens debatt och uppmärksamhet kring islamister och med den framtoning Amal valt att ha är det en märklig förklaring. Man kan ju fråga sig vad det är för ironi att skriva att ”folkmordet är nära”, något som dessutom gillats av den som partiet lokalt väljer att lyfta fram som affischnamn inför första maj (Susan Jibran, reds anm.). Retoriken som används känns igen från hur islamister resonerar och uttrycker sig. Ser man dessutom till hur en annan förening hon sympatiserar med, Svenska Muslimer för fred och rättvisa, uttalar sig om t ex kvinnans roll i samhället blir det tydligt att deras ståndpunkter inte är förenliga med socialdemokratiska värderingar.

Många vill ha svar
Den socialdemokratiska partiledningen i Sigtuna måste ta ställning, menar Per. Socialdemokraterna måste ta ställning till om man tar avstånd från islamism eller inte.
– Ger man den radikala islamismen en plattform eller inte? Jag tror det är många i min gamla hemkommun som är intresserade av svaret på de frågorna

connys_helsida
centrum_host_helsida
mp_helsida_eu
eu-valet

Pinbackshallen ny plats för förtidsröstningen

Politik Inför det kommande valet till Europaparlamentet den 9 juni introducerar Sigtuna kommun nya möjligheter för förtidsröstning. Från och med den 22 maj kommer väljare att kunna förtidsrösta i Pinbackshallen, vilket är en nyhet för i år.

pantamera_avc_helsida
eldsjal2024_helsida
forstamaj_helsida

Klart med Tamsons som oppositionsregionråd

Politik Den moderata regionfullmäktigegruppen har enhälligt valt Kristoffer Tamsons till ny gruppledare och oppositionsregionråd i Region Stockholm. Axel Conradi har valts till vice gruppledare. Besluten fattades under gruppens möte på onsdagskvällen.

eu-valet

Liberalernas EU-kandidat besökte Sigtuna

Politik Under lördagen gjorde Liberalernas kandidat till EU-parlamentet, Anna Maria Corazza Bildt, ett besök i Sigtuna. Tillsammans med lokala liberaler engagerade de sig i samtal med sigtunaborna för att diskutera Liberalernas politik och varför de förtjänar deras röst inför EU-valet den 9 juni.

Europaparlamentariker besökte Kvinnojouren i Märsta

Politik På Internationella kvinnodagen den 8 mars besökte Europaparlamentarikern Evin Incir (S) och oppositionsrådet Marie Axelsson (S) Kvinnojouren i Sigtuna kommun. Syftet med besöket var att uppmärksamma kampen mot mäns våld mot kvinnor både på lokal och internationell nivå.

eu-valet

Märstabo på EU-lista

Politik Märstabon Marta Aguierre som är en av Vänsterpartiets ledande politiker nationellt och regionalt är fyra på listan till EU-valet.

Före detta finansregionsrådet lämnar sitt uppdrag

Politik Oppositionsregionrådet Irene Svenonius meddelade vid ett extrainsatt möte med den moderata regiongruppen i Stockholm att hon lämnar såväl sina uppdrag för Moderaterna i Region Stockholm som övriga uppdrag för Moderaterna. Efter sju år som gruppledare på heltid, varav sex år som finansregionråd (2017-2022) under en turbulent period för Stockholmsregionen.

EXTRA

Magdalena Andersson besökte Valsta

Politik Förre statsministern Magdalena Andersson besökte Valsta under måndagskvällen. Budskapet var tydligt: - Gängen ska inte ta över bostadsområden. Ikväll trygghetsvandrade jag i Valsta tillsammans med Hyresgästföreningen, Polisen, kommunen och fastighetsägaren. Trygga bostadsområden är en viktig pusselbit i kampen mot brottsligheten.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

mp_eu_outsider
centrum_outsider_host
eldsjal2024_out
pantamera_out
connys
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna