defacto_pan2020
Foto: Jamshid Jamshidi

Poliserna berättar om gripandet i Märsta: Hyllar vittnet – ”Han borde få medalj”

Poliserna Emma och Alex från Täby stod för gripandet av den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov i Steninge allé: -Det var skönt att gripa honom, för allmänhetens och polisens, ja egentligen för allas, skull. Men den stora hjälten är mannen som körde efter och larmade. Han borde få medalj. Så otroligt modigt gjort, säger polisen Emma från Täby till Aftonbladet.

centrum_artikel

Poliser hade blixtinkallats efter terrordådet i Stockholm. Klockan 19 satt poliserna Emma och Alex i kafeterian och väntade på ett större möte om det som hade hänt. Samtidigt gick det ut ett larm och de ropade till sig det, de åkte iväg från Täby. Larmet handlade om att en person liknande den misstänkte terroristen

Det är en allmänhet som sett en person och som tror sig känna igen honom från den bild som pressen, alltså ni, publicerat. Det var vid Circle K i Märsta. Så då ropar vi upp oss på det, berättar Emma för Aftonbladet.

”Krypkörde bakom”
Poliserna brukar normalt inte ta jobb i Märsta men gjorde det nu eftersom det var ont om folk. På E4:an ringer Emma upp anmälaren:
– Han har legat och krypkört efter den här mannen i nästan en halvtimme. När jag pratar med honom säger han att han inte längre vågar följa efter. Jag sa att vi skulle köra förbi honom där han parkerat och sedan försöka lokalisera personen.

Enda tanken att få kontroll
Ca en kilometer efter att de passerat anmälaren som parkerat sin bil får de syn på en person som går vid sidan om vägen. Alex kör då upp bakom personen och medan bilen fortfarande rullar igång går Emma ur bilen. Då vänder sig personen om och han fattar att det är polisen. Poliserna kände igen mannen direkt och den enda tanken man hade var att få kontroll på honom.
– Jag får ner honom på backen och får på honom handfängsel. Alex kommer strax efter. Vi förstår ganska direkt att det med största sannolikhet är rätt person. Han börjar ropa på något främmande språk, fortsätter Emma.

Därefter ropar poliserna ut att man har mannen och det blir fullt ös. Inom kort åker tiotalet polisbilar till Steninge allé, i höjd med infarten till Botele udd spärras vägen av.
– Vi visste ju inte i det läget om han var beväpnad. Om han kanske hade någon bombväst eller bombbälte, säger Emma.

Vittnet borde få medalj
Bland annat kom Nationella insatsstyrkan till platsen och de gickigenom hans grejer, något som Emma och Alex redan hade gjort. Därefter kom någon ledningsfunktion dit som poliserna avrapporterade till. Emma är nöjd med insatsen och imponerad av mannen som ringde och larmade och sedan följde efter den misstänkte.
– Det var skönt att gripa honom, för allmänhetens och polisens, ja egentligen för allas, skull. Men den stora hjälten är mannen som körde efter och larmade. Han borde få medalj. Så otroligt modigt gjort.

speedy_vinter_helsida
coronapandemin

Rekordmånga får intensivvård

Notiser I en lägesrapport från Region Stockholm gällande coronapandemin så konstateras att drygt 100 stockholmare är i behov av intensivvård.

connys_helsida
dackskiftarna_helsida

Resam ger klimat- och energitips

Nyheter Rasam Sheibeh får den nyinrättade tjänsten som energi- och klimatrådgivare i Sigtuna kommun: - Som energiingenjör brinner jag för hållbara energilösningar. Jag kommer att göra mitt yttersta för att hjälpa kommunens invånare att minska sin klimatpåverkan, säger han i ett pressmeddelande.

centrum_helsida2020
2020_helsida
defacto_helsida
sigtunastad_helsida
vardcentral_helsida
ridskola2020_helsida
happyhomes_sommar2020
EXTRA

Väsby missnöjda med nya riksintresset

Nyheter Upplands-Väsby kommun är missnöjda med det nya riksintresset för Arlanda: - Trafikverkets utspel om tystare flygplan och bättre möjligheter att bygga nära Arlanda, är ett hån mot Väsbyborna. Samtidigt som de talar om det, driver de på för mer buller över Väsby. Det håller inte ihop, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

dackskiftarna_outsider
ridskola_2020_outsider
speedy_vinter2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
connys
sigtunastad_outsider
nrh
vardcentral_outsider