defacto_panorama_mustasch
Foto: Jamshid Jamshidi

Poliserna berättar om gripandet i Märsta: Hyllar vittnet – ”Han borde få medalj”

Poliserna Emma och Alex från Täby stod för gripandet av den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov i Steninge allé: -Det var skönt att gripa honom, för allmänhetens och polisens, ja egentligen för allas, skull. Men den stora hjälten är mannen som körde efter och larmade. Han borde få medalj. Så otroligt modigt gjort, säger polisen Emma från Täby till Aftonbladet.

Poliser hade blixtinkallats efter terrordådet i Stockholm. Klockan 19 satt poliserna Emma och Alex i kafeterian och väntade på ett större möte om det som hade hänt. Samtidigt gick det ut ett larm och de ropade till sig det, de åkte iväg från Täby. Larmet handlade om att en person liknande den misstänkte terroristen

Det är en allmänhet som sett en person och som tror sig känna igen honom från den bild som pressen, alltså ni, publicerat. Det var vid Circle K i Märsta. Så då ropar vi upp oss på det, berättar Emma för Aftonbladet.

”Krypkörde bakom”
Poliserna brukar normalt inte ta jobb i Märsta men gjorde det nu eftersom det var ont om folk. På E4:an ringer Emma upp anmälaren:
– Han har legat och krypkört efter den här mannen i nästan en halvtimme. När jag pratar med honom säger han att han inte längre vågar följa efter. Jag sa att vi skulle köra förbi honom där han parkerat och sedan försöka lokalisera personen.

Enda tanken att få kontroll
Ca en kilometer efter att de passerat anmälaren som parkerat sin bil får de syn på en person som går vid sidan om vägen. Alex kör då upp bakom personen och medan bilen fortfarande rullar igång går Emma ur bilen. Då vänder sig personen om och han fattar att det är polisen. Poliserna kände igen mannen direkt och den enda tanken man hade var att få kontroll på honom.
– Jag får ner honom på backen och får på honom handfängsel. Alex kommer strax efter. Vi förstår ganska direkt att det med största sannolikhet är rätt person. Han börjar ropa på något främmande språk, fortsätter Emma.

Därefter ropar poliserna ut att man har mannen och det blir fullt ös. Inom kort åker tiotalet polisbilar till Steninge allé, i höjd med infarten till Botele udd spärras vägen av.
– Vi visste ju inte i det läget om han var beväpnad. Om han kanske hade någon bombväst eller bombbälte, säger Emma.

Vittnet borde få medalj
Bland annat kom Nationella insatsstyrkan till platsen och de gickigenom hans grejer, något som Emma och Alex redan hade gjort. Därefter kom någon ledningsfunktion dit som poliserna avrapporterade till. Emma är nöjd med insatsen och imponerad av mannen som ringde och larmade och sedan följde efter den misstänkte.
– Det var skönt att gripa honom, för allmänhetens och polisens, ja egentligen för allas, skull. Men den stora hjälten är mannen som körde efter och larmade. Han borde få medalj. Så otroligt modigt gjort.

agy_oppethus
ica_oktober
centrum_host_helsida
Extra

uppdaterad Skjutning mot restaurang

Nyheter Ett område på Sätuna spärrades av för teknisk undersökning under dagen: - Det har hittats skotthål på en fasad, säger Anna Westberg vid Polisen ledningscentral.

happyhomes_2019
greeknighthelsida

Fler skrivs in på Storboda

Nyheter Det är fullt på Kriminalvårdens anstalter i länet vilket gör att Storboda i Rosersberg utökat kapaciteten i enkelrum till dubbelrum.

sigtunavatten_standard
fme_oktober

Så hittar du rätt vinterdäck

Nyheter Det är snart 1:a december och då blir det lag på vinterdäck om vinterväglag råder: - Kör du utan vinterdäck och åker fast är böteslappen dryga 1200 kronor, berättar Jorge Castro, marknadschef på lokala ABS Wheels.

defacto_mustach_helsida

Bilbrand i Norrbacka

Blåljus En bil brann i Norrbacka under natten:- Det är någon form av tillgreppsförsök som ligger bakom, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson vid Polisens ledningscentral.

greeknight_outsider
agy_oppethus_outsider
colorama_april2
connys
nrh