moderaterna_panorama
Foto: Jamshid Jamshidi

Poliserna berättar om gripandet i Märsta: Hyllar vittnet – ”Han borde få medalj”

Poliserna Emma och Alex från Täby stod för gripandet av den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov i Steninge allé: -Det var skönt att gripa honom, för allmänhetens och polisens, ja egentligen för allas, skull. Men den stora hjälten är mannen som körde efter och larmade. Han borde få medalj. Så otroligt modigt gjort, säger polisen Emma från Täby till Aftonbladet.

Poliser hade blixtinkallats efter terrordådet i Stockholm. Klockan 19 satt poliserna Emma och Alex i kafeterian och väntade på ett större möte om det som hade hänt. Samtidigt gick det ut ett larm och de ropade till sig det, de åkte iväg från Täby. Larmet handlade om att en person liknande den misstänkte terroristen

Det är en allmänhet som sett en person och som tror sig känna igen honom från den bild som pressen, alltså ni, publicerat. Det var vid Circle K i Märsta. Så då ropar vi upp oss på det, berättar Emma för Aftonbladet.

”Krypkörde bakom”
Poliserna brukar normalt inte ta jobb i Märsta men gjorde det nu eftersom det var ont om folk. På E4:an ringer Emma upp anmälaren:
– Han har legat och krypkört efter den här mannen i nästan en halvtimme. När jag pratar med honom säger han att han inte längre vågar följa efter. Jag sa att vi skulle köra förbi honom där han parkerat och sedan försöka lokalisera personen.

Enda tanken att få kontroll
Ca en kilometer efter att de passerat anmälaren som parkerat sin bil får de syn på en person som går vid sidan om vägen. Alex kör då upp bakom personen och medan bilen fortfarande rullar igång går Emma ur bilen. Då vänder sig personen om och han fattar att det är polisen. Poliserna kände igen mannen direkt och den enda tanken man hade var att få kontroll på honom.
– Jag får ner honom på backen och får på honom handfängsel. Alex kommer strax efter. Vi förstår ganska direkt att det med största sannolikhet är rätt person. Han börjar ropa på något främmande språk, fortsätter Emma.

Därefter ropar poliserna ut att man har mannen och det blir fullt ös. Inom kort åker tiotalet polisbilar till Steninge allé, i höjd med infarten till Botele udd spärras vägen av.
– Vi visste ju inte i det läget om han var beväpnad. Om han kanske hade någon bombväst eller bombbälte, säger Emma.

Vittnet borde få medalj
Bland annat kom Nationella insatsstyrkan till platsen och de gickigenom hans grejer, något som Emma och Alex redan hade gjort. Därefter kom någon ledningsfunktion dit som poliserna avrapporterade till. Emma är nöjd med insatsen och imponerad av mannen som ringde och larmade och sedan följde efter den misstänkte.
– Det var skönt att gripa honom, för allmänhetens och polisens, ja egentligen för allas, skull. Men den stora hjälten är mannen som körde efter och larmade. Han borde få medalj. Så otroligt modigt gjort.

Nu blir det studentfirande igen

Ung & Student För första gången på två år får studenterna springa ut från Arlandagymnasiet igen: - Jag ser fram emot att vi äntligen ska få fira dagen på vårt vis, något som vi bara får uppleva en gång. Det är trist för de som gått ut innan oss och jag är tacksam att vi får fira studenten på ett vanligt sätt. Man vill ju ha med sin familj, berättar studenten Theresia Aslan.

defacto_helsida
connys_helsida
EXTRA

Smash and grab mot fraktföretag

Blåljus Ett fraktföretag i Arlandastad utsattes under tidig morgon för en smash and grab: - Det låg fotanglar vid bron över järnvägen, berättar ett vittne för märsta.nu

nationaldag_helsida
retro_helsida

Gravt funktionshindrad tonårsflicka nekas assistans för fritid

Nyheter En tonårsflicka med funktionshinder nekas assistans av Sigtuna kommun på fritiden och lov: - Jag vill och ska ha möjligheten att vara med mina kompisar eller göra det mina kompisar gör men ni ger mig inte de möjligheterna för att ni tycker att jag gör tillräckligt mycket saker med familjen, har flickan skrivit i ett brev till Sigtuna kommun efter beskedet om neddragen assistans.

logistik_sigtuna_helsida
översiktsplanen

Norr om Aspvägen kommer inte att bebyggas

Politik Sigtuna kommun har antagit en ny översiktsplan i samband med fullmäktige på torsdagen. I den så har förslaget om bebyggelse norr om Aspvägen tagits bort.

centrum_sommar2022_helsida
mp_helsida_april
liber_helsida

Lyckad Blåljusdag i Märsta Centrum

Nyheter I lördags var det Blåljusdag i Märsta Centrum: - Vi är mycket tacksamma för alla Märstabor som kom och gjorde dagen till en succé säger Helena Kihlanki, projektledare Trygg i Märsta.

2020_helsida
helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

logistik_outsider
centrum_sommar_outsider2022
mp_outsider2022
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider
retro_outsider
nrh
connys
nationaldag_out
swedol_outsider
moderat_outsider
outsider