centrum_panorama2020
Foto: Jamshid Jamshidi

Poliserna berättar om gripandet i Märsta: Hyllar vittnet – ”Han borde få medalj”

Poliserna Emma och Alex från Täby stod för gripandet av den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov i Steninge allé: -Det var skönt att gripa honom, för allmänhetens och polisens, ja egentligen för allas, skull. Men den stora hjälten är mannen som körde efter och larmade. Han borde få medalj. Så otroligt modigt gjort, säger polisen Emma från Täby till Aftonbladet.

centrum_artikel

Poliser hade blixtinkallats efter terrordådet i Stockholm. Klockan 19 satt poliserna Emma och Alex i kafeterian och väntade på ett större möte om det som hade hänt. Samtidigt gick det ut ett larm och de ropade till sig det, de åkte iväg från Täby. Larmet handlade om att en person liknande den misstänkte terroristen

Det är en allmänhet som sett en person och som tror sig känna igen honom från den bild som pressen, alltså ni, publicerat. Det var vid Circle K i Märsta. Så då ropar vi upp oss på det, berättar Emma för Aftonbladet.

”Krypkörde bakom”
Poliserna brukar normalt inte ta jobb i Märsta men gjorde det nu eftersom det var ont om folk. På E4:an ringer Emma upp anmälaren:
– Han har legat och krypkört efter den här mannen i nästan en halvtimme. När jag pratar med honom säger han att han inte längre vågar följa efter. Jag sa att vi skulle köra förbi honom där han parkerat och sedan försöka lokalisera personen.

Enda tanken att få kontroll
Ca en kilometer efter att de passerat anmälaren som parkerat sin bil får de syn på en person som går vid sidan om vägen. Alex kör då upp bakom personen och medan bilen fortfarande rullar igång går Emma ur bilen. Då vänder sig personen om och han fattar att det är polisen. Poliserna kände igen mannen direkt och den enda tanken man hade var att få kontroll på honom.
– Jag får ner honom på backen och får på honom handfängsel. Alex kommer strax efter. Vi förstår ganska direkt att det med största sannolikhet är rätt person. Han börjar ropa på något främmande språk, fortsätter Emma.

Därefter ropar poliserna ut att man har mannen och det blir fullt ös. Inom kort åker tiotalet polisbilar till Steninge allé, i höjd med infarten till Botele udd spärras vägen av.
– Vi visste ju inte i det läget om han var beväpnad. Om han kanske hade någon bombväst eller bombbälte, säger Emma.

Vittnet borde få medalj
Bland annat kom Nationella insatsstyrkan till platsen och de gickigenom hans grejer, något som Emma och Alex redan hade gjort. Därefter kom någon ledningsfunktion dit som poliserna avrapporterade till. Emma är nöjd med insatsen och imponerad av mannen som ringde och larmade och sedan följde efter den misstänkte.
– Det var skönt att gripa honom, för allmänhetens och polisens, ja egentligen för allas, skull. Men den stora hjälten är mannen som körde efter och larmade. Han borde få medalj. Så otroligt modigt gjort.

studeravidare_helsida

Ordförandebeslut om försörjningsstöd tas om

Politik Mattias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden får bakläxa av Förvaltningsrätten för att han inte hanterade frågan gällande att inte betala försörjningsstöd till personer som vistas illegalt i landet på rätt sätt.

defacto_helsida
sommarlov_helsida
stottasigtuna_helsida
coronapandemin

Fem nya dödsfall i kommunen

Nyheter Kommunen har drabbats av fem nya dödsfall i covid-19 under förra veckan: - Det viktigaste sättet att få ner antalet fall med covid-19 är att stockholmarna fortsätter följa Folkhälsomyndighetens råd, säger smittskyddsläkaren Per Follin.

kcbygg_helsida
studenten2020_helsida

Krafttag mot tjuvfiske i Garnsviken

Nyheter Nu ska Sigtuna fiskevårdsförening och Sportfiskarna ta krafttag mot tjuvfiske i främst Garnsviken som en del i ett projekt med Sigtuna kommun och Länsstyrelsen i Uppsala och Stockholm.

marina_helsida
coronakrisen

Varslen närmar sig 40 000

Notiser Antalet varslade under coronakrisen närmar sig 40 000 personer i länet enligt siffror från Arbetsförmedlingen.

connys_helsida
speedy_helsida

Kvinna misshandlad i Märsta

Blåljus En kvinna misshandlades under natten i Märsta: - Utredningsläget är gott, säger Towe Hägg, presstalesperson vid Polisens ledningscentral.

sigtuna_vatten_outsider
studeravidare_outsider
studenten2020_outsider
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
kcbygg_outsider
speedy_outsider
nrh
valvet_outsider
marina_outsider
stottasigtuna_outsider
sommarlov_outsider