socialdemokraterna_maj_panorama

Polisen varnar för drogen

Märstabon Patrik Bragsjö var den första i länet som dog till följd av ”superman-drogen”. Ytterligare tre personer har avlidit sedan dess och nu går polisen ut med en varning: - Är det ingen som köper de här tabletterna, så kommer ju ingen kunna sälja dem till slut heller, säger Annika Ljung, gruppchef på narkotikasektionen Polisen Stockholm, till SVT:s ABC.

centrum_artikel_host
Patrik blev det första dödsoffret efter att ha använt superman-drogen. Nu står det klart att det rör sig om totalt fyra dödsoffer i länet, enligt SVT:s ABC. Anledningen är att drogen innehåller substansen PMMA, ett ämne som tillhör samma kemikaliska familj som Ecstasy men har andra livsfarliga effekter. Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralel, säger till ABC att man får ökad risk för värmeslag med kroppstemperaturer över 41 grader, ibland 44 grader. Det i sin tur kan utlösa en lavin av symptom med hjärnsvullnad, cirkulationssvikt, leverskador, njurskador, blödningar och eventuellt även död. Om man får symptom är det bråttom med att få vård och avgiftning.
Värmeslag kommer snabbt
Trots att Patrik kom in efter några timmar till sjukhuset gick hans liv inte att rädda. Många drabbas svårt av värmeslagen som kan komma fort efter att man tagit drogen. I Storbritannien har det utfärdats en drogamnesti från Polisen så att allmänheten kan lämna in tabletterna i syfte att få bort den från gatan. Liknande ska ha föreslagits i Sverige, skriver ABC. Om ingen köper eller använder kommer man inte heller kunna sälja dem, enligt Anna Ljung, chef för narkotikaenheten på Polisen Stockholm.
Tillslag på fredagen
Sent på fredagen meddelade Polisen att man gjort en husrannsakan mot en person i stockholmsområdet och där gjort beslag av ecstasytabletter med supermanloggan. Tabletterna var röda/rosa och blå och ska nu undersökas vid Nationellt forensiskt centrum, mannen är anhållen på sannolika skäl för narkotikabrott.
eldsjal2024_helsida
connys_helsida
pantamera_avc_helsida
mp_helsida_eu
forstamaj_helsida
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

centrum_host_helsida
EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
connys
mp_eu_outsider
ridskola_2020_outsider
stationshusen_outsider
eldsjal2024_out
pantamera_out