defacto_pan
Polis vid ArlandaFoto: Jamshid Jamshidi

Polis: Arlandas gräns kan inte stängas vid attack-Som att Sigtuna inte behöver brandman

Det saknas ofta utbildade operativa chefer som kan stänga Arlandas yttre gräns vid en terrorattack avslöjade Kvällsposten i helgen.

Nyligen har det avslöjats att polisens lokaler städades av personer utan uppehållstillstånd. Nu rapporterar Kvällsposten att det sällan finns poliser som kan stänga landets yttre gräns på Arlanda:
– Det är oerhört allvarligt, säger Sasa Ristic, nationell utbildare inom gränskontrollverksamhet, till tidningen.

Stort gränsövergångsställe
Bakgrunden är att Arlanda saknar utbildade operativa chefer med ansvar för verksamheten trots att flygplatsen är en av norra Europas största gränsövergångsställen. Arbetet utförs istället av vanliga ordningspoliser som saknar rätt kompetens. Exempelvis var de poliser som tjänstgjorde natten till 23/1 inte utbildade och specialiserade i enlighet med kravet i EU:s gränskodex skriver Kvällsposten.

”Sigtuna behöver ingen brandman”
En polis skriver sarkastiskt i ett internt mail att Räddningstjänsten i Sigtuna inte behöver någon utbildad brandman eftersom det statistiskt sett inte händer något på kvällspassen, istället kan telefonen kopplas om till taxi som är utrustad med fem kilos pulversläckare. Vid en eventuellt större händelse, som höghusbrand, skulle man kunna vänta tills dagpasset kliver på.

Gränspolis håller inte med
Gränspolischefen i Region Stockholm, Lisa Ström, håller dock inte med i kritiken. Det finns enligt henne backup av stationsbefäl och beslutsfattare med gräskompetens att nå dygnet runt.
– Om de behöver veta något får de ringa, vi har beslutsfattare dygnet runt, vi har stationsbefäl som inte har gränskompetens men som kan ta beslut, uppger Lisa Ström för Kvällsposten.

Saknas lokal handlingsplan
Utöver bristen på kompetent personal nattetid ska det även saknas en lokal handlingsplan för införande av inre gränskontroll i händelse av terrorhot eller attentat.
– Det är oerhört allvarligt om ett arbetspass inte bemannas upp med en operativ chef, eftersom det är denna funktion som ska ha ansvaret samt kompetensen, i händelse av införande av inre gränskontroll på Arlanda vid exempelvis ett terrorattentat, säger Sasa Ristic, vid gränskontrollen på Arlanda flygplats.

Svenska gränskontroller underkändes
EU-kommissionen har tidigare underkänt svenska gränskontroller. Polisveteranen Ulf Rydström har berättat om hur han ser på situationen på Arlanda och omplacerades efter det. Omplaceringen ogiltigförklarades dock. Han säger sig vara orolig över situationen på främst Arlanda.

happyhomes_2019

Sänkt hastighet på Valstavägen

Nyheter En del av Valstavägen får sänkt hastighet: - Den lokala trafikföreskriften om hastighetsbegränsningen är resultatet av en del i arbetet med stadsbyggnadsprojektet Valsta 2030, säger Anna-Carin Mattsson, gatu- och parkchef i Sigtuna kommun.

ica_oktober
defacto_helsida
EXTRA

Förbipasserande attackerades av knivman

Nyheter En man greps i Valsta under förmiddagen sedan han försökt attackera förbipasserande med en kniv: - Han försökte hugga en man med barnvagn och två barn, säger ett vittne till märsta.nu

sigtunavatten_standard
fme_oktober
dackskiftarna_helsida
EXTRA

Fyra års fängelse för att ha försökt tända på skola

Nyheter En 23-årig man döms för grov mordbrand sedan han försökt sätta eld på Väringaskolan i Sigtuna. Mannen som var påverkad av både alkohol och läkemedel hade köpt bensin på den närliggande macken och kastade över skolfasaden innan tände eld.

Bergqvist om nya skolrankingen: Visar styrkor och svagheter

Politik märsta.nu rapporterade på onsdagen om Lärarförbundets ranking av skolkommunerna där Sigtuna är på plats 201: - Lärarförbundets ranking visar både våra styrkor och svagheter. Det som är mest positivt är att vår positiva kvalitetsutveckling håller i sig med förbättrade kunskapsresultat när det gäller andel godkända elever och meritvärde årskurs 9. Utifrån våra förutsättningar är vi bland de bästa i Sverige, det är helt fantastiskt, uppger Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L).

connys
nrh
colorama_april2
defacto_outsider