bostadsformedling
Polis vid ArlandaFoto: Jamshid Jamshidi

Polis: Arlandas gräns kan inte stängas vid attack-Som att Sigtuna inte behöver brandman

Det saknas ofta utbildade operativa chefer som kan stänga Arlandas yttre gräns vid en terrorattack avslöjade Kvällsposten i helgen.

centrum_artikel

Nyligen har det avslöjats att polisens lokaler städades av personer utan uppehållstillstånd. Nu rapporterar Kvällsposten att det sällan finns poliser som kan stänga landets yttre gräns på Arlanda:
– Det är oerhört allvarligt, säger Sasa Ristic, nationell utbildare inom gränskontrollverksamhet, till tidningen.

Stort gränsövergångsställe
Bakgrunden är att Arlanda saknar utbildade operativa chefer med ansvar för verksamheten trots att flygplatsen är en av norra Europas största gränsövergångsställen. Arbetet utförs istället av vanliga ordningspoliser som saknar rätt kompetens. Exempelvis var de poliser som tjänstgjorde natten till 23/1 inte utbildade och specialiserade i enlighet med kravet i EU:s gränskodex skriver Kvällsposten.

”Sigtuna behöver ingen brandman”
En polis skriver sarkastiskt i ett internt mail att Räddningstjänsten i Sigtuna inte behöver någon utbildad brandman eftersom det statistiskt sett inte händer något på kvällspassen, istället kan telefonen kopplas om till taxi som är utrustad med fem kilos pulversläckare. Vid en eventuellt större händelse, som höghusbrand, skulle man kunna vänta tills dagpasset kliver på.

Gränspolis håller inte med
Gränspolischefen i Region Stockholm, Lisa Ström, håller dock inte med i kritiken. Det finns enligt henne backup av stationsbefäl och beslutsfattare med gräskompetens att nå dygnet runt.
– Om de behöver veta något får de ringa, vi har beslutsfattare dygnet runt, vi har stationsbefäl som inte har gränskompetens men som kan ta beslut, uppger Lisa Ström för Kvällsposten.

Saknas lokal handlingsplan
Utöver bristen på kompetent personal nattetid ska det även saknas en lokal handlingsplan för införande av inre gränskontroll i händelse av terrorhot eller attentat.
– Det är oerhört allvarligt om ett arbetspass inte bemannas upp med en operativ chef, eftersom det är denna funktion som ska ha ansvaret samt kompetensen, i händelse av införande av inre gränskontroll på Arlanda vid exempelvis ett terrorattentat, säger Sasa Ristic, vid gränskontrollen på Arlanda flygplats.

Svenska gränskontroller underkändes
EU-kommissionen har tidigare underkänt svenska gränskontroller. Polisveteranen Ulf Rydström har berättat om hur han ser på situationen på Arlanda och omplacerades efter det. Omplaceringen ogiltigförklarades dock. Han säger sig vara orolig över situationen på främst Arlanda.

speedy_helsida
2020_helsida
landsbygd_sigtuna_helsida
centrum_helsida2020
marina_helsida
happyhomes_sommar2020
defacto_helsida
brobygget_midgard_helsida
sommar_sigtuna2020
spedition_sigtuna
connys_helsida
kaa_sigtuna_helsida
landsbygd_sigtuna_outsider
marina_outsider
swedol_outsider
brobygget_outsider_valsta
brobygget_midgard_outsider
speedy_outsider
kaa_outsider
nrh
studeravidare_outsider
centrum_sommar_out
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider
sigtuna_natur_sommar_outsider