centrum_panorama2020
Tre anställda på Ymer i Valsta misstänks för att ha misshandlat flera brukareFoto: Daniel Iskander

Personal misshandlade äldre på Ymer

Tre personer på omsorgsboendes Ymer har polisanmälts för ofredande efter övergrepp mot brukare: - Det här är såklart helt oacceptabelt. Så fort vi fick kännedom om detta agerade vi med kraftfulla åtgärder i de här specifika fallen, säger Kristina Holmberg, förvaltningschef på äldreomsorgen i Sigtuna kommun.

centrum_artikel

Misshandel av dementa personer ska ha pågått på Ymer under ett och ett halvt år enligt uppgift till märsta.nu. En polisanmälan gällande ofredande är upprättad och omfattar tre anställda på Ymer i Valsta. Personalen ska bland annat ha slagit samt skrikit nedvärderande saker till några av brukarna. Enligt Polisanmälan användes ord som ”äckel”, ”spottkoppen” och ”rör mig inte ditt äckel”.

Släpades in på sitt rum
De misstänkta ska ha slagit brukare med öppen hand mot kinden, en av brukarna knuffades och drogs sedan in på sitt rum, därefter höll den misstänkte för dörren så att brukaren inte kunde komma ut. Verksamhetschefen på Äldre- och omsorgsförvaltningen Birgitta Enblom säger i polisanmälan att flera andra i personalstyrkan blivit vittne till händelserna. Det har skrikits mycket på arabiska och och enligt verksamhetschefen så verkar det som att några brukare är rädda för de tre i personalen som utsatt dem för misshandeln. Birgitta Enblom tror dock inte att det finns rasistiska motiv till övergreppen.

Omfattande internutredning
21:a april ska Birgitta Enblom ha fått kännedom om händelserna. De tre i personalen kallades till möte. Samtliga nekar och säger att det är fråga om förtal. Men kommunen har ändå stängt av dem från sitt arbete. Status just nu är att en internutredning pågår, en anmälan har lämnats in till polisen av anhöriga samt att Lex Sarah-anmälan är gjord. Kommunen har kallat in 13 personer med koppling till Ymer som fått berätta vad som upplevts.
– Det här är såklart helt oacceptabelt. Så fort vi fick kännedom om detta agerade vi med kraftfulla åtgärder i de här specifika fallen. Vi håller också på att ta fram en åtgärdsplan med olika insatser, bland annat kompetensutveckling, för de här två berörda avdelningarna på Ymer, säger Kristina Holmberg, förvaltningschef äldreomsorgen, i ett mail till märsta.nu

defacto_helsida
happyhomes_2019

Klart med vilka som tar över hemtjänsten

Nyheter Kommunstyrelsen fattade på måndag beslut om vilka som får i uppdrag att ta över hemtjänsten i kommunen.

2020_helsida
centrum_helsida2020
connys_helsida
teatergrillen_helsida
speedy_helsida
EXTRA

Blottare i Sigtuna

Blåljus En anmälan om sedlighetsbrott upprättades sedan en man blottat sig för två personer i Sigtuna.

Arlandapoliser anmäler coronarisk

Nyheter Två poliser på Arlanda som tog emot passagerare från evakuerats från Kina gör en intern anmälan om risk att utsättas för viruset skriver Expressen.

speedy_outsider
teatergrillen_outsider
sigtuna_vatten_outsider
connys
nrh