defacto_pan
Väringaskolans rekord gick inte hem överalltFoto: Pressbild/Swedavia

Pärlrekordet sågas i Expressen

Expressens ledarskribent Malin Siwe sågar Väringaskolans världsrekord i pärlande och kallar det ett ”jönsigt världsrekord”.

Inte alla imponeras av Väringaskolans världsrekord i pärlande. Expressens ledarskribent Malin Siwe tycker att det bör vara slut med skolors tävlande som riskerar att hämma undervisningen. I Väringaskolans fall har det pärlans på skoltid och efter skoltid har föräldrar varit delaktiga.
– Väringaskolans vilja att främja uthållighet hade varit lovvärd – om det handlat om att träna läsning, rättstavning och interpunktion till exempel. Men de valde att lägga pärlplattor efter färdigt mönster: knallrosa på 25, bäbisblått på 28, blekgult på 21. En aktivitet som uppfanns för att dämpa hjärnförfallet hos åldringar, skriver Malin Siwe i sin spalt.

Siwe konstaterar att det ofta är föräldrarna som kommer med de stolliga förslagen, så även på Väringaskolan som ju drivs av föräldraföreningen.
– Ett musasteg närmre pallen på Pisa-proven hade varit värt så mycket mer än ett världsrekord i pärlplatta. Att förstå de olika lagren i en god bok betyder ofantligt mycket mer än en plats i Guinness rekordbok.

Men Väringaskolans elever är dock inte de enda som skrivit in sig i rekordböckerna utan i november höll elever i Gävle världens största mattelektion med 3611 elever i Gavlerinken.
– Jönsig jippofiering av samhället? Javisst, men räknarna höll sig i alla fall till ämnet, fortsätter Siwe

happyhomes_2019

Sänkt hastighet på Valstavägen

Nyheter En del av Valstavägen får sänkt hastighet: - Den lokala trafikföreskriften om hastighetsbegränsningen är resultatet av en del i arbetet med stadsbyggnadsprojektet Valsta 2030, säger Anna-Carin Mattsson, gatu- och parkchef i Sigtuna kommun.

fme_oktober
sigtunavatten_standard
EXTRA

Förbipasserande attackerades av knivman

Nyheter En man greps i Valsta under förmiddagen sedan han försökt attackera förbipasserande med en kniv: - Han försökte hugga en man med barnvagn och två barn, säger ett vittne till märsta.nu

dackskiftarna_helsida
ica_oktober
defacto_helsida
EXTRA

Fyra års fängelse för att ha försökt tända på skola

Nyheter En 23-årig man döms för grov mordbrand sedan han försökt sätta eld på Väringaskolan i Sigtuna. Mannen som var påverkad av både alkohol och läkemedel hade köpt bensin på den närliggande macken och kastade över skolfasaden innan tände eld.

Bergqvist om nya skolrankingen: Visar styrkor och svagheter

Politik märsta.nu rapporterade på onsdagen om Lärarförbundets ranking av skolkommunerna där Sigtuna är på plats 201: - Lärarförbundets ranking visar både våra styrkor och svagheter. Det som är mest positivt är att vår positiva kvalitetsutveckling håller i sig med förbättrade kunskapsresultat när det gäller andel godkända elever och meritvärde årskurs 9. Utifrån våra förutsättningar är vi bland de bästa i Sverige, det är helt fantastiskt, uppger Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L).

defacto_outsider
nrh
connys
colorama_april2