socialdemokraterna_maj_panorama
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Nya tag mot tiggare

Regeringen presenterade på onsdagen sin plan för att lösa problemet med tiggare utanför offentliga platser samt olagliga boplatser. Moderaterna i Stockholm föreslår samtidigt att kommunala ordningsvakter ska få vissa polisiära befogenheter.

centrum_artikel_host

Det ska bli lättare att avhysa tiggare som bosatt sig på allmän, kommunal eller privat mark. Moderaterna i Stockholm föreslår att kommunerna kan utbilda ordningsvakter som avhyser tiggare. Enligt Moderaternas oppositionsråd i Stockholm Anna König-Jarlemyr finns det ett stort stöd för Moderaternas förslag bland andra partikollegor i länet:
– Vi får mycket stöd i Stockholm för att vi föreslår konstruktiva vägar framåt. Vi tar frågan på allvar, det är den mest diskuterade frågan nu, säger Anna König-Jarlemyr enligt SVT Stockholm.

Problem i kommunen
König-Jarlemyr är på det klara att det inte går att ha det som idag eftersom det är ohållbart för många kommuner. I Sigtuna kommun har det sedan vintern skett ett antal avhysningar från flertal platser, både från EU-migranter och från de så kallade ”hantverkarna”. Regeringens förslag går ut på att det ska bli lättare att köra bort tiggare som olagligen bosatt sig på mark de inte har rätt att bo på. Men det handlar inte om någon lösdriverilagstiftning, poängterar justitieminister Morgan Johansson (S).
– Det är en sak att vilja förbjuda tiggeri och återinföra en slags lösdriverilagstiftning, det ska vi inte göra. Men tre inslag kan vi inte acceptera. Om de som tigger utnyttjas av starkare, mäktigare, överordnade personer. Att det växer upp hundratals spontana bosättningar på privat eller kommunal mark. Det tredje är att vi inte kan acceptera trakasserier och våld mot de utsatta, säger Morgan Johansson till SVT.

Finns 300 bosättningar
Enligt Morgan Johansson finns det 300 olagliga bosättningar i Sverige idag, det kan handla om mark som allmänhet inte har tillträde till och där är lagstiftningen mer komplicerad enligt Johansson. Enligt EU-rätt så råder fri rörlighet av människor i EU-länderna men är man medborgare i ett EU-land så måste kan kunna finansiera sitt uppehälle på något sätt i det land man kommer till och det är inte ett enskilt medlemslands ansvar att försörja andra länders medborgare. Många av tiggarna idag är romer från Rumänien och ett avtal mellan Sverige och Rumänien har ingåtts. Företrädare för länderna ska träffas efter sommaren och därefter kommer en konkret handlingsplan. Vilka konkreta befogenheter kommunerna får i nuvarande stund framgick dock inte av regeringens presskonferens.

centrum_host_helsida
mp_helsida_eu
forstamaj_helsida
pantamera_avc_helsida
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

eldsjal2024_helsida
connys_helsida
EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
eldsjal2024_out
centrum_outsider_host
connys
pantamera_out
nrh_sigtuna
mp_eu_outsider