moderater_pan_sommar
Här i Sigtunas numera öde hamn ska det inom några år vara möjligt att shoppa i en av världens mest unika shoppingcenter där man kan åka in med båt.Foto: Daniel Iskandar

Nya planer på Shoppingcenter i Hamnen

Det finns nya planer för Hamnplanen i Sigtuna, nu ska det byggas ett Shoppingcenter: - Sveriges första stad ska givetvis ha ett shoppingcenter på historisk mark, säger Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

centrum_artikel
De gamla planerna för Hamnen i Sigtuna kastas i papperskorgen. Nu blir det istället ett Shoppingcenter på historisk mark i Sveriges första stad. Man ska kunna lägga till med båten direkt i centret och även kunna tanka båten i gästhamnen som byggs för fastigheten.
– Det blir ett unikt center där man kan ta rulltrappan nästan direkt från båten, vad jag vet finns inget liknande projekt i hela världen, säger Olov Holst (M) Kommunstyrelsens ordförande
Björling avgårMen räkna med att kommunledningen får en kamp. Dels internt där Samling för Sigtunas starke man Lasse Björling uppges sätta ner foten. Enligt uppgift till märsta.nu slog Lasse näven i bordet och stormade ut från ett möte på kommunhuset. Han ska även ha lämnat in sin avsägelse men det är ännu inte bekräftat.
– Detta är skandal, dundrade Björling enligt uppgiftslämnaren. 

Spräcker kommunledningen
Vad märsta.nu erfar är nu den borgerliga kommunledningen snart ett minne blott. Istället väntas kommunledningen få stöd från Socialdemokraterna som inte har några problem med att klubba igenom shoppingcentret:
– Detta är just vad Sigtuna behöver, det blir fler jobb och möjlighet att locka till sig besökare från hela världen, säger oppositionsrådet Marie Axelsson (S).

Protester väntas
Men inte bara Björling är upprörd. De sedvanliga intresseorganisationerna i staden samt diverse grannar gillar inte tankarna på ett betong/glaskomplex.
– Här ska man komma in och förstöra en så fin och historisk plats, vi har framfört våra synpunkter till Holst. Det ska inte bli varken shoppingcenter eller bodhandel, säger Pelle Karlsson representant för Intresseföreningen för Sigtuna stads bevarande, i ett uttalande.

Nekar överklaganden
Planerna är dock långt gångna. Spaden sätts i marken efter att kommunfullmäktige fattat beslut på ett extra kommunfullmäktigesammanträde i april. Överklagningar av diverse slag väntas kommunen avböja:
– Det finns ett starkt stöd och stort allmänintresse för detta. vi måste komma igång efter Corona med både byggprojekt och framtida kommande handel så att vi kan bygga upp kommunkassan och skapa arbetstillfällen, fortsätter Olov Holst (M).

Bio, shopping – äventyrsbad
Själva centret ska bestå av fem våningar, det ska innehålla biograf, restauranger, diverse shopping, lekpark, gym – och äventyrsbad.
– Vi bidrog med iden om biograf, det är på tiden att kommuninvånare ska kunna gå på en modern biograf istället för att behöva åka till Solna, Kista eller Täby för den sakens skull. Gröna Ladan i all ära men man vill kunna göra mer än att bara se på en film, säger Marie Axelsson (S).

Sigtunabor välkomnar
När märsta.nu besöker Hamnen och frågar förbipasserande om planerna är det positivt gensvar:
– Fantastiskt kul, man kan ju inte låtsas som att hela Sigtuna är ett museum. Staden måste utvecklas och leva. Man kan knappt varken handla, äta eller dricka som det är idag med det begränsade utbudet, sa Mirjam Svensson till märsta.nu

centrum_helsida2020

Så vill Bergqvist (L) vända trenden i Valsta

Politik Liberalerna har suttit i kommunledningen i olika konstellationer sedan 2014. Under 2021 klassades Valsta som utsatt område men till 2030 ska alla utsatta områden vara borta enligt förslag från partiet.

mp_host_helsida

Märstabo döms i blocketbedrägeri

Notiser En man från Märsta döms för grovt penningtvättsbrott sedan han lurat andra att betala in pengar för varor, pengarna skickades sedan vidare till andra konton.

2020_helsida
happyhomes_sommar2020
connys_helsida
defacto_helsida
dack-helsida

Askerson bemöter kritiken: (S) far med osanning

Politik Efter kritiken som Socialdemokraterna riktat mot Mattias Askerson för att på "eget bevåg" JO-anmält Migrationsverket talar han nu ut: - Socialdemokraterna far med osanning när de påstår att jag i samband med ärenden på föregående nämndsammanträde brutit mot kommunens regler eller att jag vid sammanträdet fick kritik för att ha gjort så. Det är ett mycket anmärkningsvärt agerande från Socialdemokraterna.

helsida_var2021
bostad_helsida
EXTRA

Hård kritik mot Askerson för JO-anmälan

Politik Sigtuna kommun JO-anmälde Migrationsverket för hanteringen kring nyanlända som slussas till kommunen, dock hävdar Socialdemokraterna att nämndordförande Mattias Askerson (M) inte kan agera själv i en anmälan.

coronapandemin

Sju områden med lägre vaccinationstäckning

Notiser Vaccinationen mot covid-19 går vidare i kommunen och en vaccinbuss har satts in i veckan i Märsta där det är lägre andel vaccinerade.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

connys
swedol_outsider
dack-outsider
mp-outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_sommar_out
nrh
bostad_outsider
sigtuna_vatten_outsider