bostadsformedling
MTR kommer att köra pendeltågstrafiken från december 2016.Foto: Pressbild/MTR

Ny aktör för pendeltågstrafiken

I tisdags beslutade Trafiknämnden i Stockholms läns landsting att ge uppdraget i pendeltågstrafiken till MTR från december 2016 och minst 10 år framåt.

centrum_artikel

Stockholmståg som kör pendeltågstrafiken åt Stockholms läns landsting blir av med uppdraget efter den nya upphandlingen som Hong Kong-baserade MTR tog hem. MTR har tidigare erfarenhet från att tunnelbanan och levererade ett strakt anbud enligt ett pressmeddelande. Punktlighet är en viktiga aspekt som MTR kommer att satsa på, trafiken ska bli stabilare, tågen renare och stationerna trevligare.
– Vårt förberedelsearbete inför övertagandet startar nu, så att vi står rustade för att påbörja vårt systematiska och långsiktiga förbättringsarbete från dag ett. Vi vill bland annat öka tågens tillgänglighet och vi kommer att genomföra renoveringsarbeten och förbättra belysningen på stationerna, kommenterar Peter Viinapuu, VD för MTR Nordic.

Värt 30 miljarder
Avtalet med Stockholms läns landsting omfattar planering och drift av trafiken samt stationsbemanning, fastighetsunderhåll för stationerna och fordonsunderhåll. Avtalets värde uppgår till 30 miljarder kronor baserat på 14-års uppdrag, kontraktet löper på 10+4 år i option. Pendeltågsresandet i Stockholms län står för 87 miljoner resor vilket är nära hälften av samtliga tågresor i hela landet (exklusive tunneblaba). MTR har nu framför sig att köra 241 km tåg via 53 stationer på fyra linjer. MTR har verksamhet i Asien, Europa och Australien samt är ett av de största företagen inom spårburen kollektivtrafik.

studeravidare_helsida
landsbygd_sigtuna_helsida
connys_helsida
speedy_helsida
spedition_sigtuna
sommar_sigtuna2020
brobygget_midgard_helsida
2020_helsida
marina_helsida
brobygget_helsida_valsta
defacto_helsida
kaa_sigtuna_helsida
sigtuna_natur_sommar_outsider
swedol_outsider
centrum_sommar_out
brobygget_midgard_outsider
ridskola_2020_outsider
landsbygd_sigtuna_outsider
nrh
brobygget_outsider_valsta
sigtuna_vatten_outsider
studeravidare_outsider
marina_outsider
kaa_outsider
speedy_outsider