centrum_panorama_hostshopping
MTR kommer att köra pendeltågstrafiken från december 2016.Foto: Pressbild/MTR

Ny aktör för pendeltågstrafiken

I tisdags beslutade Trafiknämnden i Stockholms läns landsting att ge uppdraget i pendeltågstrafiken till MTR från december 2016 och minst 10 år framåt.

Stockholmståg som kör pendeltågstrafiken åt Stockholms läns landsting blir av med uppdraget efter den nya upphandlingen som Hong Kong-baserade MTR tog hem. MTR har tidigare erfarenhet från att tunnelbanan och levererade ett strakt anbud enligt ett pressmeddelande. Punktlighet är en viktiga aspekt som MTR kommer att satsa på, trafiken ska bli stabilare, tågen renare och stationerna trevligare.
– Vårt förberedelsearbete inför övertagandet startar nu, så att vi står rustade för att påbörja vårt systematiska och långsiktiga förbättringsarbete från dag ett. Vi vill bland annat öka tågens tillgänglighet och vi kommer att genomföra renoveringsarbeten och förbättra belysningen på stationerna, kommenterar Peter Viinapuu, VD för MTR Nordic.

Värt 30 miljarder
Avtalet med Stockholms läns landsting omfattar planering och drift av trafiken samt stationsbemanning, fastighetsunderhåll för stationerna och fordonsunderhåll. Avtalets värde uppgår till 30 miljarder kronor baserat på 14-års uppdrag, kontraktet löper på 10+4 år i option. Pendeltågsresandet i Stockholms län står för 87 miljoner resor vilket är nära hälften av samtliga tågresor i hela landet (exklusive tunneblaba). MTR har nu framför sig att köra 241 km tåg via 53 stationer på fyra linjer. MTR har verksamhet i Asien, Europa och Australien samt är ett av de största företagen inom spårburen kollektivtrafik.

storemore_helsida
brobygget_pask

Höjt pris på tilläggsavgift

Notiser SL höjer tilläggsavgiften till 1 850 kronor från och med den 2 april. Detta beslutades av Trafiknämnden i november förra året med syftet att minska fuskåkandet och öka intäkterna för kollektivtrafiken.

sd_pask_helsida
pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida

Nya arkeologiska fynd på Stora Torget

Notiser Under en arkeologisk undersökning på Stora Torget i Sigtuna under en kylslagen vårvecka i mars upptäcktes en äldre stensatt generation av torget under den nuvarande grusbelagda ytan. Schaktningarna utfördes i samband med att nya belysningsfundament och elkablar skulle installeras.

connys_helsida
steningekompani_helsida

Trenden vänder: Arbetslösheten ökar i kommunen

Notiser Enligt ny statistik från Arbetsförmedlingen har arbetslösheten ökat både i Sigtuna kommun och i hela Stockholms län. Under februari månad noterade Sigtuna kommun en total arbetslöshet på 8,9 procent, en ökning med 0,5 procentenheter jämfört med samma period föregående år. Liknande trend syns även i resten av länet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
sd_pask_outsider
storemore_out
outsider_aldreomsorg
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna
stentekompani_outsider
connys
brobygget_pask_outsider
centrum_outsider_host