moderater_pan_sommar
MTR kommer att köra pendeltågstrafiken från december 2016.Foto: Pressbild/MTR

Ny aktör för pendeltågstrafiken

I tisdags beslutade Trafiknämnden i Stockholms läns landsting att ge uppdraget i pendeltågstrafiken till MTR från december 2016 och minst 10 år framåt.

panorama_centrum

Stockholmståg som kör pendeltågstrafiken åt Stockholms läns landsting blir av med uppdraget efter den nya upphandlingen som Hong Kong-baserade MTR tog hem. MTR har tidigare erfarenhet från att tunnelbanan och levererade ett strakt anbud enligt ett pressmeddelande. Punktlighet är en viktiga aspekt som MTR kommer att satsa på, trafiken ska bli stabilare, tågen renare och stationerna trevligare.
– Vårt förberedelsearbete inför övertagandet startar nu, så att vi står rustade för att påbörja vårt systematiska och långsiktiga förbättringsarbete från dag ett. Vi vill bland annat öka tågens tillgänglighet och vi kommer att genomföra renoveringsarbeten och förbättra belysningen på stationerna, kommenterar Peter Viinapuu, VD för MTR Nordic.

Värt 30 miljarder
Avtalet med Stockholms läns landsting omfattar planering och drift av trafiken samt stationsbemanning, fastighetsunderhåll för stationerna och fordonsunderhåll. Avtalets värde uppgår till 30 miljarder kronor baserat på 14-års uppdrag, kontraktet löper på 10+4 år i option. Pendeltågsresandet i Stockholms län står för 87 miljoner resor vilket är nära hälften av samtliga tågresor i hela landet (exklusive tunneblaba). MTR har nu framför sig att köra 241 km tåg via 53 stationer på fyra linjer. MTR har verksamhet i Asien, Europa och Australien samt är ett av de största företagen inom spårburen kollektivtrafik.

social_helsida
pantamera_avc_helsida
helsida_sfs
defacto_helsida
mp_helsida_april
centrum_sommar2022_helsida
kso_helsida
mote_helsida
connys_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

swedol_outsider
connys
ridskola_2020_outsider
kso-duell_out
outsider_social
sfs_out
pantamera_out
mote_outsider
centrum_sommar_outsider2022
nrh
moderat_outsider
mp_outsider2022