sportfiske_jubileum
Barns skulder har minskat det senaste året men totalskulden bland kommunens invånare är mer än en miljard.Foto: Daniel Iskander/genrebild

Minskade skulder hos barn

Barns skulder hos Kronofogden minskar i kommunen på ett år från 46 000 till cirka 30 000 kronor: - Antalet skuldsatta har minskat i över 200 kommuner jämfört med föregående år, kommenterar Johan Krantz vid Kronofogden.

rosta_sigtuna2
Sedan 2010 har skuldsatta barn i kommunen halverats och likaså deras skulder. 2010 hade 10 barn skulder på cirka 100 000 kronor, vid årets slut var det fyra skuldsatta barn med en skuld på knappt 30 000 kronor. Skulderna bland barn har minskat i 200 kommuner enligt ett pressmeddelande från Kronofogden. I en länsjämförelse är det dock bara fem kommuner som har fler skuldsatta barn och åtta kommuner där barnen har högre skulder än här. I grannkommunen Väsby fanns det vid årets slut skuldsatta barn till totalsumman 9390 kronor.
Miljardskuld totalt
Totalt sett i kommunen är det dock ungefär lika många skuldsatta 2014 som 2013. Summan har dock ökat från 990 miljoner till 1 miljard. Anledningen är som märsta.nu rapporterat om tidigare år att en person som är skriven i Märsta är en av de mest skuldsatta i landet med en skuld på flera hundra miljoner kronor. Bara Stockholm och Södertälje har högre skuldsumma bland sina invånare. I Sigtuna var miljardskulden genererad av 1951 personer, en minskning med två sen 2013. 2010 var antalet skuldsatta 1787 personer och skulden 487 miljoner. 2012 tillkom skulden på 500 miljoner kronor som märstabon är skyldig efter oljeaffärer. Länsskulden hamnar på totalt 16,9 miljarder kronor och det finns 72 200 skuldsatta.

(V) vill utlysa nödläge om klimatet

Politik Vänsterpartiet i Sigtuna kommun lämnar in en motion tillfullmäktige om att utlysa nödläge för klimatet: - För några veckor sen så satt representanter från nästan alla kommunens partier i Valsta kyrkas samtal om klimatet och var överens om att en snabb klimatomställning mot ett framtida hållbart samhälle var högsta prioritet. Menar de allvar med det så hoppas vi att de röstar på vår motion om att utlysa klimatnödläge. Vi har inte tid att vänta, säger gruppledare Niklas Andersson.

mp_eu
eu-valet

Valet är igång

Politik Vallokalerna öppnade upp vid 8-tiden på söndagen: - Det är många poströster som kommit in, säger Torsten Cedervi, vallokalens ordförande i Prästängarna/S:t Per.

moderaternamaj

Märstabo lurade bilägare

Notiser En märstabo döms för grovt bedrägeri sedan han lurat 18 målsäganden att sälja sina bilar via honom men betalade inte ut ersättningen till dem.

v_eu_helsida
nationaldag_helsida
EXTRA

Misshandel på skola

Blåljus Polis har upprättat en anmälan om misshandel och ofredande efter ett bråk på en skola i kommunen: - Det är minderåriga som är inblandade så jag kan inte uttala mig om vad som har hänt, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral.

rosta_sigtuna2

Kvotflyktingar riskerar vräkning

Nyheter Kvotflyktingar som kommit till kommunen kommer nu att vräkas: - Kommunen har i grunden en skyldighet mot kvotflyktingar på samma sätt som alla andra invånare i form av stöd från socialtjänst, barnomsorg, skola, osv, uppger Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig i kommunen.

oppning_helsida
happyhomes_2019
varfest_helsida
eu_sap
connys
sh_bovard_out
moderaterna_maj_outsider
nationaldag_out
sh_oppet
fme_outsider
colorama_april
mp_eu_outsider
oppning_outsider
sap_outsider_eu
bonava_maj_outsider
ridskola2019_outsider
nrh
rosta_sigtuna
v_eu
defacto_outsider