defacto_pan
Foto: Pressbild
Foto: Daniel Iskander

märsta.nu avslöjar: Tullar i Sigtuna

Det kommer att införas tullar för fordon som ska in i Sigtuna stad: - Vi måste minska bilismen, säger Pierre Cengiz-Edstrand (MP), kommunalråd

rosta_sigtuna2
märsta.nu kan avslöja att Sigtuna stad kommer att få trängselskatt. Tullplatserna blir vid infarten från Uppsalavägen i Pilsbo, bron över Garnsviken och infarten från Bärmöhållet nordväst om staden. Trängselskatten kommer vara 30 kr per infart och en passage gäller en hel vecka. Med trängselskatten väntas kommunledningen få in 250 miljoner kronor per år. Ett välkommet tillskott till kommunkassan samtidigt som man gör miljön en tjänst, menar Pierre Cengiz Edstrand (MP), kommunalråd.
– Vi slår två flugor i en smäll, mer pengar till kommunkassan och bättre miljö, bara eldrivna fordon kommer att vara undantagna från trängselskatten, säger Cengiz-Edstrand
Förslaget kommer att verkställas med start 1:a september. Samtliga partier i fullmäktige uppges vara eniga förutom Moderaterna som inte vill att näringsidkare drabbas av förslaget med ytterligare höjda skatter. Därför kommer de att skriva en reservation.
– Först höjs skatterna av regeringen på företagande, man höger arbetsgivaravgifter för unga och minskar på ROT-avdrag. Sedan kommer S-minoriteten här hemma och ser till att företag får ökade kostnader på transporter in till Sigtuna. Vi bör se över detta ordentligt innan det införs så att inte näringslivsklimatet påverkas, säger oppositionsrådet Olov Holst (M).
För mycket trafik
Drivande ska Lars Björling (SfS) ha varit. Han presenterade förslaget internt för kommunledningen innan han drog det för sina borgerliga kamrater. Anledningen att Björling förespråkar tullar är för att trafiken ökat i staden samtidigt som gator och vägar inte är anpassats. Det råder också brist på P-platser på sina håll. Björling lade för några år sedan en motion om att Stora Gatan ska bli fordonsfri vilket bifölls.
– Antingen investerar man ordentligt i infrastrukturen eller så ser man till att bilismen minskar. Vi kan inte ha det så här längre att bilar riskerar att köra över våra barn, unga och äldre för att det är så stora brister i vägarna med potthål överallt och en massa farliga mötesplatser, förklarar Björling.
Fritt SL-kort
Vad som ska göras med pengarna som kommer in råder delade meningar om. Lars Björling tycker att de oavkortat ska gå till upprustning av Stora Gatan och byta ut kullerstenarna. Olov Holst vill se att en del av pengarna går till organisationer som kämpar för att avskaffa bilismen. Pierre Cengiz-Edstrand ser gärna att alla kommuninvånare i gengäld får ett  gratis årskort i kollektivtrafiken. Cengiz-Edstrand vill dessutom utöka tullarna till att på sikt även omfatta E4:an till och från Arlanda:
– Det känns rimligt att Sigtuna kommun skulle få någon ekonomisk kompensation för alla utsläppen, tycker Pierre.
Fakta
Vad: Trängselskatt för inpassering av alla motorfordon till Sigtuna, ej ut ur staden
När: Start 1/9 2015
Kostnad: 30 kr/passering, giltigt en vecka
Vart: Vid infarter till Sigtuna från Uppsalavägen, Bärmövägen och Märstavägen. Väg 263 omfattas ej.

Märstabo lurade bilägare

Notiser En märstabo döms för grovt bedrägeri sedan han lurat 18 målsäganden att sälja sina bilar via honom men betalade inte ut ersättningen till dem.

v_eu_helsida
bonava_maj_helsida
EXTRA

Misshandel på skola

Blåljus Polis har upprättat en anmälan om misshandel och ofredande efter ett bråk på en skola i kommunen: - Det är minderåriga som är inblandade så jag kan inte uttala mig om vad som har hänt, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral.

oppning_helsida

Kvotflyktingar riskerar vräkning

Nyheter Kvotflyktingar som kommit till kommunen kommer nu att vräkas: - Kommunen har i grunden en skyldighet mot kvotflyktingar på samma sätt som alla andra invånare i form av stöd från socialtjänst, barnomsorg, skola, osv, uppger Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig i kommunen.

mp_eu
varfest_helsida
moderaternamaj
rosta_sigtuna2
nationaldag_helsida
eu_sap
colorama_april
fme_outsider
mp_eu_outsider
defacto_outsider
sap_outsider_eu
rosta_sigtuna
sh_oppet
sh_bovard_out
ridskola2019_outsider
connys
nationaldag_out
nrh
v_eu
moderaterna_maj_outsider
bonava_maj_outsider
oppning_outsider