centrum_panorama_hostshopping
Polis utanför guldbutiken i samband med rånförsöketFoto: Jamshid Jamshidi

Därför avbröt rånarna stölden

märsta.nu har pratat med Polisen Stockholm Nord och Regionledningscentralen, samt flera ögonvittnen för att klargöra händelseförloppet och detaljerna kring det väpnade rånet under tisdagen: - Ägaren gick till

Det var kl 16.57 när det första samtalet kom in till Polisen. Anmälaren såg hur två mörkklädda män sprang ut ur butiken med en väska. Anmälaren förstod då snabbt att det kunde handla om ett rån och larmade 112. Strax efter att polisen mottagit samtal från besökarna i centrum så inkom ett överfallslarm från butiken till Polisens regionledningscentral. Butikspersonalen lyckades komma åt knappen till överfallslarmet strax efter att förövarna sprungit ut ur butiken, vilket gjorde att alla patruller i området snabbt åkte till platsen. Allt skedde inom loppet av någon minut.

Vapen:
Enligt Albin Näverberg på Polisens Regionledningscentral så var gärningsmännen beväpnade med ett pistolliknande föremål och en hammare.

Hur rånarna tog sig in:
Efter rånet mot samma guldbutik i maj i år så har butiksägaren vidtagit en åtgärd genom att ha låst entré med galler. Dörren går inte att öppna utan upplåsning av butikspersonalen. Rånarna tog sig därför in i butiken precis när en kund var på väg in efter att personalen låst upp. Därför misstänker man att det kan varit någon medhjälpare till rånarna som spanat på ingången och väntat in tills personalen låst upp ingången till en kund, och slagit till precis då – på spanarens tecken.

Varför rånet avbröts:
Gärningsmännen övermannades av en ur butikspersonalen som lyckades slå till männen med ett okänt tillhygge:
– Personalen slog rånare med någonting, säger stationsbefälet Ulf Palmqvist vid Polisen Stockholm Nord.

Kraftig tumult uppstod i butiken och gärningsmännen gjorde flera försök att få med sig någonting, men pågrund av tumultet så var rånarna tvungna att avbryta rånförsöket och sprang istället ifrån platsen:
– Det har uppstått tumult i butiken och i det läget så försvann de från platsen utan att fått med någonting, det var tumultet som gjorde att de lämnade butiken, säger Albin Näverberg.

Rånarnas flykt:
Männen sprang ut till den stora parkeringen mot Valstavägen där en bil stod på högvarv och väntade. De flydde sedan iväg i okänd riktning. Beskrivningen, som larmades ut till alla poliser, på bilen är en mörk personbil. Det finns inga fler uppgifter om modell eller registreringsnummer på bilen.

Polisen har inte heller några uppgifter om det skulle vara en person som satt i bilen och väntade på rånarna och kan i nuläget inte bekräfta sådana uppgifter då det inte är helt klarlagt än:
– Uppgifterna om den tredje personen i bilen är ingenting som är fastställt ännu, utan det är två personer men ingen bekräftelse på den tredje personen i bilen, säger Näverberg.

Signalement och spaning:
Signalementet på personerna är i nuläget är lika dåliga, men de ska varit mörkklädda och inte så kraftig kroppsbyggnad. Albin Näverberg berättade att även Arlandapolisen kontaktades för spaning. Övervakningskamerorna i och utanför centrum ska vid tidpunkten inte fungerat, däremot ska gärningsmännen synas på kamerorna i butiken.

Spåren:
Enligt uppgifter till redaktionen ska en av rånarna tappat en mobil i butiken under tumultet. Det är uppgifter som Polisen inte kan bekräfta eller dementera i nuläget. Polisen spärrade av runt butiken i ungefär en timme för att säkra spår, men den tekniska undersökningen redovisas inte till Regionsledningscentralen och därför finns det inga fler uppgifter om spår. Avspärrningen hävdes kl 17.51.

Personskador:
Enligt uppgifter till redaktionen ska en ur butikspersonalen fått ett svullet knä efter att ha mottagit någon smäll mot knät, men i övrigt klarade sig personalen från fysiska skador.

Vittnen berättar:
En pojke som stod utanför butiken vid tillfället berättar:
– De kom ut och tittade omkring sig och sen sprang ut. Jag blev bortknuffad av en av killarna. Jag såg att en av de hade en pistol, den andra såg jag inte vad han hade. Jag blev rädd och var i chock efteråt, det känns lite läskigt, berättar han.

– Jag var påväg ut från Valsta centrum när jag såg en av person komma ut från butiken. Personen var smal, mörk, såg ganska ung ut och började sakta gå ut ur butiken när jag hörde folk skrika inifrån butiken. En annan av de två som kom ut sen är maskerad och det är bara ögonen som syns, han har en pistol och en väska vad jag såg, säger ett annat ögonvittne.

Har du sett något? Tipsa polisen på nummer 114 14

pantamera_avc_helsida
eu-valet

Pinbackshallen ny plats för förtidsröstningen

Politik Inför det kommande valet till Europaparlamentet den 9 juni introducerar Sigtuna kommun nya möjligheter för förtidsröstning. Från och med den 22 maj kommer väljare att kunna förtidsrösta i Pinbackshallen, vilket är en nyhet för i år.

storemore_helsida
centrum_host_helsida
steningekompani_helsida
sd_pask_helsida
EXTRA

Utreds för mord – Häktas för narkotikabrott

Nyheter Polisen utreder ett misstänkt mordfall efter att det kommit uppgifter om att ett spädbarn försvunnit i Märsta. Under en undersökning av de misstänktas bostad upptäcktes en betydande mängd narkotika. En man har häktats för grovt narkotikabrott medan en kvinna har frisläppts.

brobygget_pask

Höjt pris på tilläggsavgift

Notiser SL höjer tilläggsavgiften till 1 850 kronor från och med den 2 april. Detta beslutades av Trafiknämnden i november förra året med syftet att minska fuskåkandet och öka intäkterna för kollektivtrafiken.

connys_helsida

Påsken högrisk för trafikolyckor

Nyheter Påsken är en av årets största högtider, men tyvärr är den också en högriskhelg för rattfylla. Vägarna 263 och E4 är två av vägarna som är intensiva under påskhelgen.

Grus- och sandupptagning inleds från 1 april

Nyheter Varje vår, när vinterns frost börjar släppa sitt grepp, inleds arbetet med sandupptagning i Sigtuna kommun. Enligt kommunens rutiner planeras sandupptagningen att börja tidigast den 1 april, men tidpunkten kan variera beroende på väderförhållandena.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
pantamera_out
sd_pask_outsider
stentekompani_outsider
connys
brobygget_pask_outsider
storemore_out
nrh_sigtuna
outsider_aldreomsorg
ridskola_2020_outsider