panorama_stationshusen
Helle Nyman-Ahlqvist, konsument- och marknadschef på Comfort Karby VVSFoto: Pressbild
Ett renoverat badrum.Foto: Pressbild

Markant ökning av ROT/RUT-utbetalningar

ROT/RUT-utbetalningar slog nytt rekord i kommunen det gångna året och Skatteverket trot att fler passade på att beställa jobb innan nyår eftersom subventionsgraden minskade från 1:a januari: - Från sommaren och hela hösten var det helt hysteriskt efter ROT-jobb, säger Helle Nyman-Ahlqvist, konsument och marknadschef på Comfort Karby VVS i Rävsta.

centrum_artikel_host

Ackumulerat betalade Skatteverket ut 80,5 miljoner kronor till 290 sökanden i kommunen för ROT-avdrag det gångna året. Det är en kraftig ökning jämfört med 2014 då de totala avdragen stannade på 66 miljoner. Siffror från Skatteverket visar att utbetalningarna ökat kraftigt, från 12,2 miljoner till dagens 80,5. Antalet personer som sökt har nästan också fördubblats. De två första månaderna i år rör det sig om 175 sökanden och 12,3 miljoner utbetalt.

Många bokningar före nyår
Helle Nyman-Ahlqvist vid Comfort Karby VVS berättar för märsta.nu att det var hysteriskt att beställa jobb via deras företag efter sommarn och under hösten. Vissa beställde och betalade också innan nyår vilket var tillåtet enligt reglerna för att sedan få jobbet utfört efter nyår då avdraget blev lägre. Enligt Helle Nyman-Ahlqvist ser man nu en nedgång i antalet beställda jobb.
– Jag är däremot förvånad över att vi fortfarande får in så många förfrågningar på större och/eller fler renoveringar. Det känns nästan som om folk är rädda för att ROT-avdraget ska försvinna helt och därför passar på att boka allt nu. Sänkningen av ROT-avdraget blir därmed väldigt orättvis för ”vanliga” människor som måste byta en läckande blandare eller trasig WC-stol, men gör ingen direkt skillnad för såna som har massor av pengar och ändå väljer att renovera sina bostäder. Det ska bli intressant att se om det avtar senare under året, säger hon.

71 använde RUT
RUT-Avdragen var ifjol 14,4 miljoner kronor från 104 sökanden och i år efter två månader är summan 2,2 miljoner från 71 personer. Under jan-feb i år är det alltså 246 invånare som valt att utnyttja ROT/RUT-avdrag.

mp_helsida_eu
eldsjal2024_helsida
centrum_host_helsida
connys_helsida
pantamera_avc_helsida
forstamaj_helsida
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

mp_eu_outsider
eldsjal2024_out
nrh_sigtuna
pantamera_out
connys
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
stationshusen_outsider