julbanner
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Landstinget: Drick mycket vatten

Med anledning av värmen har Stockholms läns landsting gått ut med en uppmaning om att man ska dricka mer vatten och undvika alkohol.

Vi är just nu inne i en värmebölja med över 26 grader varmt tre dagar i rad. De allra flesta klarar värmen men det kan vara problematiskt för kroniskt sjuka eller äldre samt personer som inte kan svettas. Stockholms läns landsting uppmanar allmänheten att dricka mycket vatten och undvika alkohol.

Har man små eller ett sjukt barn så behöver man se till att barnet dricker eftersom det inte kan släcka törsten på egen hand:
– Barn från tre, fyra års ålder kan ofta säga till när de är törstiga. Men riktigt små barn kan inte alltid känna törst, och behöver hjälp med att dricka. Var uppmärksam på om barnet kissar mindre, är slött och blir torr på läpparna, säger Johan Bratt, chefläkare vid Stockholms läns landsting.

Äldres förmåga att känna törst kan komma redan från 50 års ålder så därför är det viktigt att dricka, ett tips kan vara att hälla upp en kana och dricka ur den under dagen. Tecken på uttorkning är muntorrhet, trötthet, huvudvärk, yrsel, minskade urinmängder. Barn som får i sig mindre vatten kissar också mindre.

Undvik även att vara ute i solen när det är som varmast och använd solkräm. Solen skiner som starkast före och efter lunch. Solhatt och tunna kläder är också att rekommendera. Värmeslag kan visa sig genom kroppstemperatur över 40 grader, huvudvärk, illamående, synstörningar, yrsel med mera.

happy_homes_juli
fme_jul

Så snöröjer kommunen i vinter

Nyheter Sigtuna kommun har i år tagit grepp om att informera kommuninvånarna om hur det ska skottas och en kontinuerligt uppdaterad sida i samband med snöfall.

defacto_host2018
icavalsta_julbanner

Risk för blodbrist i julhelgen

Notiser Blodcentralen i Stockholms län meddelar att det inför julen behöver fyllas på i blodlagren: - Vi har kallat och påmint alla blodgivare de senaste veckorna men ändå inte kunnat få upp lagret till önskad nivå, säger Fredrik Boström, medicinskt ansvarig läkare på Blodcentralen i Stockholms län.

sigtuna_funkis
julbanner2
EXTRA

Uppdaterad Ingen brand på krog

Blåljus Brandkår larmades till en krog i Sigtuna där det skulle ha brunnit inne i byggnaden: -Det var ingen brand, uppger Storstockholms räddningscentral.

sportfiskebanner2
lager_bilnet
colorama_vinter
outsider
vanster_jul
komvuxq3_4
funkis_2
objekt4
objekt2
nrh_lania
connys
objekt3
sigtunavatten_standard