moderat_jul_nyar
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Landstinget: Drick mycket vatten

Med anledning av värmen har Stockholms läns landsting gått ut med en uppmaning om att man ska dricka mer vatten och undvika alkohol.

Vi är just nu inne i en värmebölja med över 26 grader varmt tre dagar i rad. De allra flesta klarar värmen men det kan vara problematiskt för kroniskt sjuka eller äldre samt personer som inte kan svettas. Stockholms läns landsting uppmanar allmänheten att dricka mycket vatten och undvika alkohol.

Har man små eller ett sjukt barn så behöver man se till att barnet dricker eftersom det inte kan släcka törsten på egen hand:
– Barn från tre, fyra års ålder kan ofta säga till när de är törstiga. Men riktigt små barn kan inte alltid känna törst, och behöver hjälp med att dricka. Var uppmärksam på om barnet kissar mindre, är slött och blir torr på läpparna, säger Johan Bratt, chefläkare vid Stockholms läns landsting.

Äldres förmåga att känna törst kan komma redan från 50 års ålder så därför är det viktigt att dricka, ett tips kan vara att hälla upp en kana och dricka ur den under dagen. Tecken på uttorkning är muntorrhet, trötthet, huvudvärk, yrsel, minskade urinmängder. Barn som får i sig mindre vatten kissar också mindre.

Undvik även att vara ute i solen när det är som varmast och använd solkräm. Solen skiner som starkast före och efter lunch. Solhatt och tunna kläder är också att rekommendera. Värmeslag kan visa sig genom kroppstemperatur över 40 grader, huvudvärk, illamående, synstörningar, yrsel med mera.

defacto_helsida

Domen: Blöjor ska ingå i maxtaxan

Nyheter Efter en dom som ger föräldrar rätt att kräva förskolor på blöjor så uppmanar Sveriges kommuner och regioner sina medlemmar, alltså kommunerna, att fortsätta be föräldrar att ta med sig blöjor.

happyhomes_2019
colorama_jul
teatergrillen_helsida
centrum_helsida2020
Extra

uppdaterad Personrån i Sigtuna

Blåljus En person har under eftermiddagen rånats av flera gärningsmän i Sigtuna: - Någon form av tillhygge har använts i samband med rånet, säger Åsa Wallentin, presstalesperson vid Polisens ledningscentral, till märsta.nu

Minister kallade till möte om ”social dumpning”

Politik Civilminister Lena Micko (S) bjöd in ett antal kommuner, bland annat Kramfors som anklagat Sigtuna för sk social dumpning, till ett möte om problemet: - Sigtuna har tagit ett extremt stort ansvar i mottagandet av nyanlända. Så stort att vi nu har landets fjärde största andel invånare med utrikisk härkomst, skriver kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) på Facebook

nrh
connys
teatergrillen_outsider