defacto_pan
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Landstinget: Drick mycket vatten

Med anledning av värmen har Stockholms läns landsting gått ut med en uppmaning om att man ska dricka mer vatten och undvika alkohol.

Vi är just nu inne i en värmebölja med över 26 grader varmt tre dagar i rad. De allra flesta klarar värmen men det kan vara problematiskt för kroniskt sjuka eller äldre samt personer som inte kan svettas. Stockholms läns landsting uppmanar allmänheten att dricka mycket vatten och undvika alkohol.

Har man små eller ett sjukt barn så behöver man se till att barnet dricker eftersom det inte kan släcka törsten på egen hand:
– Barn från tre, fyra års ålder kan ofta säga till när de är törstiga. Men riktigt små barn kan inte alltid känna törst, och behöver hjälp med att dricka. Var uppmärksam på om barnet kissar mindre, är slött och blir torr på läpparna, säger Johan Bratt, chefläkare vid Stockholms läns landsting.

Äldres förmåga att känna törst kan komma redan från 50 års ålder så därför är det viktigt att dricka, ett tips kan vara att hälla upp en kana och dricka ur den under dagen. Tecken på uttorkning är muntorrhet, trötthet, huvudvärk, yrsel, minskade urinmängder. Barn som får i sig mindre vatten kissar också mindre.

Undvik även att vara ute i solen när det är som varmast och använd solkräm. Solen skiner som starkast före och efter lunch. Solhatt och tunna kläder är också att rekommendera. Värmeslag kan visa sig genom kroppstemperatur över 40 grader, huvudvärk, illamående, synstörningar, yrsel med mera.

defacto_helsida

Sänkt hastighet på Valstavägen

Nyheter En del av Valstavägen får sänkt hastighet: - Den lokala trafikföreskriften om hastighetsbegränsningen är resultatet av en del i arbetet med stadsbyggnadsprojektet Valsta 2030, säger Anna-Carin Mattsson, gatu- och parkchef i Sigtuna kommun.

sigtunavatten_standard
fme_oktober
EXTRA

Förbipasserande attackerades av knivman

Nyheter En man greps i Valsta under förmiddagen sedan han försökt attackera förbipasserande med en kniv: - Han försökte hugga en man med barnvagn och två barn, säger ett vittne till märsta.nu

dackskiftarna_helsida
happyhomes_2019
ica_oktober
EXTRA

Fyra års fängelse för att ha försökt tända på skola

Nyheter En 23-årig man döms för grov mordbrand sedan han försökt sätta eld på Väringaskolan i Sigtuna. Mannen som var påverkad av både alkohol och läkemedel hade köpt bensin på den närliggande macken och kastade över skolfasaden innan tände eld.

Bergqvist om nya skolrankingen: Visar styrkor och svagheter

Politik märsta.nu rapporterade på onsdagen om Lärarförbundets ranking av skolkommunerna där Sigtuna är på plats 201: - Lärarförbundets ranking visar både våra styrkor och svagheter. Det som är mest positivt är att vår positiva kvalitetsutveckling håller i sig med förbättrade kunskapsresultat när det gäller andel godkända elever och meritvärde årskurs 9. Utifrån våra förutsättningar är vi bland de bästa i Sverige, det är helt fantastiskt, uppger Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L).

connys
nrh
defacto_outsider
colorama_april2