moderaterna_tack
Foto: Daniel Iskander

Kritik mot tidigarelagt påsklov

Sigtuna kommun tidigarelade påsklovet för kommunens elever på grund av Newroz, det fick en del föräldrar att se rött: - Jag vet att det även ställde till det för sportklubbar när de andra kommunerna inte hade lov, dvs serierna rullade på som vanligt medan vi hade många ungar borta på lov, säger en förälder till märsta.nu

märsta.nu uppmärksammades på kritiken mot det tidigarelagda påsklovet under lördagen. Kort därpå var Expressen ute med en artikel om saken. Tydligen har elever i Sigtuna kommun påsklov en vecka före andra kommuner i länet. På sociala medier har kommunen fått kritik av föräldrar i inlägg från månadsskiftet. En förälder skriver på kommunens facebooksida:
”Hej Sigtuna kommun, hur kommer det sig att våra barn hade påsklov förra veckan, när resten av Stockholm, och även Uppsala, har påsklov denna vecka??!! Det är helt orimligt. Dessutom är påsken så tidig i år, så jag undrar verkligen vad anledningen är”

Ett politiskt beslut
Kommunens svar är att det var ett politiskt beslut om att Ramadans avslutning, iranska nyåret (newroz) och ortodoxa kyrkans långfredag är skolfria. Inläggsskribenten är dock inte nöjd med svaret utan tycker att ovanstående inte har med Sveriges lovdagar att göra samt att båslovet förstördes då det inte ”klickade” med andra påsklov. Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, beklagar att påsklovet flyttades på grund av ”mångkulturella lovdagar”, ett inslag som kommunen haft sedan 2004 och infördes som ett vallöfte av Socialdemokraterna.

Fler högtider bör uppmärksammas
Pernilla tycker dock att det är viktigt att flera religiösa högtider än de kristna uppmärksammas:
– Vi har så många människor från hela världen i Sigtuna. Där kan jag känna att det är problematiskt om man ger ledigt för vissa högtider, men inte för andra. Jag är liberal och jag tror på en individanpassning och det får vi nu titta närmare på, säger hon enligt Expressen.

hostfest_centrum
happy_homes_juli
defacto_host2018
defacto_banner_sep
Extra

Ungdomsbråk i Valsta

Blåljus Två ungdomsgängs slogs i Valsta under eftermiddagen: - En person blödde näsblod mem behövde inte sjukvård, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral

Olycka vid Haga

Blåljus Flera bilar krockade vid Haga och framkomligheten till och från Sigtuna är begränsad.

Extra

Biljakt på E4:an slutade vid Eurostop – en man gripen

Blåljus En bil vägrade stanna på E4:an vid Uppsala och en polisjakt inleddes. Färden tog slut på Eurostops parkering där föraren greps misstänkt för en rad olika brott. – Vi har även tagit bilen i beslag eftersom att personen är misstänk för liknande brottslighet i närtid, säger Johan Sohlberg vid Uppsalapolisen.

objekt2
skanela_matcher18-19
komvuxq3_4
connys
sigtunavatten_standard
outsider
Norra Redovisningshuset
nfc_vinter
objekt4
sbrf_sep
objekt3
sportfiske_banner