arlandagk_panorama
Foto: Daniel Iskander

Kritik mot tidigarelagt påsklov

Sigtuna kommun tidigarelade påsklovet för kommunens elever på grund av Newroz, det fick en del föräldrar att se rött: - Jag vet att det även ställde till det för sportklubbar när de andra kommunerna inte hade lov, dvs serierna rullade på som vanligt medan vi hade många ungar borta på lov, säger en förälder till märsta.nu

sportlov_centrum

märsta.nu uppmärksammades på kritiken mot det tidigarelagda påsklovet under lördagen. Kort därpå var Expressen ute med en artikel om saken. Tydligen har elever i Sigtuna kommun påsklov en vecka före andra kommuner i länet. På sociala medier har kommunen fått kritik av föräldrar i inlägg från månadsskiftet. En förälder skriver på kommunens facebooksida:
”Hej Sigtuna kommun, hur kommer det sig att våra barn hade påsklov förra veckan, när resten av Stockholm, och även Uppsala, har påsklov denna vecka??!! Det är helt orimligt. Dessutom är påsken så tidig i år, så jag undrar verkligen vad anledningen är”

Ett politiskt beslut
Kommunens svar är att det var ett politiskt beslut om att Ramadans avslutning, iranska nyåret (newroz) och ortodoxa kyrkans långfredag är skolfria. Inläggsskribenten är dock inte nöjd med svaret utan tycker att ovanstående inte har med Sveriges lovdagar att göra samt att båslovet förstördes då det inte ”klickade” med andra påsklov. Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, beklagar att påsklovet flyttades på grund av ”mångkulturella lovdagar”, ett inslag som kommunen haft sedan 2004 och infördes som ett vallöfte av Socialdemokraterna.

Fler högtider bör uppmärksammas
Pernilla tycker dock att det är viktigt att flera religiösa högtider än de kristna uppmärksammas:
– Vi har så många människor från hela världen i Sigtuna. Där kan jag känna att det är problematiskt om man ger ledigt för vissa högtider, men inte för andra. Jag är liberal och jag tror på en individanpassning och det får vi nu titta närmare på, säger hon enligt Expressen.

defacto_helsida
sangensemble
EXTRA

Beslut: Kommunen kan vräka nyanlända

Nyheter Kammarrätten ger Lidingö rätt om att de får vräka nyanlända efter två år, det öppnar upp även för Sigtuna kommun som haft ett antal uppmärksammade fall det senaste året.

icavalsta_semlor
ridskola_2019_helsida

Flest städare och busschaufförer bor i kommunen

Nyheter Fackförbundet LO har tagit fram en rapport som visar vilka yrkesgrupper det finns mest av i en kommun: - Stockholms län är ett väldigt delat län. Människor med vårdbiträdelöner har inte råd att bo i kommuner som Danderyd. Det finns en tydlig koppling att kommuner med många högavlönade har få hyresrätter, säger Marika Lindgren Åsbrink, författare av rapporten hos LO.

arlandagolf
korpen_jan-feb
sportlov2019
sigtunavatten_standard

Läsare: Rökare ta hand om ert skräp

Nyheter En läsare kontaktade märsta.nu med bild från Märsta station där det ligger massor med fimpar: - Till alla rökare: städa upp er egen skit ni slänger runt omkring er.

happyhomes_2019
nrh
ridskola2019_outsider
extravaganza_outsider