defacto_pan2020
Sheikh dr. Haitham al-HaddadFoto: Skärmdump/Youtube

Kontroversiell gäst hos muslimsk förening

Märstas Unga muslimer har bjudit in Sheikh dr. Haitham al-Haddad som föreläsare på lördag. Haitam al-Haddad har kontroversiella åsikter om stening och hur man bör behandla folk som förolämpar profeten Mohammed. Under kvällen meddelar kommunen att uthyrning av Kulturum stoppas.

centrum_artikel
Så sent som i höstas deltog Märstas unga muslimer i en demonstration med ledande kommunpolitiker, numera kommunalrådet Dan Rosenholm (FP) och kommunalrådet Pierre Cengiz-Edstrand (MP). Syftet med demonstrationen var att uppmärksamma föreningens lokalbehov i kommunen. Märstas unga muslimer anordnar flitigt temadagar och bjuder in föreläsare. På lördag kommer Sheikh dr. Haitham al-Haddad som har uttryckt sig kontroversiellt på YouTube om att man kan stena folk och hur man ska ”straffa” folk som förolämpar profeten Mohammed.  Föreläsningen ska handla om att vara Muslim i Västvärlden. Sheikh dr. Haitham al-Haddad behandlar den muslimska identitet samt balansen mellan islamisk sharia och västsamhället. Föreläsningen sker i Kunskapens hus.
 
Fryser medlemskapet
Även riksorganisationen för Sveriges Unga muslimer är kritiska till besöket och via twtter meddelar ordföranden för organisationen att man fryst Märstas unga muslimers medlemskap på grund av evenemanget. Vad märsta.nu erfar sitter kultur- och fritidsförvaltningen just nu i krismöte för att bestämma sig för huruvida Märstas unga muslimer ska få använda Kulturum för besöket. Ett besked väntas under kvällen.
Kommunen stoppar uthyrning
Kommunen meddelar under kvällen att man stoppar uthyrningen av Kulturum till Märstas Unga Muslimer:
–  Vi anser att Märstas Unga Muslimer brutit mot de villkor som gäller, säger Anders Mebius, chef för Kultur- och fritidsförvaltningen i Sigtuna kommun, i ett pressmeddelande.
Förvaltningen fick under dagen reda på att Haitham Al-Haddad skulle besöka och föreläsa i Kulturum. Man har därför tagit reda på vad han står för genom efterforskningar. I ett pressmeddelande framgår att Al-Haddad åsikter strider mot Sigtuna kommuns reglemente för uthyrning.
– De regler som gäller vid hyra av kommunens lokaler är tydliga. Det står också tydligt att förvaltningen har rätt att stoppa ett arrangemang om inte ansvarsförbindelsen efterlevs, uppger Mebius.
Även kommunalrådet Lars Bryntesson (S) kommenterar besöket via Facebook:
– Sigtuna kommun har tagit beslut om att inte hyra ut lokalen. Beslutet togs så fort kommunen blev medveten om arrangemangets karaktär och är en naturlig följd av kommunens värdegrund, som betonar alla människors lika värde. Självklart kan inte kommunen upplåta sina lokaler till budskap som står i direkt strid mot detta.
Rosenholm bedrövad
Vid 20.30-tiden inkom kommunalrådet Dan Rosenholm (FP) med sin syn på situationen:
– Det är med bedrövelse som jag inser att föreningen Märstas unga muslimer bjudit in den ökände predikanten Haitham al-Haddad till vår kommun, en person vars inställning till bland annat homosexuella, judar och jämställdhet är helt förkastlig.
Dan Rosenholm poängterar att själva moderföreningen Islamiska Kulturföreningens behov av lokal är en rättvisefråga med hänvisning till religionsfriheten. Inbjudningen skakar Rosenholm men han tycker inte man ska stänga dörren för moderföreningen:
– Det är viktigt att hålla två tankar i huvudet samtidigt och kunna stå för religionsfrihet och vanliga muslimers rätt och samtidigt ta avstånd från extremister.
Fotnot: märsta.nu har sökt Märstas unga muslimer för en kommentar.
happyhomes_sommar2020
coronapandemin

Smittan ökar i alla åldrar

Nyheter Smittan av covid-19 är ökar utan avmattning och förekommer i alla åldrar enligt ett pressmeddelande från Region Stockholm.

landsbygdsdag
kkdk_helsida
centrum_helsida2020
helsida
skanela_event_helsida
speedy_vinter_helsida
boisigtuna
connys_helsida
personal_sandstrom_helsida
defacto_helsida
2020_helsida
outsider
centrum_sommar_out
ridskola_2020_outsider
corner_outsider
meko_outsider
budget_outsider
sigtuna_vatten_outsider
laddplats_out
personal_outsider
kkdk_outsider
nrh
swedol_outsider
speedy_vinter2020_outsider
skanela_event_outsider