aldreomsorg_sigtunakommun_pan
Foto: Jamshid Jamshidi

Konkurrensverket utreder kommunen-Använde konsulter utan upphandling

Sigtuna kommun är under utredning av Konkurrensverket på grund av att man använt konsulter för åtskilliga miljoner utan att upphandla tjänsten: - Vi har fått ett anonymt tips om att kommunen köper väldigt mycket konsulttjänster som inte ska vara upphandlade och vi har ställt en förfrågan för att ta reda på hur det ligger till säger Fredrik Ahlstedt, utredare på Konkurrensverket till märsta. nu

märsta.nu fick tack vare ett tips reda på att Sigtuna kommun använt konsulter för mellan 20-30 miljoner kronor utan att upphandla tjänsterna enligt Lagen om offentlig upphandling. En anmälan kom in till Konkurrensverket 19:e mars och registrerades 7:e april. Utredare kräver svar från kommunen 11:e maj. Anmälaren är dock skyddad enligt sekretess eftersom man har rätt att tipsa Konkurrensverket anonymt. Konkurrensverkets handläggare Fredrik Ahlstedt säger att det ska röra sig om cirka 10 miljoner kronor som inte har upphandlats.
– Vi har inte så mycket att gå på men frågar om allt har gått rätt till. Om man har ramavtal med leverantören och hur det ser ut, samt om det lagts till nya avtal med leverantören. Man får inte lägga till vilka tjänster som helst i ett avtal som redan ingåtts. Vi vill se vad kommunen köper och om det omfattas av avtalet, förklarar Fredrik Ahlstedt.
Låter upphandlad konsult fakturera
Vad märsta.nu erfar handlar ärendet om att Sigtuna kommun kommit överens med bland annat en förvaltningschef som istället för att vara anställd får fakturera för sina tjänster. Men när det gäller tjänster över ett visst belopp så måste det upphandlas. För att komma runt ”problemet” har Sigtuna kommun låtit det redan upphandlade konsultföretaget HRM Affärsutveckling i Stockholm AB fakturera för tjänsterna. Den aktuelle chefen är 71 år gammal och kan därmed inte anställas i kommunen eftersom man inte anställer personer över 67 år. Enda möjligheten att ta in personen är därmed att låta denne fakturera. Personen ska vara kompetent och mycket duktig men det hör inte till saken enligt en uppgiftslämnare.
Kostar 12 000 om dagen
Lekmannarevisorn Mats Welander (M) känner till fallet och uppger för märsta.nu att kommunen får betala 12 000 kronor om dagen för chefen via konsultföretaget HRM. I Kommunrevisionen ska man ha påtalat brister i hur kommunen hanterar konsulter utan upphandlingar. Den aktuelle chefen har fakturerat för sina tjänster sedan nyår till en kostnad av 60 000 kronor i veckan. Chefens företag omsatte det senaste bokslutet 2014 816 00 kronor och gjorde en vinst på 80 000 kronor. Men fler konsulter ska ha anlitats utan upphandlingar och det är det som Konkurrensverket ska utreda. För att komma upp i summor på ca 10 miljoner så rör det sig om fler avtal som ingåtts genom åren.
Kommunen sammanställer material
På måndag ska alltså kommunen lämna in sina handlingar till Konkurrensverket som därefter ska ta ställning till materialet. Enligt kommunens presschef Anna Jernberg Carlsson håller man på att göra en utredning och en sammanställning av det material som Konkurrensverket bett om.
– Eftersom att det bland annat handlar om fakturor som är arkiverade har vi fått en veckans anstånd och kommer att lämna in handlingarna elektroniskt på måndag 11/5, då de också blir offentlig handling. Vi kan med andra ord inte kommentera något ännu, uppger Anna Jernberg Carlsson.
Går tillbaka till 2012
Konkurrensverket vill se vilka summor kommunen köpt konsulttjänster för mellan åren 2012-2014. Svaret skulle egentligen ha lämnats in 4:e maj men kommunen får uppskov en vecka. Kommunen ska också lämna in samtliga avtal som slutits samt svara på om upphandlingen annonserats ut.
Tidigare stämts av Konkurrensverket
Om kommunen fälls riskerar man vite på hundratusentals kronor eller miljoner. Sigtuna kommun har 2011 stämts på 850 000 kronor i upphandlingsskadeavgift sedan man renoverade hamnen utan att upphandla arbetet. Men Sigtuna vann då fallet då det ansågs att avtal tecknades med entreprenören innan nya regler i Lagen om offentlig upphandling började gälla.
pantamera_avc_helsida
eu-valet

Pinbackshallen ny plats för förtidsröstningen

Politik Inför det kommande valet till Europaparlamentet den 9 juni introducerar Sigtuna kommun nya möjligheter för förtidsröstning. Från och med den 22 maj kommer väljare att kunna förtidsrösta i Pinbackshallen, vilket är en nyhet för i år.

steningekompani_helsida
connys_helsida
centrum_host_helsida
sd_pask_helsida
storemore_helsida
EXTRA

Utreds för mord – Häktas för narkotikabrott

Nyheter Polisen utreder ett misstänkt mordfall efter att det kommit uppgifter om att ett spädbarn försvunnit i Märsta. Under en undersökning av de misstänktas bostad upptäcktes en betydande mängd narkotika. En man har häktats för grovt narkotikabrott medan en kvinna har frisläppts.

brobygget_pask

Höjt pris på tilläggsavgift

Notiser SL höjer tilläggsavgiften till 1 850 kronor från och med den 2 april. Detta beslutades av Trafiknämnden i november förra året med syftet att minska fuskåkandet och öka intäkterna för kollektivtrafiken.

Påsken högrisk för trafikolyckor

Nyheter Påsken är en av årets största högtider, men tyvärr är den också en högriskhelg för rattfylla. Vägarna 263 och E4 är två av vägarna som är intensiva under påskhelgen.

Grus- och sandupptagning inleds från 1 april

Nyheter Varje vår, när vinterns frost börjar släppa sitt grepp, inleds arbetet med sandupptagning i Sigtuna kommun. Enligt kommunens rutiner planeras sandupptagningen att börja tidigast den 1 april, men tidpunkten kan variera beroende på väderförhållandena.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

outsider_aldreomsorg
storemore_out
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
sd_pask_outsider
brobygget_pask_outsider
connys
pantamera_out
nrh_sigtuna
stentekompani_outsider