moderat_jul_nyar
Foto: Jamshid Jamshidi

Konkurrensverket utreder kommunen-Använde konsulter utan upphandling

Sigtuna kommun är under utredning av Konkurrensverket på grund av att man använt konsulter för åtskilliga miljoner utan att upphandla tjänsten: - Vi har fått ett anonymt tips om att kommunen köper väldigt mycket konsulttjänster som inte ska vara upphandlade och vi har ställt en förfrågan för att ta reda på hur det ligger till säger Fredrik Ahlstedt, utredare på Konkurrensverket till märsta. nu

märsta.nu fick tack vare ett tips reda på att Sigtuna kommun använt konsulter för mellan 20-30 miljoner kronor utan att upphandla tjänsterna enligt Lagen om offentlig upphandling. En anmälan kom in till Konkurrensverket 19:e mars och registrerades 7:e april. Utredare kräver svar från kommunen 11:e maj. Anmälaren är dock skyddad enligt sekretess eftersom man har rätt att tipsa Konkurrensverket anonymt. Konkurrensverkets handläggare Fredrik Ahlstedt säger att det ska röra sig om cirka 10 miljoner kronor som inte har upphandlats.
– Vi har inte så mycket att gå på men frågar om allt har gått rätt till. Om man har ramavtal med leverantören och hur det ser ut, samt om det lagts till nya avtal med leverantören. Man får inte lägga till vilka tjänster som helst i ett avtal som redan ingåtts. Vi vill se vad kommunen köper och om det omfattas av avtalet, förklarar Fredrik Ahlstedt.
Låter upphandlad konsult fakturera
Vad märsta.nu erfar handlar ärendet om att Sigtuna kommun kommit överens med bland annat en förvaltningschef som istället för att vara anställd får fakturera för sina tjänster. Men när det gäller tjänster över ett visst belopp så måste det upphandlas. För att komma runt ”problemet” har Sigtuna kommun låtit det redan upphandlade konsultföretaget HRM Affärsutveckling i Stockholm AB fakturera för tjänsterna. Den aktuelle chefen är 71 år gammal och kan därmed inte anställas i kommunen eftersom man inte anställer personer över 67 år. Enda möjligheten att ta in personen är därmed att låta denne fakturera. Personen ska vara kompetent och mycket duktig men det hör inte till saken enligt en uppgiftslämnare.
Kostar 12 000 om dagen
Lekmannarevisorn Mats Welander (M) känner till fallet och uppger för märsta.nu att kommunen får betala 12 000 kronor om dagen för chefen via konsultföretaget HRM. I Kommunrevisionen ska man ha påtalat brister i hur kommunen hanterar konsulter utan upphandlingar. Den aktuelle chefen har fakturerat för sina tjänster sedan nyår till en kostnad av 60 000 kronor i veckan. Chefens företag omsatte det senaste bokslutet 2014 816 00 kronor och gjorde en vinst på 80 000 kronor. Men fler konsulter ska ha anlitats utan upphandlingar och det är det som Konkurrensverket ska utreda. För att komma upp i summor på ca 10 miljoner så rör det sig om fler avtal som ingåtts genom åren.
Kommunen sammanställer material
På måndag ska alltså kommunen lämna in sina handlingar till Konkurrensverket som därefter ska ta ställning till materialet. Enligt kommunens presschef Anna Jernberg Carlsson håller man på att göra en utredning och en sammanställning av det material som Konkurrensverket bett om.
– Eftersom att det bland annat handlar om fakturor som är arkiverade har vi fått en veckans anstånd och kommer att lämna in handlingarna elektroniskt på måndag 11/5, då de också blir offentlig handling. Vi kan med andra ord inte kommentera något ännu, uppger Anna Jernberg Carlsson.
Går tillbaka till 2012
Konkurrensverket vill se vilka summor kommunen köpt konsulttjänster för mellan åren 2012-2014. Svaret skulle egentligen ha lämnats in 4:e maj men kommunen får uppskov en vecka. Kommunen ska också lämna in samtliga avtal som slutits samt svara på om upphandlingen annonserats ut.
Tidigare stämts av Konkurrensverket
Om kommunen fälls riskerar man vite på hundratusentals kronor eller miljoner. Sigtuna kommun har 2011 stämts på 850 000 kronor i upphandlingsskadeavgift sedan man renoverade hamnen utan att upphandla arbetet. Men Sigtuna vann då fallet då det ansågs att avtal tecknades med entreprenören innan nya regler i Lagen om offentlig upphandling började gälla.
defacto_helsida
oppethus_helsida

Allt fler besöker fritidsgårdarna

Ung & Student Kommunens fritidsgårdar besöks av allt fler ungdomar: - En vanlig fredagseftermiddag på Ungdomens Hus har vi mellan 50-100 ungdomar och övriga dagar brukar det variera mellan 40 till 70 besökare, säger Jens Storm, chef för Ung i Sigtuna.

teatergrillen_helsida
connys_helsida
happyhomes_50
centrum_helsida2020

Ny närakut invigd i Sollentuna

Nyheter Närakuten i Sollentuna som vänder sig till kommuninvånare i Sigtuna ligger nära pendeltågsstationen och håller öppet fram till 22 varje dag.

oppethus_outsider
nrh
teatergrillen_outsider
connys