eldsjal2024_pan
En stor sökinsats mobiliserades i flera dagar efter Torilds försvinnandeFoto: Jamshid Jamshidi

Kommunen: Vi får inte låsa in dementa

Sigtuna kommun har som märsta.nu rapporterat om gjort en Lex Sarah-anmälan sedan den dementa kvinnan försvann i oktober och sedermera hittades avliden i Knivsta: - Ska vi gå efter den lagstiftning som finns så får vi ju inte kränka människor, säger äldre- och omsorgsnämndens ordförande Gunilla Johansson till SR Uppland.

centrum_artikel_host

Med sin Lex Sarah-anmälan vill Sigtuna kommun att Socialstyrelsen tydliggör lagen eftersom brukare inte får låsas in så att de inte kan öppna själva. Man får heller inte hindra någon att gå ut enligt Radio Uppland som pratat med Äldre- och omsorgsnämndens ordförande Gunilla Johansson (S).
– Ska vi gå efter den lagstiftning som finns så får vi ju inte kränka människor. Idag får vi låsa dörrar men alla enskilda personer ska kunna låsa upp själv och kan man inte det så ska personal skyndsamt komma dit och låsa upp, säger hon till SR Uppland.

Efter händelsen mår personalen på kvinnans boende väldigt dåligt, Gunilla Johansson hoppas på att Socialstyrelsen lyfter frågan för att täppa till de gråzoner som finns. Det är nämligen inte bara att låsa in en dement person för dennes eget bästa.

storemore_helsida

Resnär upptäckt med större mängd pengar

Nyheter En incident med misstänkt penningtvätt har inträffat på Arlanda flygplats. Vid klockan 09:49 den 19 april upptäckte tullpersonal en resenär med en betydande mängd kontanter i sin väska.

connys_helsida

Cykelutmaning för Naturklasser på Arlandagymnasiet

Nyheter Eleverna på Arlandagymnasiet tar pedalen till en ny nivå med en spännande cykelutmaning som pågår just nu. Initiativet kommer från deras biologilärare Mathias Alterman, och det har redan väckt stor entusiasm bland eleverna.

pantamera_avc_helsida
mp_helsida_eu
eldsjal2024_helsida
centrum_host_helsida

EPA-bil körde in i mur i Sigtuna

Nyheter Tidigt på eftermiddagen den 15 april rapporterades en trafikolycka i Sigtuna där en A-traktor påstås ha kört in i en mur längs Drottning Kristinas väg och Stora gatan. Polisen fick larm om händelsen vid 15-tiden på måndagen.

Nu har akutskolan öppnat

Nyheter Akutskolan som är en del av kommunledningens tiopunktsprogram har öppnat: - I Sigtuna kommuns skolor ska man känna trygghet och studiero. Att etablera en akutskola är vårt sätt att skapa goda förutsättningar för en trygg tillvaro där förutsättningar ges för att eleverna ska klara grundskolan med godkända betyg, samtidigt som vi får möjlighet att bryta destruktiva beteenden hos de som stör och förstör för andra, säger Mattias Askerson, ordförande i förskole- och grundskolenämnden

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

mp_eu_outsider
pantamera_out
centrum_outsider_host
connys
storemore_out
eldsjal2024_out
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna