klippdagar
Kommunen har sålt samma mark till både Rikshem och PeabFoto: Genrebild/Jamshid Jamshidi
Här är den aktuella tomten Valsta 3:50 som kommunen äger. Foto: Daniel Iskander

Kommunen sålde mark två gånger

De fyra husen som Peab Bostad bygger i Valstabacken står på kommunens mark trots att köp av mark skedde redan 2008: - Vi sitter för närvarande i överläggningar med PEAB och Sigtunahem, som också är en intressent i sammanhanget, för att reda ut hur vi ska se till att detta blir ett bra projekt, skriver tillförordnade kommundirektören Ulf Bergh i mail till märsta.nu

marstac_aug

Delar av Märsta Port står snart klart, fyra huskroppar har byggts upp och bara det invändiga återstår. Men en riktig skandal kan ha poppat up, marken som husen står på ägs inte av byggherren PEAB Bostad utan av kommunen. Detaljplanerna för området klubbades 2012-10-18 och 2012-01-26. Försäljning av fastigheten i området, Valsta 3:50, skedde 2008-01-31 till Peab Bostad AB för 39 miljoner kronor. Oktober 2010 förnyades det avtalet i fullmäktige eftersom detaljplanen ännu inte hade godkänts. Men när redaktionen ringer upp Lantmäteriet är beskedet att Sigtuna kommun står som ägare av Valsta 3:50.

Detaljplan vann inte laga kraft
En källa uppger för märsta.nu att marken på något sätt åter hamnat i kommunens ägo, troligtvis för att detaljplanen inte vann laga kraft inom två år efter att markförsäljningen ägt rum. Försäljningen av Valsta 3:50 villkorades nämligen av att en detaljplan skulle vinna laga kraft inom två år. Detaljplanen vann laga kraft 2012-11-23 ca en månad efter tvåårsdagen av förlängningen av köpeavtalet 2010. Tillförordnade kommundirektören Ulf Bergh skriver i mail till märsta.nu att han inte ifrågasätter Lantmäteriets uppgifter men att det förs en fruktbar dialog med PEAB och SigtunaHem för att hitta en lösning.

PEAB har betalat
Peab Bostad AB låter via sin advokat Frank Reijbrandt meddela att köpesumman 39 miljoner kronor betalats in till kommunen. Avtalet ska även ha förlängts en tredje gång, 2013, enligt advokaten:
– Den senaste upprättade förlängningen, där giltigheten över huvudtaget kan ifrågasättas, har gått ut så om den förlängningen blev giltig så har den nu förfallit och köpet har således förfallit, skriver Frank Reijbrandt i mail till märsta.nu

Sålde till Rikshem
Peab ska ha uppfattat situationen som att man hade ett giltigt avtal och när man påbörjade byggnationen i våras så hade detaljplanen sedan länge vunnit laga kraft. Men det gick varken att stycka tomten eller genomföra en fastighetsbildning då det upptäcktes att Sigtuna kommun redan sålt delar av Valsta 3:50 till Rikshem, så kallad tvesalu.
– Peab uppfattade situationen således så att de köpt marken när de började bygga och att fastighetsbildning enligt den antagna detaljplanen skulle genomföras och då kunde de i samråd med kommunen påbörja byggnationen. Peab var helt förvissad om att avtalet skulle genomföras och fullföljde andra åtaganden i köp- och exploateringsavtalet såsom att bygga en rondell utanför fastigheten för Sigtuna kommuns räkning för 9 MSEK, fortsätter advokat Frank Reijbrandt

Sålde två år senare
På grund av tvesalusituationen ska PEAB och kommunen inte ha kommit överens om tredje förlängning av köpeavtalet för Valsta 3:50. PEAB har även erbjudit sig att köpa den marken där byggnation pågår för att genomföra de ingångna avtalen. Vad märsta.nu erfar finns del av marken i Valsta 3:50 som tillhör Rikshem efter att Kunskapens Hus sålts 2010 när kommunen och SigtunaHem sålde av fastigheter till Rikshem.

Fotnot: Sigtuna kommun vill just nu inte uttala sig om hur situationen kunnat uppstå med hänvisning till den dialog som förs mellan de inblandade parterna.

farbrorbla_host2017
defacto_panorama_boka_mote

Attack kraschade märsta.nu

Notiser Du märkte kanske att märsta.nu gick ner i söndags. Anledningen var att någon försökte hacka sig in på märsta.nu och skapade därmed en överbelastningsattack.

dackia_vinter2018
happy_homes_sommar
vinter_bil

Fler nöjda med hemtjänsten

Nyheter Allt fler är nöjda med hemtjänsten i kommunen: - Det är glädjande att hemtjänsten uppvisar stora framsteg. Förvaltningen har gjort ett gediget arbete och nu ser vi de positiva resultaten, säger Karsten Bjärbo (KD), ordförande i Äldre- och omsorgsnämnden.

skottlossningen i valsta

Man blev beskjuten – förundersökningen nedlagd

Nyheter I vintras blev en person beskjuten med flera skott i Valsta. Flera personer greps och polisen rubricerade händelsen som mordförsök, grovt olaga hot och misshandel. Men nu har åklagaren valt att lägga ner förundersökningarna.

extra

Olycka vid Erikssund

Blåljus En trafikolycka vid Erikssund inträffade i eftermiddagsrusningen och vägen stängdes av i ungefär två timmar.

Extra

Fritidsledaren erkänner smygfilming: ”Mycket ångerfull”

Nyheter Under tiden den sexbrottsmisstänkte fritidsledaren satt häktad skrev försvaret ett överklagande till hovrätten. Där uppgav de att fritidsledaren "erkänner att han smygfilmat barnen i omklädningsrummet på skolan, samt på övriga platser". Han berättade även att han är "mycket, mycket ångerfull och inser att han behöver professionell hjälp".

Nästan 5000 till Rädda Barnen

Notiser Sigtuna Yoga Center hade insamlingsdag för Rädda Barnen i lördags och drog in nästa 5000 kronor: - Vår tanke är att det ska bli ett årligt återkommande event, första tillfället var september 2016, säger Helene Levin på Sigtuna Yoga Center

skolgatan6d
cricketklubben
lions_standard
steningeliden32
dalgatan7b
Festspecialisten – Standard
slutstation
matcher_skanela
standard
Norra Redovisningshuset
dogranch
connys
nfc_vinter
borg
yrkesutbildningen
blackfriday
colorama_jan
agy2
frisyr2018
standard_ridskola