centrum_panorama_hostshopping
Kommunen har sålt samma mark till både Rikshem och PeabFoto: Genrebild/Jamshid Jamshidi
Här är den aktuella tomten Valsta 3:50 som kommunen äger. Foto: Daniel Iskander

Kommunen sålde mark två gånger

De fyra husen som Peab Bostad bygger i Valstabacken står på kommunens mark trots att köp av mark skedde redan 2008: - Vi sitter för närvarande i överläggningar med PEAB och Sigtunahem, som också är en intressent i sammanhanget, för att reda ut hur vi ska se till att detta blir ett bra projekt, skriver tillförordnade kommundirektören Ulf Bergh i mail till märsta.nu

Delar av Märsta Port står snart klart, fyra huskroppar har byggts upp och bara det invändiga återstår. Men en riktig skandal kan ha poppat up, marken som husen står på ägs inte av byggherren PEAB Bostad utan av kommunen. Detaljplanerna för området klubbades 2012-10-18 och 2012-01-26. Försäljning av fastigheten i området, Valsta 3:50, skedde 2008-01-31 till Peab Bostad AB för 39 miljoner kronor. Oktober 2010 förnyades det avtalet i fullmäktige eftersom detaljplanen ännu inte hade godkänts. Men när redaktionen ringer upp Lantmäteriet är beskedet att Sigtuna kommun står som ägare av Valsta 3:50.

Detaljplan vann inte laga kraft
En källa uppger för märsta.nu att marken på något sätt åter hamnat i kommunens ägo, troligtvis för att detaljplanen inte vann laga kraft inom två år efter att markförsäljningen ägt rum. Försäljningen av Valsta 3:50 villkorades nämligen av att en detaljplan skulle vinna laga kraft inom två år. Detaljplanen vann laga kraft 2012-11-23 ca en månad efter tvåårsdagen av förlängningen av köpeavtalet 2010. Tillförordnade kommundirektören Ulf Bergh skriver i mail till märsta.nu att han inte ifrågasätter Lantmäteriets uppgifter men att det förs en fruktbar dialog med PEAB och SigtunaHem för att hitta en lösning.

PEAB har betalat
Peab Bostad AB låter via sin advokat Frank Reijbrandt meddela att köpesumman 39 miljoner kronor betalats in till kommunen. Avtalet ska även ha förlängts en tredje gång, 2013, enligt advokaten:
– Den senaste upprättade förlängningen, där giltigheten över huvudtaget kan ifrågasättas, har gått ut så om den förlängningen blev giltig så har den nu förfallit och köpet har således förfallit, skriver Frank Reijbrandt i mail till märsta.nu

Sålde till Rikshem
Peab ska ha uppfattat situationen som att man hade ett giltigt avtal och när man påbörjade byggnationen i våras så hade detaljplanen sedan länge vunnit laga kraft. Men det gick varken att stycka tomten eller genomföra en fastighetsbildning då det upptäcktes att Sigtuna kommun redan sålt delar av Valsta 3:50 till Rikshem, så kallad tvesalu.
– Peab uppfattade situationen således så att de köpt marken när de började bygga och att fastighetsbildning enligt den antagna detaljplanen skulle genomföras och då kunde de i samråd med kommunen påbörja byggnationen. Peab var helt förvissad om att avtalet skulle genomföras och fullföljde andra åtaganden i köp- och exploateringsavtalet såsom att bygga en rondell utanför fastigheten för Sigtuna kommuns räkning för 9 MSEK, fortsätter advokat Frank Reijbrandt

Sålde två år senare
På grund av tvesalusituationen ska PEAB och kommunen inte ha kommit överens om tredje förlängning av köpeavtalet för Valsta 3:50. PEAB har även erbjudit sig att köpa den marken där byggnation pågår för att genomföra de ingångna avtalen. Vad märsta.nu erfar finns del av marken i Valsta 3:50 som tillhör Rikshem efter att Kunskapens Hus sålts 2010 när kommunen och SigtunaHem sålde av fastigheter till Rikshem.

Fotnot: Sigtuna kommun vill just nu inte uttala sig om hur situationen kunnat uppstå med hänvisning till den dialog som förs mellan de inblandade parterna.

sd_pask_helsida
centrum_host_helsida
eu-valet

Pinbackshallen ny plats för förtidsröstningen

Politik Inför det kommande valet till Europaparlamentet den 9 juni introducerar Sigtuna kommun nya möjligheter för förtidsröstning. Från och med den 22 maj kommer väljare att kunna förtidsrösta i Pinbackshallen, vilket är en nyhet för i år.

connys_helsida
steningekompani_helsida
storemore_helsida
pantamera_avc_helsida
EXTRA

Utreds för mord – Häktas för narkotikabrott

Nyheter Polisen utreder ett misstänkt mordfall efter att det kommit uppgifter om att ett spädbarn försvunnit i Märsta. Under en undersökning av de misstänktas bostad upptäcktes en betydande mängd narkotika. En man har häktats för grovt narkotikabrott medan en kvinna har frisläppts.

brobygget_pask

Höjt pris på tilläggsavgift

Notiser SL höjer tilläggsavgiften till 1 850 kronor från och med den 2 april. Detta beslutades av Trafiknämnden i november förra året med syftet att minska fuskåkandet och öka intäkterna för kollektivtrafiken.

Påsken högrisk för trafikolyckor

Nyheter Påsken är en av årets största högtider, men tyvärr är den också en högriskhelg för rattfylla. Vägarna 263 och E4 är två av vägarna som är intensiva under påskhelgen.

Grus- och sandupptagning inleds från 1 april

Nyheter Varje vår, när vinterns frost börjar släppa sitt grepp, inleds arbetet med sandupptagning i Sigtuna kommun. Enligt kommunens rutiner planeras sandupptagningen att börja tidigast den 1 april, men tidpunkten kan variera beroende på väderförhållandena.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

storemore_out
centrum_outsider_host
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna
brobygget_pask_outsider
sd_pask_outsider
outsider_aldreomsorg
connys
stentekompani_outsider