oppning
Kommunen har sålt samma mark till både Rikshem och PeabFoto: Genrebild/Jamshid Jamshidi
Här är den aktuella tomten Valsta 3:50 som kommunen äger. Foto: Daniel Iskander

Kommunen sålde mark två gånger

De fyra husen som Peab Bostad bygger i Valstabacken står på kommunens mark trots att köp av mark skedde redan 2008: - Vi sitter för närvarande i överläggningar med PEAB och Sigtunahem, som också är en intressent i sammanhanget, för att reda ut hur vi ska se till att detta blir ett bra projekt, skriver tillförordnade kommundirektören Ulf Bergh i mail till märsta.nu

marstac_aug

Delar av Märsta Port står snart klart, fyra huskroppar har byggts upp och bara det invändiga återstår. Men en riktig skandal kan ha poppat up, marken som husen står på ägs inte av byggherren PEAB Bostad utan av kommunen. Detaljplanerna för området klubbades 2012-10-18 och 2012-01-26. Försäljning av fastigheten i området, Valsta 3:50, skedde 2008-01-31 till Peab Bostad AB för 39 miljoner kronor. Oktober 2010 förnyades det avtalet i fullmäktige eftersom detaljplanen ännu inte hade godkänts. Men när redaktionen ringer upp Lantmäteriet är beskedet att Sigtuna kommun står som ägare av Valsta 3:50.

Detaljplan vann inte laga kraft
En källa uppger för märsta.nu att marken på något sätt åter hamnat i kommunens ägo, troligtvis för att detaljplanen inte vann laga kraft inom två år efter att markförsäljningen ägt rum. Försäljningen av Valsta 3:50 villkorades nämligen av att en detaljplan skulle vinna laga kraft inom två år. Detaljplanen vann laga kraft 2012-11-23 ca en månad efter tvåårsdagen av förlängningen av köpeavtalet 2010. Tillförordnade kommundirektören Ulf Bergh skriver i mail till märsta.nu att han inte ifrågasätter Lantmäteriets uppgifter men att det förs en fruktbar dialog med PEAB och SigtunaHem för att hitta en lösning.

PEAB har betalat
Peab Bostad AB låter via sin advokat Frank Reijbrandt meddela att köpesumman 39 miljoner kronor betalats in till kommunen. Avtalet ska även ha förlängts en tredje gång, 2013, enligt advokaten:
– Den senaste upprättade förlängningen, där giltigheten över huvudtaget kan ifrågasättas, har gått ut så om den förlängningen blev giltig så har den nu förfallit och köpet har således förfallit, skriver Frank Reijbrandt i mail till märsta.nu

Sålde till Rikshem
Peab ska ha uppfattat situationen som att man hade ett giltigt avtal och när man påbörjade byggnationen i våras så hade detaljplanen sedan länge vunnit laga kraft. Men det gick varken att stycka tomten eller genomföra en fastighetsbildning då det upptäcktes att Sigtuna kommun redan sålt delar av Valsta 3:50 till Rikshem, så kallad tvesalu.
– Peab uppfattade situationen således så att de köpt marken när de började bygga och att fastighetsbildning enligt den antagna detaljplanen skulle genomföras och då kunde de i samråd med kommunen påbörja byggnationen. Peab var helt förvissad om att avtalet skulle genomföras och fullföljde andra åtaganden i köp- och exploateringsavtalet såsom att bygga en rondell utanför fastigheten för Sigtuna kommuns räkning för 9 MSEK, fortsätter advokat Frank Reijbrandt

Sålde två år senare
På grund av tvesalusituationen ska PEAB och kommunen inte ha kommit överens om tredje förlängning av köpeavtalet för Valsta 3:50. PEAB har även erbjudit sig att köpa den marken där byggnation pågår för att genomföra de ingångna avtalen. Vad märsta.nu erfar finns del av marken i Valsta 3:50 som tillhör Rikshem efter att Kunskapens Hus sålts 2010 när kommunen och SigtunaHem sålde av fastigheter till Rikshem.

Fotnot: Sigtuna kommun vill just nu inte uttala sig om hur situationen kunnat uppstå med hänvisning till den dialog som förs mellan de inblandade parterna.

(s)laget om (m)akten

Klart med maktskifte – (S) går i opposition

Politik För första gången på 15 år får Moderaterna en kommunstyrelseordförande samtidigt som Socialdemokraterna går i opposition: - Det är bra för kommunen att besluten äntligen är fattade och att vi nu kan städa ut de odemokratiska spelreglerna och skapa ordning, stabilitet och trygghet, säger Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande (M), i en kommentar direkt efter sammanträdet i fullmäktige.

happy_homes_sommar

Lundqvist välkomnar beslut om tiggeriförbud

Politik Vellinge blev första kommun att införa tiggeriförbud, nu hoppas socialdemokraten David Lundqvist att Sigtuna ska bli den andra: - Bra att någon kommun nu vågar pröva det, säger Lundqvist.

biljetter
extra

Perkovic lämnar KF – Blir centerpartist

Politik Dragan Perkovic kommer att lämna sina kvarvarande platser i fullmäktige och som vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden. Han kommer till valet2018 att kandidera för Centerpartiet.

extra

Barn misshandlades i centrala Märsta

Blåljus Kring 18-tiden på onsdag kväll kallades polis till Kulturtorget i Märsta sedan en fyraårig tjej blivit slagen av en äldre man: - Det skrevs en anmälan om misshandel, säger Sven-Erik Olsson vid Polisens ledningscentral.

(s)laget om (m)akten

Upplagt för avgörande i fullmäkte

Politik Regnbågskoalitionen drog igenom sina ärenden i Kommunstyrelsen på måndagen: - Jag ser fram emot torsdagen för att få ett slut på en helt i onödan utdragen process som bara skapat stiltje och frustration i den kommunala förvaltningen, säger Olov Holst (M), oppositionsråd.

Elnätsavgiften gick upp med 1200 kronor

Nyheter På bara ett år har elnätsavgiften höjts med 1200 kronor i Sigtuna kommun: - Regelverket som ska skydda kunderna från monopolprissättning anser vi är för svagt och vi vill ha till en omedelbar skärpning av reglerna för att skydda kunderna, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund.

Passkontrollanter blir inlåsta

Nyheter Passkontrollanter på Arlanda blir då och då inlåsta i sina kurer på grund av ett tekniskt fel rapporterar tidningen Arbetarskydd: - Jag har varit med om passkontrollanter som börjat gråta när de fått veta att de i dag ska arbeta i slussarna med problem, säger Ulf Rydström, huvudskyddsombud vid gränspolisen på Arlanda till tidningen.

standard
colorama_jan
Frisyr – Standard
borg
connys
lions_standard
standard
Festspecialisten – Standard
siriusgatan26
stockholmsvagen24b
sbrf2
Norra Redovisningshuset
standard_ridskola
karlavagnen46
cricketklubben
korpentraning