socialdemokraterna_maj_panorama
Foto: Pressbild
Gun Eriksson (S), fullmäktiges ordförandeFoto: Jamshid Jamshidi

Kommunen fortsätter samarbetet med Fairtrade

Sigtuna kommun fortsätter samarbetet med LO-kopplade Fairtrade och har för sjunde året i rad utsetts till Fairtrade City.

centrum_artikel_host

Fairtrade som är ett samarbete mellan Svenska kyrkan och LO har ett antal kommuner anslutna till sitt nätverk. Fairtrade utser även Fairtrade City och Sigtuna har för sjunde året i rad utsetts till en sådan. Det är dock inte bara kommunen som ska agera vid konferensbokningar och liknande utan man ska även uppmana butiker, restauranger, caféer och andra som är verksamma att engagera sig i Fairtrade-frågor kring bland annat mer etisk handel.
– Fairtrade är ett sätt att visa solidaritet och säkerställa att de som arbetar med produkterna har schyssta arbetsvillkor. Till exempel får inget barnarbete förekomma och de som arbetar med Fairtrade-certifierade produkter får dessutom en bonus som kan användas till skolgång för barnen och bassjukvård. Många produkter är också ekologiska, säger fullmäktiges ordförande Gun Eriksson (S).

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) har nyligen kritiserat Stockholms kommun för att de tecknat avtal med Fairtrade. Enligt Bali så innebär avtalen att kommunerna utan upphandling i så stor utsträckning som möjligt köper varor från LO.

Även oppositionsrådet Olov Holst (M) är kritisk mot samarbetet med Fairtrade. Han tycker inte att de lever upp till sina ideal om bland annat bättre arbetsförhållanden och bekämpning av barnfattigdom. Istället menar han att de stänger ute de fattigaste bönderna och sätter käppar i hjulet för en gynnsam miljöutveckling.

Det finns en förening i kommunen som arbetar i syfte att få fler företag att välja Fairtrade-certifierade produkter. På samtliga kommunala arbetsplatser finns exempelvis bara certifierad te och kaffe. Fairtrade Cityföreningen i kommunen har 65 medlemmar. Gun Eriksson välkomnar fler till den.

centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida
forstamaj_helsida
connys_helsida
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

eldsjal2024_helsida
mp_helsida_eu
EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

eldsjal2024_out
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
connys
pantamera_out
mp_eu_outsider
nrh_sigtuna