eldsjal2024_pan
Kyligt i lokaler på EddaskolanFoto: Arkivbild

Kallt i skola: Vi har extrakläder i köket

Det är så kallt på Eddaskolan i Märsta att personal har extrakläder i skolköket samt att barnen fryser i matsalen: - Det har pågått under två års tid, säger en uppgiftslämnare till märsta.nu

centrum_artikel_host

märsta.nu var under torsdagen i kontakt med personal på Eddaskolan i Märsta. Enligt personalen var det så kallt i matsalen att man var tvungen att ha extrakläder i köket. För att råda bot mot det hela skaffade skolan tjockare tröjor kort efter att märsta.nu kontaktat Sigtuna kommun.
– De har kommit och tittat på fönster och beställt tröjor, säger en i personalen till märsta.nu

Rikshem äger fastigheten
Men problemet kommer inte att lösa sig med tröjorna enligt märsta.nu:s källa. Det är generellt kallt i skolan då elementen inte längre fungerar, skolfastigheten ägs inte av Sigtuna kommun utan Rikshem, men det är kommunen som är huvudman för själva skolan och ansvarar för att barnen har en trivsam skolmiljö.
– Vi funderar på att kontakta Arbetsmiljöverket om saken, det kan inte vara ok att vi ska behöva ha extrakläder på oss när vi arbetar, det är så klart mest synd om barnen som får frysa, säger den person som varit i kontakt med märsta.nu

Trots att det är jullov pågår verksamhet med barn i skolan denna vecka.
-Varken rektor eller kommunen vidtar åtgärder, vi har poängterat detta för dem, säger uppgiftslämnaren.

Tillfälliga element
Under en tid har det funnits tillfälliga element som ska värma i köket, men dessa är så pass små att effekten uteblir:
– Det värmer inte ett kök eller en matsal. Det har varit så här i nästan två år, berättar uppgiftslämnaren.

Undersökte saken
Tillförordnade förvaltningschefen Ingemar Johansson skriver i mail till märsta.nu att det stämmer att det är kallt i kök och matsal samt andra ställen i skolan men att kökspersonal inte går med ytterkläder:
– De går med kläder + extra kläder som tvättas i köket som alltså inte lämnar köket, uppger Johansson.

Agerar först efter märsta.nu-kontakt
Johansson bekräftar också att man köper in ett extra lager med kökskläder till personalen. Rikshem som äger fastigheten har kopplats in. Men trots att skolan beställt in element tidigare för att sätta in i köket verkar man omedvetna om situationen med kyliga lokaler:
– De har ju bett om extra element och när cheferna varit i köket så har det påtalats, det är självklart att de säger sig inte känna till problemet, men det har pågått i två år, försäkrar uppgiftslämnaren.

”Åtgärdar aktuella problem”
Ingemar Johansson säger att han lite har kännedom om hur länge det varit kyligt på skolan eftersom han är till förordnad förvaltningschef nu under jul- och nyårsledigheten:
– För att ta reda på detta och om problemen påtalats tidigare, t ex i samband med skyddsronder, behövs lite mer tid, då ansvariga är på ledighet. Det vi gör just nu är att se till att aktuella problem åtgärdas så snart som möjligt.

Fotnot: märsta.nu har tidigare rapporterat om Eddaskolan där föräldrar upplever att kommunen inte prioriterar skolgården som är undermålig vid regnväder.

mp_helsida_eu
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

pantamera_avc_helsida
eldsjal2024_helsida
EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

connys_helsida

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

centrum_host_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
mp_eu_outsider
connys
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
eldsjal2024_out