centrum_jul_panorama
Denna lapp spreds i flera brevlådor på Steningehöjden.Foto: Insändarbild
Polis vid 1-tiden i natt på SteningehöjdenFoto: MMS-Bild
SteningehöjdenFoto: Daniel Iskander

ISIS-lappar delades ut på Steningehöjden

Under torsdag kväll fick flera boende på Steningehöjden lappar från Deash (IS) utdelade i sina brevlådor: - Vi ringde polisen som kom och tog lapparna, säger en av de boende till märsta.nu

defacto_jul_artikel

Boende i flerbostadshusen på Steningehöjden möttes av lappar med budskap från Daesh/Islamiska staten under torsdag kväll. märsta.nu har sökt Polisen i ärendet men det finns enligt dem ingen händelserapport om ett sådant fall:
– Vi gav polisen tre lappar och de sökte runt i området med hund, säger en av personerna som hört av sig till märsta.nu

Kan vara flera avsändare
En annan person uppger att även boende i villaområdet fått lapparna i lådorna och att det fanns poliser ute som cirkulerade kring midnatt och vid 1-tiden. På lapparna är budskapet att man ska konvertera till Islam, betala skatt eller dö. Liknande lappar har synts till runt om på andra platser i Sverige. Det har dock aldrig konstaterats komma från just Daesh utan kan vara busstreck, från personer som känner till höra till Daesh eller även från en vit-makt rörelse som vill sprida rädsla för att IS finns i deras område.

Man ska ta det allvarligt
En annan läsare berättar att han kom hem vid 22-tiden och såg lappen, han kontaktade sedan polisen som ska ha tagit lappen i beslag.
– Jag gick till polaren som trodde att folk drev, sen kolla han i sin låda också och hade en lapp. Det kan vara allvarligt. Jag vet inte om det är ett skämt eller på riktigt. Man ska ta sånt på allvar.

Kommunen bekräftar
Sigtuna kommun bekräftar även nu på eftermiddagen efter att märsta.nu rapporterat att det har skickats lappar till invånare i kommunen. Enligt kommunens pressansvarige Anna Jernberg Karlsson är en polisutredning påbörjad.
– Det är viktigt att alla som fått eller får den här typen av hot anmäler detta till Polisen. Det går också bra att kontakta skolpersonal, fritidsgårdspersonal eller annan vuxen.

Kommunen kommer att skicka info till alla förvaltningschefer så att den kan spridas vidare till bland annat skolor och andra som kan ha nytta av den. Man har också lagt ut en infotext på sin hemsida kring vad man ska göra om man misstänker våldsbejakande extremism.

På lappen framkommer flera personnummer. Ett av dessa tillhör en person i en mellansvensk stad. Personen vet inte varför just det personnumret förekommer. Tidigare har lapparna cirkulerat i den mellansvenska stadden och polis på orten är inkopplad.

Uppdaterad kl. 16.48

colorama_jul
greeknighthelsida
tp_helsida

Uppmaningen: Släck ljusen

Notiser Under december sker en hel del bränder med anledning av levande ljus och brandkår uppmanar allmänheten att vara noga med släckning när man lämnar sin bostad.

centrum_jul_helsida

Nya busstider på måndag

Nyheter På måndag träder den nya busstidtabellen i kraft som kritiserats av kommuninvånare: - Varje dag reser mellan 3 000 och 4 000 personer med linje 570 mellan Märsta och Sigtuna. Med dessa ändringar kommer vi öka medelhastigheten och korta ner restiderna på den här linjen med 10 minuter, säger Malin Fordham, affärsutvecklare på Transdev.

Valsta får återvinningsstation

Nyheter Nu får Valsta sin efterfrågade återvinningsstation igen: - Efter ett gott samarbete med kommunen har vi nu lyckats hitta yta för ännu en återvinningsstation i Sigtuna. Vi är glada att kunna tillgodose det behov som finns, säger Annika Ahlberg, regionchef på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

julbord_helsida

Rekordmånga hundar intar Arlanda

Nyheter Happy Dog-konceptet hos Clarion kommer till detta nyår att slå rekord: - Happy Dog konceptet har verkligen blivit en succè, säger Clarion Hotel Arlandas VD Björn Callin.

ica_oktober
trainingpartner_jobb_helsida
sigtunavatten_standard
fme_oktober

Fler borde cykla till jobbet

Nyheter Fler borde cykla till jobbet i Sigtuna kommun, det anser Klas Elm, VD Svensk Cykling och Lars Strömgren, ordförande Cykelfrämjandet, i en debattartikel.

trainingpartner_jobb_outsider
connys
julbord
tp_outsider
greeknight_outsider
nrh