moderat_sommar
Denna lapp spreds i flera brevlådor på Steningehöjden.Foto: Insändarbild
Polis vid 1-tiden i natt på SteningehöjdenFoto: MMS-Bild
SteningehöjdenFoto: Daniel Iskander

ISIS-lappar delades ut på Steningehöjden

Under torsdag kväll fick flera boende på Steningehöjden lappar från Deash (IS) utdelade i sina brevlådor: - Vi ringde polisen som kom och tog lapparna, säger en av de boende till märsta.nu

centrum_artikel

Boende i flerbostadshusen på Steningehöjden möttes av lappar med budskap från Daesh/Islamiska staten under torsdag kväll. märsta.nu har sökt Polisen i ärendet men det finns enligt dem ingen händelserapport om ett sådant fall:
– Vi gav polisen tre lappar och de sökte runt i området med hund, säger en av personerna som hört av sig till märsta.nu

Kan vara flera avsändare
En annan person uppger att även boende i villaområdet fått lapparna i lådorna och att det fanns poliser ute som cirkulerade kring midnatt och vid 1-tiden. På lapparna är budskapet att man ska konvertera till Islam, betala skatt eller dö. Liknande lappar har synts till runt om på andra platser i Sverige. Det har dock aldrig konstaterats komma från just Daesh utan kan vara busstreck, från personer som känner till höra till Daesh eller även från en vit-makt rörelse som vill sprida rädsla för att IS finns i deras område.

Man ska ta det allvarligt
En annan läsare berättar att han kom hem vid 22-tiden och såg lappen, han kontaktade sedan polisen som ska ha tagit lappen i beslag.
– Jag gick till polaren som trodde att folk drev, sen kolla han i sin låda också och hade en lapp. Det kan vara allvarligt. Jag vet inte om det är ett skämt eller på riktigt. Man ska ta sånt på allvar.

Kommunen bekräftar
Sigtuna kommun bekräftar även nu på eftermiddagen efter att märsta.nu rapporterat att det har skickats lappar till invånare i kommunen. Enligt kommunens pressansvarige Anna Jernberg Karlsson är en polisutredning påbörjad.
– Det är viktigt att alla som fått eller får den här typen av hot anmäler detta till Polisen. Det går också bra att kontakta skolpersonal, fritidsgårdspersonal eller annan vuxen.

Kommunen kommer att skicka info till alla förvaltningschefer så att den kan spridas vidare till bland annat skolor och andra som kan ha nytta av den. Man har också lagt ut en infotext på sin hemsida kring vad man ska göra om man misstänker våldsbejakande extremism.

På lappen framkommer flera personnummer. Ett av dessa tillhör en person i en mellansvensk stad. Personen vet inte varför just det personnumret förekommer. Tidigare har lapparna cirkulerat i den mellansvenska stadden och polis på orten är inkopplad.

Uppdaterad kl. 16.48

happyhomes_sommar2020
centrum_helsida2020
spedition_sigtuna
landsbygd_sigtuna_helsida
defacto_helsida
brobygget_midgard_helsida
connys_helsida
brobygget_helsida_valsta
kaa_sigtuna_helsida
studeravidare_helsida
sommar_sigtuna2020
speedy_helsida
landsbygd_sigtuna_outsider
brobygget_outsider_valsta
speedy_outsider
sigtuna_vatten_outsider
studeravidare_outsider
kaa_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh
sigtuna_natur_sommar_outsider
marina_outsider
brobygget_midgard_outsider
centrum_sommar_out
swedol_outsider