panorama_stationshusen
Foto: Arkivbild/märsta.nu

IR-kameror kan sättas upp på station

Efter att kommunen fått nej från Länsstyrelsen om kameraövervakning på Märsta station överväger man nu IR-kameror istället.

centrum_artikel_host

Kommunen har under flera års tid försökt sätta upp övervakningskameror på Märsta station men fått nej av Länsstyrelsen. I tisdags föreslog oppositionsrådet Olov Holst (M) att IR-kameror sätts upp i Valsta centrum.
– Det har fungerat bra med IR på bland annat skolor, sa Holst.

IR-kameror kräver inte samma tillstånd från Länsstyrelsen och skulle kunna sättas upp Märsta station. Radio Uppland rapporterar om att det troligtvis kommer att bli verklighet inom kort:
– Märsta station är den plats som är otryggast i kommunen. Kommunen har vid två tillfällen sökt tillstånd för kameraövervakning hos Länsstyrelsen och fått nej. Nu går vi vidare och tittar på kamerasystem som inte kräver tillstånd, säger Thomas Mileborn, säkerhetschef på Sigtuna kommun till SR Stockholm.

IR-kameror är inte tillståndspliktigta eftersom de inte kan intensifiera personer som filmas, de känner av värmestrålning och används främst av räddningstjänster för att identifiera bränder, enligt SR Uppland. Tanken är att larmcentralen ska kunna se om något bråk eller liknande är på gång och meddela i högtalarsystem att polis och väktare är på väg. Märsta station är sedan länge en av kommunens mest otrygga platser. IR-kameror anses effektiva för att förebygga brott:
– Ja definitivt, för det här handlar om att avbryta en pågående brottslig gärning, mer än att i efterhand ta fram en film för att se vem som har gjort den brottsliga gärningen, fortsätter Thomas Mileborn.

pantamera_avc_helsida
mp_helsida_eu
centrum_host_helsida
connys_helsida
eldsjal2024_helsida
forstamaj_helsida
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
eldsjal2024_out
pantamera_out
connys
nrh_sigtuna
ridskola_2020_outsider
stationshusen_outsider
mp_eu_outsider