eldsjal2024_pan
Anders Mebius, chef för Kultur- och fritidsförvaltningenFoto: Jamshid Jamshidi

Inget bidrag till Märstas unga muslimer

Föreningen Märstas unga muslimer får inget kommunalt ekonomiskt stöd och man får boka lokaler av kommunen så länge man följer regler om lokalbokning, det beskedet gav Anders Mebius, chef för Kultur- och fritidsförvaltningen under fredagen.

centrum_artikel_host
Med anledning av besöket av Dr. Haitham al-Haddad i Kulturum som Märstas unga muslimer arrangerar har många kommuninvånare upprörts att al-Hadadd tillåts tala i kommunens lokal, Kulturum. När kommunen tog reda på vad al-Haddad står för så makulerades Märstas unga muslimers bokning. Föreningen får inget ekonomiskt stöd av kommunen eftersom de inte driver den typ av verksamhet som är berättigad till det, men man har rätt att boka lokaler via kommunens bokningssystem. Enligt Kultur- och fritidsförvaltningens chef Anders Mebius så kommer man inte utetsänga föreningen från att boka lokaler. Villkoret är dock att man följer kommunens regler för lokalbokning. De kommer även att få fortsätta bedriva verksamhet i kommunens lokaler:
– Regler för lokalbokning omfattar givetvis alla föreningar, klargör Mebius.
Green stoppades inte
I februari 2014 besökte Aburraheem Green Kulturm som en del av Märsta unga muslimers event Muslimer i västvärlden. Green och al-Haddad är en del av samma nätverk, Islamic Education and Research Academy. Greens åsikter är minst lika kontroversiella som al-Haddad men hans framträdande stoppades inte av dåvarande ordföranden i Kultur- och fritidsnämnden, Anna Johansson (S), för att hon inte visste vem som skulle tala:
– De presenterade ingen föredragningslista för mig, hade jag vetat vem det var så hade vi stoppat evenemanget, sa Johansson till märsta.nu i torsdags.
Talar i andra länder
al-Haddad och Green anlitas flitigt som föreläsare i hela världen, 2012 var al-Haddad i Norge där han kallade till presskonferens och fick svara på frågor om sitt besök och sina åsikter. al-Haddad uppger där att han har kontroversiella och ortodoxa åsikter kring hur man tillämpar islam men han vill inte att dessa ska implementeras i västvärlden. Han försöker dock förmå muslimer att leva efter en ortodox islam i Europa enligt de lagar som finns i västvärlden.
Fotnot: Märstas unga muslimer har ännu inte kommenterat situationen. Det enda som föreningen gjort är att via Facebook lägga ut ett meddelande som märsta.nu rapporterade om på fredagen
pantamera_avc_helsida
mp_helsida_eu
connys_helsida
storemore_helsida
centrum_host_helsida
eldsjal2024_helsida

EPA-bil körde in i mur i Sigtuna

Blåljus Tidigt på eftermiddagen den 15 april rapporterades en trafikolycka i Sigtuna där en A-traktor påstås ha kört in i en mur längs Drottning Kristinas väg och Stora gatan. Polisen fick larm om händelsen vid 15-tiden på måndagen.

Nu har akutskolan öppnat

Nyheter Akutskolan som är en del av kommunledningens tiopunktsprogram har öppnat: - I Sigtuna kommuns skolor ska man känna trygghet och studiero. Att etablera en akutskola är vårt sätt att skapa goda förutsättningar för en trygg tillvaro där förutsättningar ges för att eleverna ska klara grundskolan med godkända betyg, samtidigt som vi får möjlighet att bryta destruktiva beteenden hos de som stör och förstör för andra, säger Mattias Askerson, ordförande i förskole- och grundskolenämnden

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

mp_eu_outsider
centrum_outsider_host
connys
pantamera_out
storemore_out
nrh_sigtuna
ridskola_2020_outsider
eldsjal2024_out