budget_panorama
Anders Mebius, chef för Kultur- och fritidsförvaltningenFoto: Jamshid Jamshidi

Inget bidrag till Märstas unga muslimer

Föreningen Märstas unga muslimer får inget kommunalt ekonomiskt stöd och man får boka lokaler av kommunen så länge man följer regler om lokalbokning, det beskedet gav Anders Mebius, chef för Kultur- och fritidsförvaltningen under fredagen.

fraga_liberalerna
Med anledning av besöket av Dr. Haitham al-Haddad i Kulturum som Märstas unga muslimer arrangerar har många kommuninvånare upprörts att al-Hadadd tillåts tala i kommunens lokal, Kulturum. När kommunen tog reda på vad al-Haddad står för så makulerades Märstas unga muslimers bokning. Föreningen får inget ekonomiskt stöd av kommunen eftersom de inte driver den typ av verksamhet som är berättigad till det, men man har rätt att boka lokaler via kommunens bokningssystem. Enligt Kultur- och fritidsförvaltningens chef Anders Mebius så kommer man inte utetsänga föreningen från att boka lokaler. Villkoret är dock att man följer kommunens regler för lokalbokning. De kommer även att få fortsätta bedriva verksamhet i kommunens lokaler:
– Regler för lokalbokning omfattar givetvis alla föreningar, klargör Mebius.
Green stoppades inte
I februari 2014 besökte Aburraheem Green Kulturm som en del av Märsta unga muslimers event Muslimer i västvärlden. Green och al-Haddad är en del av samma nätverk, Islamic Education and Research Academy. Greens åsikter är minst lika kontroversiella som al-Haddad men hans framträdande stoppades inte av dåvarande ordföranden i Kultur- och fritidsnämnden, Anna Johansson (S), för att hon inte visste vem som skulle tala:
– De presenterade ingen föredragningslista för mig, hade jag vetat vem det var så hade vi stoppat evenemanget, sa Johansson till märsta.nu i torsdags.
Talar i andra länder
al-Haddad och Green anlitas flitigt som föreläsare i hela världen, 2012 var al-Haddad i Norge där han kallade till presskonferens och fick svara på frågor om sitt besök och sina åsikter. al-Haddad uppger där att han har kontroversiella och ortodoxa åsikter kring hur man tillämpar islam men han vill inte att dessa ska implementeras i västvärlden. Han försöker dock förmå muslimer att leva efter en ortodox islam i Europa enligt de lagar som finns i västvärlden.
Fotnot: Märstas unga muslimer har ännu inte kommenterat situationen. Det enda som föreningen gjort är att via Facebook lägga ut ett meddelande som märsta.nu rapporterade om på fredagen
kkdk_helsida
centrum_helsida2020
connys_helsida
speedy_vinter_helsida
manskold_helsida
meko_helsida
defacto_helsida
2020_helsida
helsida
happyhomes_sommar2020