eldsjal2024_pan

Ingen ”tant” i Växjö

Växjös Kulturnämnd har på onsdagen fattat beslut om att inte gå vidare med att uppföra ”tantstatyn”: - Detta är komplex fråga. Beslutet togs lite snabbt och nu har vi hunnit diskutera igenom alla aspekter i våra respektive politiska grupper, säger nämndens ordförande Eva Johansson i ett pressmeddelande.

centrum_artikel_host
Kulturnämnden i Växjö fattade ett beslut förra året att uppföra statyn ”Tanten”, en kvinna med väskan. Det beslutet revs idag upp. Anledningen är att beslutet i höstas anses vara förhastat och att det inkommit synpunkter från en anhörig som tycker att det vore olämpligt att uppföra konstverk över händelsen då en tant slår till en nazist i bakhuvudet.
– Växjö kommun ska med stark röst värna det fria ordet menar Eva. Det är en grundpelare för vår demokrati och försvarandet av mänskliga rättigheter. Jag anser att det i den tanken också är viktigt att möta oliktänkande med ord och samtal, inte med tillhyggen. I det sammanhanget anser jag således inte att en staty som skildrar tanten med väskan är lämplig att uppföra i Växjö.
Uppdrag att köpa till Märsta
Sigtuna kommuns intention är att gå vidare med att uppföra ”tanten”. Den anses vara en symbol för yttrandefrihet . Konstverket bygger på ett fotografi som Hans Runesson tog 1985. Verket har sedan skapats av Susanna Arwin. I samband med Kommunstyrelsens möte förra veckan fick kommundirektören Ulla-Marie Hellenberg i uppdrag att utreda möjligheten för att köpa och placera den i kommunen:
– Genom detta vill vi hylla människor med civilkurage och de grundläggande demokratiska värdena, säger Dan Rosenholm (FP), kommunalråd i Sigtuna kommun, kommenterar Dan Rosenholm (FP) i ett pressmeddelande.
eldsjal2024_helsida
centrum_host_helsida
steningekompani_helsida
storemore_helsida
mp_helsida_eu
pantamera_avc_helsida

EPA-bil körde in i mur i Sigtuna

Blåljus Tidigt på eftermiddagen den 15 april rapporterades en trafikolycka i Sigtuna där en A-traktor påstås ha kört in i en mur längs Drottning Kristinas väg och Stora gatan. Polisen fick larm om händelsen vid 15-tiden på måndagen.

connys_helsida

Nu har akutskolan öppnat

Nyheter Akutskolan som är en del av kommunledningens tiopunktsprogram har öppnat: - I Sigtuna kommuns skolor ska man känna trygghet och studiero. Att etablera en akutskola är vårt sätt att skapa goda förutsättningar för en trygg tillvaro där förutsättningar ges för att eleverna ska klara grundskolan med godkända betyg, samtidigt som vi får möjlighet att bryta destruktiva beteenden hos de som stör och förstör för andra, säger Mattias Askerson, ordförande i förskole- och grundskolenämnden

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
nrh_sigtuna
eldsjal2024_out
mp_eu_outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
storemore_out
stentekompani_outsider
pantamera_out