eldsjal2024_pan
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

6-åringar nekas fritids när föräldrar är föräldrarlediga eller arbetslösa

6-åriga förskolebarn som har föräldrar som är arbetslösa eller föräldrarlediga har inte rätt till fritids på samma sätt som andra förskolebarn vilket skapat en del problem i kommunen denna höst: - Vi ser över frågan just nu i kommande budgetarbete men jag kan i dagsläget inte lova något för 2016, uppger Pernilla Bergqvist (FP), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

centrum_artikel_host

En förälder som kontaktat både Barn- och ungdomsförvaltningen, politiker och märsta.nu är upprörd över att dennes 6-åriga barn först erbjöds plats på fritids efter förskolan för att därefter fråntas platsen. Kommunen har nämligen inte infört fritids för förskolebarn i samband med att föräldrar är arbetslösa eller föräldrarlediga.
– Har fått lite svar från kommunen och politiker som beklagar att jag är besviken, men de slipper ju också gå hem med en gråtande unge halv tolv på dagen för att hon inte får vara kvar och leka, skriver föräldern i mail till märsta.nu.

Hamnar mellan stolarna
För två år sedan infördes 30-timmars förskola för barn när föräldrar är föräldrarlediga eller arbetslösa. Det finns också en allmän förskola från 2-årsålder i kommunen. Men sexåringarna som börjar 6-års hamnar mellan stolarna i dagens system. Pernilla Bergqvist (FP), som är ny ordförande i Barn- och ungdomsnämnden sedan nyår, beklagar först och främst att den aktuelle föräldern först erbjöds plats för sitt barn men sedan fick den indragen.
– Det är klart att jag skulle vilja att alla barn och elever skulle få gå på fritids även om man har vårdnadshavare som är föräldralediga eller arbetslösa. Jag håller med om att det skulle vara bra för många barn i fråga om stimulans för utveckling och lärande samt detta med att bygga sociala relationer, skriver Bergqvist

Måste säkra finansiering först
Enligt Skollagen måste kommuner inte erbjuda fritids vid föräldrarledighet eller arbetslöshet men många gör det ändå. Det kan handla om några timmar i veckan eller ännu generösare regler, berättar Pernilla. Ambitionen i kommunen är att erbjuda fritids även för dessa sexåringar enligt Pernilla Bergqvist. En finansiering för ett sådant projekt måste dock säkras först:
– Vi har mer generösa regler än många andra kommuner när det gäller timmar i förskolan för barn som har föräldrar som är föräldralediga eller arbetslösa och vi vill gärna ligga i framkant för liknande när det gäller fritids. Vi ser över frågan just nu i kommande budgetarbete men jag kan i dagsläget inte lova något för 2016.

centrum_host_helsida
eldsjal2024_helsida
steningekompani_helsida
mp_helsida_eu
storemore_helsida

EPA-bil körde in i mur i Sigtuna

Blåljus Tidigt på eftermiddagen den 15 april rapporterades en trafikolycka i Sigtuna där en A-traktor påstås ha kört in i en mur längs Drottning Kristinas väg och Stora gatan. Polisen fick larm om händelsen vid 15-tiden på måndagen.

connys_helsida
pantamera_avc_helsida

Nu har akutskolan öppnat

Nyheter Akutskolan som är en del av kommunledningens tiopunktsprogram har öppnat: - I Sigtuna kommuns skolor ska man känna trygghet och studiero. Att etablera en akutskola är vårt sätt att skapa goda förutsättningar för en trygg tillvaro där förutsättningar ges för att eleverna ska klara grundskolan med godkända betyg, samtidigt som vi får möjlighet att bryta destruktiva beteenden hos de som stör och förstör för andra, säger Mattias Askerson, ordförande i förskole- och grundskolenämnden

Bevakningsbolaget Avarn riskerar böter

Nyheter Transports skyddsombud har slagit larm om bristerna i arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket. Efter en inspektion på Arlanda flygplats riskerar bevakningsbolaget Avarn Security böter på upp till 100 000 kronor om inga åtgärder vidtas.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
eldsjal2024_out
stentekompani_outsider
ridskola_2020_outsider
storemore_out
nrh_sigtuna
connys
pantamera_out
mp_eu_outsider