Foto: Pressbild/SigtunaHem

Inga nya hyresrätter från SigtunaHem

SigtunaHem med ca 4700 hyresrätter kommer inte färdigställa någon nyproduktion alls under 2018 rapporterar Dagens Samhälle: – Under de senaste tio åren har befolkningen i Sigtuna vuxit med 25 procent. Det har gett oss en rejäl växtvärk när det gäller den kommunala infrastrukturen, till exempel förskolor, skolor och äldreboenden. Vi har helt enkelt inte hunnit att bygga ikapp inflyttningen, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) till tidningen.

SigtunaHem som haft en stark produktion av hyresrätter de senaste tio åren avser dra ner på takten och under 2018 kommer inga nya lägenheter att färdigställas. En av orsakerna är att kommunen har växtverk säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande till Dagens Samhälle. Varken infrastruktur, förskolor, skolor och äldreboenden har hunnit med i befolkningsökningen.

Miljardinvestering i skolor
De kommande tre åren avser kommunen investera 1 till 1,5 miljarder kronor i nya skolor och förskolor. Pengar som man måste låna till:
– Vi står också inför en akut situation när det gäller infrastrukturen. Det är redan långa köer på E4:an. Till det ska läggas neddragningar inom kollektivtrafik. Det har länge varit ett alldeles för ensidigt fokus på bostadsproduktion. Man har glömt det som måste hänga med för att helheten ska fungera, fortsätter Holst enligt tidningen.

Skattekraft måste öka
Sigtuna kommun behöver också en mer blandad bebyggelse för att öka skattekraften anser Holst.
– Medelskattekraften i Sverige är 100. För ungefär tio år sedan låg Sigtuna på 112. I dag ligger vi på 97. Det beror på att det, under de senaste 15 åren, nästan bara byggts hyresrätter i kommunen. Vi måste få upp produktionen av villor, radhus och bostadsrätter för att vi ska få en starkare skattebas.

EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening