panorama_stationshusen
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Här är kommunens bästa skolor enligt Skolverket

Skolverket har nyligen släppt siffrorna för andelen godkända elever i hela landet från läsåret 2014/15. Det framgår att resultaten i kommunen backade: - Skolverket har publicerat resultaten före Sommarskolan, vilket påverkat resultaten, säger Pernilla Bergqvist (FP), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

centrum_artikel_host

Enligt Skolverket var det bara 73 procent av alla nior som nådde kunskapskraven i Sigtuna kommun, en minskning med nio procent jämfört med förra läsåret. Enligt Barn- och ungdomsnämndens ordförande har dock Skolverket använt siffror innan sommarskolan har slutförts och där fler elever då nådde målen:
– Utöver det kan vi se att de bara tar resultaten i åk 9 i beaktande- ser vi till resultaten överlag har hälften av våra skolor faktiskt förbättrat sig jämfört med förra året. Resultatutvecklingen är alltså fortsatt positiv, kommenterar Bergqvist i mail till redaktionen.

Nyanlända elever en utmaning
När Pernilla Bergqvist granskar siffrorna för respektive skola konstaterar hon att en av tre skolor försämrade sina resultat medan en annan, S:t Olof, gick framåt. Skolverket har även sammanställt siffrorna enbart för elever i den kommunala skolan och då är det bara 71 procent som uppnår kunskapskraven i alla ämnen. I utdraget från Skolverkets databas, där resultaten är exklusive sommarskolan, framgår att både Ekillaskolan och Valstaskolan tappar markant. Ekillaskolan från 77 till 65 procent och Valstaskolan från 66 till 61 procent.
– En utmaning i kommunen, och även i riket som helhet, handlar om nyanlända elever där andelen elever med bristfällig skolbakgrund som kommer sent under grundskolan samt ensamkommande har ökat, förklarar Pernilla.

Inrättat språkutvecklare
För att fler elever framöver ska nå kunskapskraven i alla ämnen så har mätstationer införts för läsning, skrivning och matematik i samtliga årskurser från förskoleklass och uppåt. Pernilla uppger också att det anställts en språkutvecklare i förskolan.

Bergius tappade stort
I den fristående skolan finns tre högstadier; SSHL, Bergius och Josefinaskolan. Totalt var det 81 procent som nådde kunskapsmålen, totalt tappar de skolorna tio procent jämfört med 2013/14. Mest tappar Bergius från 97 procent till 84 procent.

eldsjal2024_helsida
centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida
forstamaj_helsida
connys_helsida
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

mp_helsida_eu
EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

stationshusen_outsider
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
mp_eu_outsider
eldsjal2024_out
connys
nrh_sigtuna