defacto_pan
Här är klass 6A ute på ploggning under sin idrottslektion.Foto: Insändarbild

Här är barnen som ploggar på idrotten

SVT:s Lilla Aktuellt besökte i veckan Steningehöjdens skola för att skolans elever "ploggar": - Vi har hitills ploggat med elever i år 2-6 men tanken är att alla elever på skolan ska plogga, säger idrottsläraren Jessica Brissman.

Ploggning innebär att man förenar nytta med nöje, alltså exempelvis att man promenerar/springer/joggar och samtidigt plockar skräp. På Steningehöjdens skola har elever i årskurs 2-6 ploggat i idrott- och hälsa. Idrottsläraren Jessica Brissman berättar att det handlar om förmågan att värdera fysiska aktiviteter utifrån ett hälsoperspektiv:
– Genom att plogga får eleverna också chans att lära sig visa respekt och omsorg för närmiljön samt miljön i ett större perspektiv vilket är ett av skolans övergripande mål.

Får ihop en sopsäck
Det samlas in extrema mängder skräp enligt Jessica Brissman. Det kan bli en fullstor sopsäck, något som både Jessica och hennes elever tycker är sorgligt.
– Eleverna har hittat gamla koffertar, en bh, trasiga cyklar, glasflaskor och mkt annat skräp som folk dumpar i skogarna i närheten.

Vill inspirera andra
Med ploggningen hoppas Jessica och henens elever att man kan inspirera andra ungdomar och vuxna att ge sig ut och plogga.
– Glasflaskan du plockar upp idag kanske gör så att hunden eller haren som passerar förbi imorgon inte skär sönder sina tassar. Den lilla handlingen gör skillnad och tillsammans kan vi göra världen lite bättre, säger Jessica Brissman, idrottslärare på Steningehöjdens skola.

Programmet finns på SVT Play ca 2 min in. (Obs! Extern länk)

defacto_helsida
ica_oktober
fme_oktober

HSB startar försäljning i Sigtuna stadsängar

Bostad Nu startar försäljningen av BRF Silverskatten i Sigtuna stadsängar: - Sigtuna stadsängar, en helt ny stadsdel med målsättningen att vara Sveriges mest hållbara stadsdel, är ett mycket intressant område för oss, säger Catherina Fored vd på HSB Norra Storstockholm.

happyhomes_2019
EXTRA

(S) kräver att Brodin betalar tillbaka pengar

Politik Socialdemokraterna kräver att Landsbygdsrådets ordförande Gill Brodin (C) betalar tillbaka pengar som hon kvitterat ut för Landsbygdsrådet i år.

sigtunavatten_standard