defacto_pan2020
Här är klass 6A ute på ploggning under sin idrottslektion.Foto: Insändarbild

Här är barnen som ploggar på idrotten

SVT:s Lilla Aktuellt besökte i veckan Steningehöjdens skola för att skolans elever "ploggar": - Vi har hitills ploggat med elever i år 2-6 men tanken är att alla elever på skolan ska plogga, säger idrottsläraren Jessica Brissman.

centrum_artikel

Ploggning innebär att man förenar nytta med nöje, alltså exempelvis att man promenerar/springer/joggar och samtidigt plockar skräp. På Steningehöjdens skola har elever i årskurs 2-6 ploggat i idrott- och hälsa. Idrottsläraren Jessica Brissman berättar att det handlar om förmågan att värdera fysiska aktiviteter utifrån ett hälsoperspektiv:
– Genom att plogga får eleverna också chans att lära sig visa respekt och omsorg för närmiljön samt miljön i ett större perspektiv vilket är ett av skolans övergripande mål.

Får ihop en sopsäck
Det samlas in extrema mängder skräp enligt Jessica Brissman. Det kan bli en fullstor sopsäck, något som både Jessica och hennes elever tycker är sorgligt.
– Eleverna har hittat gamla koffertar, en bh, trasiga cyklar, glasflaskor och mkt annat skräp som folk dumpar i skogarna i närheten.

Vill inspirera andra
Med ploggningen hoppas Jessica och henens elever att man kan inspirera andra ungdomar och vuxna att ge sig ut och plogga.
– Glasflaskan du plockar upp idag kanske gör så att hunden eller haren som passerar förbi imorgon inte skär sönder sina tassar. Den lilla handlingen gör skillnad och tillsammans kan vi göra världen lite bättre, säger Jessica Brissman, idrottslärare på Steningehöjdens skola.

Programmet finns på SVT Play ca 2 min in. (Obs! Extern länk)

speedy_helsida
defacto_helsida
studeravidare_helsida
studenten2020_helsida
sommarlov_helsida
kcbygg_helsida
connys_helsida

Humlegården läggs ner

Nyheter Humlegården i centrala Sigtuna avvecklas av ägaren Valjeviken: - Anledningen är ett bristande intresse att utnyttja de kompetenser som finns på Humlegården samt att funktionshinderrörelsens organisationer inte nått fram med budskapet om behovet av en inneliggande specialiserad rehabilitering till regionerna, skriver Valjeviken i ett pressmeddelande.

studenten2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
sommarlov_outsider
kcbygg_outsider
studeravidare_outsider
speedy_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh
swedol_outsider