panorama_stationshusen
Foto: Jamshid Jamshidi

Gifta ensamkommande flyktingbarn får bo ihop

Sigtuna är en av de kommuner som tillåter gifta ensamkommande barn som är minderåriga att bo ihop avslöjar SR Ekot: - Vissa av de här barnen har flytt på grund av förbjuden kärlek. Andra har reagerat på en separation genom att sluta äta eller hota med självmord, säger Roshna Mahmoudi, mottagningshandläggare i kommunen, till Ekot.

centrum_artikel_host

På måndagen avslöjade SR Ekot att fem av de sex kommunerna i landet som tar emot flest ensamkommande flyktingbarn tillåter barnen att bo ihop med sin partner om de är gifta, detta trots att barnäktenskap är förbjudet enligt svensk lag. Göteborg har separerat barnet och den vuxne från varandra. I de fem kommunerna som tillät gemensamt boende var rörde det sig om totalt 70 gifta barn. Om man fyllt 15 och vill leva ihop med sinn partner så ska kommunerna ha tillåtit det skriver SR Ekot. Enligt Roshna Mahmoudi, mottagningshandläggare på kommunen har vissa vid en separation reagerat genom att sluta äta eller hota med självmord.

Får välja om man är över 15
Sigtuna kommun skriver i mail till märsta.nu att barnen som kommer till kommunen bor här i 2-5 dagar innan de får en anvisningskommun. Under tiden klargörs för barnen som kommer i par att äktenskapet enligt svensk lag inte är giltigt och att man inte är bunden till den man gift sig med i hemlandet. Under tiden utreder socialtjänsten om barnet ska bo ihop med personen som den kom hit med samt att en god man utses. Om barnen är under 15 år så separeras alltid paren men om de är över 15 år så tar man hänsyn till om de vill på samma ankomstboende som man kom ihop med. När Migrationsverket sedan hänvisat till en anvisningskommun så är det en ny socialtjänst där som tar över och startar en ny utredning.

centrum_host_helsida
connys_helsida
mp_helsida_eu
pantamera_avc_helsida
eldsjal2024_helsida
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

forstamaj_helsida
EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
centrum_outsider_host
stationshusen_outsider
eldsjal2024_out
nrh_sigtuna
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
mp_eu_outsider