moderat_sommar
Foto: Jamshid Jamshidi

Gifta ensamkommande flyktingbarn får bo ihop

Sigtuna är en av de kommuner som tillåter gifta ensamkommande barn som är minderåriga att bo ihop avslöjar SR Ekot: - Vissa av de här barnen har flytt på grund av förbjuden kärlek. Andra har reagerat på en separation genom att sluta äta eller hota med självmord, säger Roshna Mahmoudi, mottagningshandläggare i kommunen, till Ekot.

centrum_artikel

På måndagen avslöjade SR Ekot att fem av de sex kommunerna i landet som tar emot flest ensamkommande flyktingbarn tillåter barnen att bo ihop med sin partner om de är gifta, detta trots att barnäktenskap är förbjudet enligt svensk lag. Göteborg har separerat barnet och den vuxne från varandra. I de fem kommunerna som tillät gemensamt boende var rörde det sig om totalt 70 gifta barn. Om man fyllt 15 och vill leva ihop med sinn partner så ska kommunerna ha tillåtit det skriver SR Ekot. Enligt Roshna Mahmoudi, mottagningshandläggare på kommunen har vissa vid en separation reagerat genom att sluta äta eller hota med självmord.

Får välja om man är över 15
Sigtuna kommun skriver i mail till märsta.nu att barnen som kommer till kommunen bor här i 2-5 dagar innan de får en anvisningskommun. Under tiden klargörs för barnen som kommer i par att äktenskapet enligt svensk lag inte är giltigt och att man inte är bunden till den man gift sig med i hemlandet. Under tiden utreder socialtjänsten om barnet ska bo ihop med personen som den kom hit med samt att en god man utses. Om barnen är under 15 år så separeras alltid paren men om de är över 15 år så tar man hänsyn till om de vill på samma ankomstboende som man kom ihop med. När Migrationsverket sedan hänvisat till en anvisningskommun så är det en ny socialtjänst där som tar över och startar en ny utredning.

studeravidare_helsida
defacto_helsida
centrum_helsida2020
helsida_sommarlov
2020_helsida
brobygget_helsida_valsta
sigtunahem_sokbostad
happyhomes_sommar2020
connys_helsida
brobygget_midgard_helsida
centrum_sommar_out
outsider_sommarlov
sigtuna_vatten_outsider
studeravidare_outsider
brobygget_outsider_valsta
brobygget_midgard_outsider
swedol_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider