arlandagk_panorama
Garnsviken i Sigtuna är drabbat av fosforFoto: Daniel Iskander

Garnsviken kan räddas från fosfor

Garnsviken i Sigtuna är drabbat av fosfor, men trots flera räddningsförsök är framtiden inte helt hopplös, rapporterar Radio Uppland.

rosta_sigtuna2

Myndigheter och föreningar har försökt rädda Garnsvikens vatten från fosfor i flera år, rapporterar Sveriges Radio Uppland. Metoderna har dock inte gett resultat men Yngve Gustavsson som bor i närheten har inte gett upp hoppet:
– Föreningen för friskare vatten har gjort saker, rensat lite och så, men vi har inte de ekonomiska förutsättningarna att göra några större grejer, berättar han för Radio Uppland.

Länsstyrelsen sökte medel från Havs- och vattenmyndigehten för att få bort fosfor genom att binda det till aluminium men fick avslag för att metoden inte ansågs tillräckligt tillförlitlig.
– Man kanske landar i att Granfjärden behöver muddras eller att aluminium kanske ändå är en bra teknik. När man kommer fram till vilken metod som ska användas handlar det om finansiering, säger Thomas Vara, chef för miljöskyddsenheten på länsstyrelsen enligt Radio Uppland.

(V) vill utlysa nödläge om klimatet

Politik Vänsterpartiet i Sigtuna kommun lämnar in en motion tillfullmäktige om att utlysa nödläge för klimatet: - För några veckor sen så satt representanter från nästan alla kommunens partier i Valsta kyrkas samtal om klimatet och var överens om att en snabb klimatomställning mot ett framtida hållbart samhälle var högsta prioritet. Menar de allvar med det så hoppas vi att de röstar på vår motion om att utlysa klimatnödläge. Vi har inte tid att vänta, säger gruppledare Niklas Andersson.

bonava_maj_helsida
eu-valet

Valet är igång

Politik Vallokalerna öppnade upp vid 8-tiden på söndagen: - Det är många poströster som kommit in, säger Torsten Cedervi, vallokalens ordförande i Prästängarna/S:t Per.

mp_eu

Märstabo lurade bilägare

Notiser En märstabo döms för grovt bedrägeri sedan han lurat 18 målsäganden att sälja sina bilar via honom men betalade inte ut ersättningen till dem.

varfest_helsida
eu_sap
EXTRA

Misshandel på skola

Blåljus Polis har upprättat en anmälan om misshandel och ofredande efter ett bråk på en skola i kommunen: - Det är minderåriga som är inblandade så jag kan inte uttala mig om vad som har hänt, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral.

happyhomes_2019

Kvotflyktingar riskerar vräkning

Nyheter Kvotflyktingar som kommit till kommunen kommer nu att vräkas: - Kommunen har i grunden en skyldighet mot kvotflyktingar på samma sätt som alla andra invånare i form av stöd från socialtjänst, barnomsorg, skola, osv, uppger Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig i kommunen.

moderaternamaj
v_eu_helsida
nationaldag_helsida
nationaldag_helsida
nationaldag_out
moderaterna_maj_outsider
defacto_outsider
connys
sap_outsider_eu
v_eu
ridskola2019_outsider
nrh
fme_outsider
sh_bovard_out
rosta_sigtuna
mp_eu_outsider
oppning_outsider
bonava_maj_outsider
sh_oppet
colorama_april