arlandagolf_pan_aug
Garnsviken i Sigtuna är drabbat av fosforFoto: Daniel Iskander

Garnsviken kan räddas från fosfor

Garnsviken i Sigtuna är drabbat av fosfor, men trots flera räddningsförsök är framtiden inte helt hopplös, rapporterar Radio Uppland.

marstakalaset_artikel

Myndigheter och föreningar har försökt rädda Garnsvikens vatten från fosfor i flera år, rapporterar Sveriges Radio Uppland. Metoderna har dock inte gett resultat men Yngve Gustavsson som bor i närheten har inte gett upp hoppet:
– Föreningen för friskare vatten har gjort saker, rensat lite och så, men vi har inte de ekonomiska förutsättningarna att göra några större grejer, berättar han för Radio Uppland.

Länsstyrelsen sökte medel från Havs- och vattenmyndigehten för att få bort fosfor genom att binda det till aluminium men fick avslag för att metoden inte ansågs tillräckligt tillförlitlig.
– Man kanske landar i att Granfjärden behöver muddras eller att aluminium kanske ändå är en bra teknik. När man kommer fram till vilken metod som ska användas handlar det om finansiering, säger Thomas Vara, chef för miljöskyddsenheten på länsstyrelsen enligt Radio Uppland.

defacto_helsida

Anställda vittnar om uteblivna löner

Nyheter märsta.nu har den senaste tiden fått många samtal från personal inom äldreomsorgen som vittnar om att deras timmar inte registreras som de ska och att löner uteblir: - Vi tar på oss extra arbetspass men får inte betalt för det, säger en av personerna.

Många gick på lovskola

Nyheter Sigtuna kommuns sommarskola för nior utan behörighet till gymnasiet har varit lyckad och de flesta har nu nått gymnasiebehörighet.

colorama_april2
ica_valsta_choklad

Polisen satsar på sänkt hastighet denna vecka

Nyheter Denna vecka kommer det att vara nationell trafiksäkerhetsvecka och polisen kommer främst vara utanför skolor: - Vi arbetar för att fler ska följa hastighetsgränserna genom att till exempel genomföra hastighetskontroller, säger Ursula Edström, trafikstrateg på Polisen.

sommar_centrum
kontor_thaifong
marstakalas_helsida
happyhomes_2019
tonårsmordet

Pappan: Ingen letade efter min son

Nyheter Polisen kritiseras av föräldrarna till den mördade 15-åringen som hittades i Valstas elljusspår i vintras: - Varför letade ingen efter min son, frågar sig pappan i ett reportage i Dagens Nyheter.

sommar
EXTRA

Pojke rånades i Valsta

Blåljus En pojke rånades under kvällen i Valsta av flera personer: - Han blev av med klocka, halskedja och mobiltelefon, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Polisens ledningscentral.

sigtunavatten_standard
nrh
arlanda_golf_juli2_outsider
defacto_outsider
colorama_april
connys
sportfiske_sommar