arlandagk_panorama
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Går att få hjälp med skulderna

märsta.nu har under januari och början av februari berättat om hur det ligger till med skuldsättning bland kommunens invånare. Sigtuna kommun har två budget- och skuldrådgivare som ger ekonomisk rådgivning till skuldsatta invånare som vill ha hjälp att se över sin ekonomi och sina skulder: - Vi arbetar med att ge de som kommer till oss kunskap och verktyg att göra något åt sin egen situation. Många ”fastnar” i sina skulder och ser ingen ljusning förrän de kommer hit, berättar Annika Kihlström, som tillsammans med Kjell Åke Arvidsson, jobbar som budget- och skuldrådgivare i kommunen.

centrum_pask
Vid årskiftet 2014/2015 fanns 1951 kommuninvånare registrerade för skulder hos Kronofogden. Dessa invånare har en total skuldbörda på en miljard kronor. Den här statistiken är dock inte heltäckande enligt kommunens Skuld- och budgetrådgivare.
– Det finns många invånare som är överskuldsatta utan att deras skulder ligger hos Kronofogden. Det finns alltså ett mörkertal i den här statistiken, säger Kjell Åke Arvidsson.
Många har ordnad ekonomi
Varje kommun måste enligt lag ha erbjuda budget- och skuldrådgivning. Tanken är att rådgivningen ska bidra till att fler personer tar tag i sina ekonomiska bekymmer och på så vis tar sig ur sina skulder. De flesta som kommer till budget och skuldrådgivningen har haft en ordnad ekonomi, men sedan så har det hänt något i deras liv som påverkat deras ekonomi på ett negativt sätt. Det kan handla om arbetslöshet, sjukdom, skilsmässa, dödsfall i familjen eller konkurs – sådana händelser som vem som helst kan råka ut för.
– De allra flesta klarar av en förändring i ekonomin, men om man inte har en buffert och/eller ett socialt nätverk så är man särskilt utsatt och har lättare att hamna i skulder, berättar Annika Kihlström.
Får leva på existensminimum 
Kommunens budget- och skuldrådgivare hjälper bland annat till med att göra förslag på realistiska betalningsuppgörelser och att ansöka om skuldsanering. Kronofogden är dock den myndighet som fattar beslut om man får skuldsanering eller inte. Får man skuldsanering så lever man på existensminimum under fem år som huvudregel. Alla inkomster över existensminimum går till att betala på skulderna. Även personer som inte har möjlighet att betala något på sina skulder kan få skuldsanering.
– Vi vet att det finns många i vår kommun som skulle kunna komma tillrätta med sina skulder om de bara tog steget och sökte hjälp. Det är bra att känna till att vår rådgivning är frivillig och helt gratis. Självklart har vi tystnadsplikt, fortsätter Annika Kihlström.
Tar kontakt med Kronofogden
Budget- och skuldrådgivarna kan också hjälpa till med att ta kontakt med Kronofogden om man har en utmätning som inte verkar stämma. Annika Kihlström uppger att Kronofogden ibland kan ta för mycket av de som har utmätning. Det kan bero på att den som har utmätning inte har tänkt på att berätta om höjd hyra eller att han eller hon har fått ökade kostnader för medicin som inte ingår i högkostnadsskyddet.
– Kronofogden måste få kännedom om eventuella ekonomiska förändringar för att kunna ta hänsyn till dem. Om man tycker det är jobbigt att själv ta kontakt med Kronofogden så kan vi hjälpa till med det, fortsätter Annika Kihlström.
Finns skulder sen 90-talet
Annika Kihlström berättar att känslor av skuld och skam är vanligt och att det kan resultera i att man väntar länge med att prata med någon om sina problem.
– Många tycker det är svårt att berätta för sin omgivning om sin situation. Flera som vi träffar kan ha gått med skulder från 90-talet utan att veta att det finns stöd och hjälp att få från kommunen. Det känns sorgligt att det är många som inte vet om att man kan få hjälp. Vi finns till för att hjälpa alla våra invånare.
centrum_pask_helsida

Glad påsk

Notiser Vi på märsta.nu önskar alla våra läsare en glad påsk!

happyhomes_2019
defacto_helsida

Kommunens pressansvarige drabbades av blodpropp som 23-åring

Nyheter Sigtuna kommuns pressansvarige Anna Jernberg Carlsson fick blodpropp som 23-åring, nu vill hon uppmärksamma andra unga på att propp kan slå till när som helst: - Uteslut inte proppar för att du är i 20-årsåldern. Ju tidigare man upptäcker det, desto bättre hjälp kan man få, säger hon till Malou efter tio enligt Expressen.

fme_helsida
valsta_utveckling

Valsta får kontaktcenter

Notiser Valsta Centrum får ett kontaktcenter som invigs efter påsk: - Vi flyttar ut delar av vår service från kommunhuset till platser som är närmare invånarna, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

ica_pask
bonava_helsida

Langby ny ordförande i SigtunaHem

Politik Erik Langby blir ny styrelseordförande i SigtunaHem efter Peter Kockum: - Det är roligt att komma in som styrelseordförande i ett välskött bolag som är i en spännande utveckling, säger Erik Langby i ett uttalande.

logistik_utbildning

Ta det lugnt i påsktrafiken

Notiser Polisen uppmanar påskresenärer som ska ut på vägarna att köra försiktigt då det är en av de mest trafikerade helgerna under året.

Högt betyg för livsmedelskontrollanterna

Nyheter Kommunens livsmedelskontrollanter tillhör några av landets bästa enligt Sveriges kommuner och landsting: - Målet är ju att det ska vara tydligt för företagarna vilka lagkrav som gäller, men de ska också känna att vi gärna hjälper till med stöd och rådgivning, säger Magdalena Alehagen, samordnare för livsmedelskontrollen i kommunen.

sigtunavatten_standard