budget_panorama
märstaFoto: facebook.com/arkiv

Fullmäktigeordföranden JO-anmäls

I samband med fullmäktige i torsdags uttalade sig ordföranden Gun Eriksson (S) om att hon var irriterad att läsa om KSO-omröstningen på märsta.nu. Ett uttalande märsta.nu anmält till Justitieombudsmannen: - Både politiker och kommunanställda ska känna friheten att kunna uttala sig till media utan Guns godkännande, säger Daniel Iskander, chefredaktör på märsta.nu

centrum_artikel

I fredags anmälde Daniel Iskander, chefredaktör och ansvarig utgivare för märsta.nu fullmäktiges ordförande Gun Eriksson (S) till JO efter ett uttalande i samband med valet av KSO i fullmäktige. Uttalandet skedde i direktsänd TV:
– Jag är mycket irriterad över att läsa på märsta.nu om hur det här valet gick har gått och ska gå, sa hon innan hon lämnade ordet över till Marie Axelsson (S).

Publicerat artikel om vinnare i omröstningen
På märsta.nu hade man i den stunden publicerat en artikel om att Olov Holst ska ha fått flest röster i KSO-valet, uppgifter som märsta.nu fått av flera från varandra oberoende källor. märsta.nu var också först med att rapportera också om att Gun attackerat kommunalrådet Pierre Cengiz-Edstrand (MP) och anklagat honom för att ha splittrat Majoriteten. Något som Pierre även bekräftat för tidningen.

märsta.nu:s ansvarige utgivare och chefredaktör Daniel Iskander, såg på direktsändningen hur Gun gick till attack mot både märsta.nu och indirekt även mot fullmäktiges ledamöter:
– Den som vill ska kunna uttala sig för märsta.nu, det gäller både politiker, kommunanställda och allmänhet, när en av de högst ställda politikerna i kommunen uttalar sig på det sättet så sänder det signaler om att man bör tänka sig för innan man går till media, säger Daniel Iskander.

Källor skyddade enligt grundlagen
JO prövar om tjänstemän eller politiker i sin myndighetsutövning begått något fel. Daniel Iskander anser att Gun med sitt uttalande uppmanat politikerna att inte prata med media vilket strider mot grundlagen. märsta.nu har även utgivningsbevis och omfattas av grundlagsskyddet, källor till märsta.nu garanteras alltid anonymitet oavsett vem som anser att man inte ska uttala sig:
– Anmälan är en markering, om inte politiker eller kommunanställda uttalar sig om exempelvis brister i den kommunala omsorgen, hur ska kommunen då bli bättre? Blir det bättre av att märsta.nu inte rapporterar om oegentligheter? Försvinner problemet? Svaret på frågorna är givetvis nej, den aktuella omröstningen kommer säkerligen att bli offentlig snart, det kan dessutom aldrig vara varken oetiskt eller omoraliskt att rapportera från det högsta politiska sammanträdet i kommunen som sänds i tv och är öppet på plats för allmänheten, fortsätter Iskander.

Bör be de folkvalda om ursäkt
Samma kväll skickade Iskander även ut ett mail till Gun Eriksson samt samtliga gruppledare i kommunen om det som inträffat. Varken Gun eller Socialdemokraterna har svarat på det, märsta.nu krävde där en ursäkt på kommande sammanträdet. Iskander tycker dock att det är bättre hon ber de folkvalda politikerna om ursäkt:
– Ja hon borde be dem om ursäkt för att hon klivit över gränsen. Hon ber dem att inte uttala sig, det är vuxna medborgare som var kapabla att stå på en valsedel, då har de även omdömet att veta när och om de får uttala sig för media.

2020_helsida
coronapandemin

Smittan ökar i alla åldrar

Nyheter Smittan av covid-19 är ökar utan avmattning och förekommer i alla åldrar enligt ett pressmeddelande från Region Stockholm.

kkdk_helsida
personal_sandstrom_helsida
defacto_helsida
speedy_vinter_helsida
boisigtuna
skanela_event_helsida
happyhomes_sommar2020
landsbygdsdag
helsida
corner_helsida
fixa_laddplats_helsida
budget_outsider
laddplats_out
centrum_sommar_out
swedol_outsider
corner_outsider
kkdk_outsider
ridskola_2020_outsider
skanela_event_outsider
personal_outsider
speedy_vinter2020_outsider
meko_outsider
sigtuna_vatten_outsider
nrh
outsider