socialdemokraterna_maj_panorama
Belkaid i samband med en stöld på Ikea som han sedan dömdes för samt för innehav av en kniv.Foto: Polisens Förundersökningsmaterial
Här ligger Molnebeek i Belgien där märstabon dödades av belgisk polis. Foto: Maps

Förre märstabon misstänks vara inblandad i Parisattackerna

Den förre märstabon som dödades vid ett antiterrortillslag i Belgien i tisdags ska vara en av de delaktiga för attacken i Paris i höstas: - Belkaid har identifierats som Samir Bouzid, en av de huvudmisstänkta, för parisattacken, skriver en belgisk källa till märsta.nu

centrum_artikel_host

Märsta har nu hamnat i internationellt rampljus efter att Mohammed Belkaid dödats av belgisk polis i samband med ett antiterrortillslag i tisdags. En belgisk uppgiftslämnare berättar för redaktionen att Belkaid identifierats som Samir Bouzid, en person som ska ha varit en av huvudregissörerna för parisattackerna i höstas.
– Han är en av de viktigaste i attacken och han kommer från Sverige vet vi, säger källan till märsta.nu

Hade en fru
Belkaid bodde i Märsta och är fortfarande skriven på en adress på Tingvalla. Men där bor sedan ett tag en helt annan person som inte har någon som helst anknytning till terroristen. Belkaid ska ha haft en fru också vilket framgår i Polisens förundersökningsmaterial efter en incident på Ikea 2013.Han ska ha lämnat Sverige för två år sedan och rest in via ett antal europeiska länder till Syrien. Belgisk polis håller på att kartlägga hur länge han har varit i Europa. När han dödades hade han ett automatvapen och en IS-flagga bredvid sig.

Förde över pengar till Abdesalam
Enligt tidningen Expressen ska Belkaid under sitt falska namn ”Bouzid” ha fört över 750 euro till Salah Abdeslam som är den huvudmisstänkte för parisattackerna. Vid ett tillslag i belgiska Molenbeek greps Abdeslam nu under kvällen. SÄPO kommenterar inte om det är samma man som är den skjutne i Belgien men belgiska källor till märsta.nu gör gällande att så är fallet:
– Den information som vi har i ärendet kommunicerar vi med belgiska myndigheter. Det är en utredning som belgiska myndigheter hanterar, säger Säpos pressekreterare Fredrik Milder till Expressen

Med på terrorlista
Engelska Sky News uppger att Belkaid var med på den lista som kanalen kom över och som pekade ut stort antal IS-medlemmar i hela världen. Sky News bekräftar att Belkaid är känd av svensk polis för bland annat stölden på Ikea. Belkaid ska ha skjutis i räden för att han stod i vägen när Abdeslam skulle fly. Belkaid ska ha anmält sig som frivillig självmordsbombare.

Följ Sky News liverapportering om fallet här (OBS! Extern länk)

Text: Daniel Iskander
Research: Jamshid Jamshidi

pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida
forstamaj_helsida
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

eldsjal2024_helsida
connys_helsida
EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

mp_helsida_eu

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
mp_eu_outsider
nrh_sigtuna
connys
pantamera_out
eldsjal2024_out
centrum_outsider_host