defacto_pan2020
Belkaid i samband med en stöld på Ikea som han sedan dömdes för samt för innehav av en kniv.Foto: Polisens Förundersökningsmaterial
Här ligger Molnebeek i Belgien där märstabon dödades av belgisk polis. Foto: Maps

Förre märstabon misstänks vara inblandad i Parisattackerna

Den förre märstabon som dödades vid ett antiterrortillslag i Belgien i tisdags ska vara en av de delaktiga för attacken i Paris i höstas: - Belkaid har identifierats som Samir Bouzid, en av de huvudmisstänkta, för parisattacken, skriver en belgisk källa till märsta.nu

centrum_artikel

Märsta har nu hamnat i internationellt rampljus efter att Mohammed Belkaid dödats av belgisk polis i samband med ett antiterrortillslag i tisdags. En belgisk uppgiftslämnare berättar för redaktionen att Belkaid identifierats som Samir Bouzid, en person som ska ha varit en av huvudregissörerna för parisattackerna i höstas.
– Han är en av de viktigaste i attacken och han kommer från Sverige vet vi, säger källan till märsta.nu

Hade en fru
Belkaid bodde i Märsta och är fortfarande skriven på en adress på Tingvalla. Men där bor sedan ett tag en helt annan person som inte har någon som helst anknytning till terroristen. Belkaid ska ha haft en fru också vilket framgår i Polisens förundersökningsmaterial efter en incident på Ikea 2013.Han ska ha lämnat Sverige för två år sedan och rest in via ett antal europeiska länder till Syrien. Belgisk polis håller på att kartlägga hur länge han har varit i Europa. När han dödades hade han ett automatvapen och en IS-flagga bredvid sig.

Förde över pengar till Abdesalam
Enligt tidningen Expressen ska Belkaid under sitt falska namn ”Bouzid” ha fört över 750 euro till Salah Abdeslam som är den huvudmisstänkte för parisattackerna. Vid ett tillslag i belgiska Molenbeek greps Abdeslam nu under kvällen. SÄPO kommenterar inte om det är samma man som är den skjutne i Belgien men belgiska källor till märsta.nu gör gällande att så är fallet:
– Den information som vi har i ärendet kommunicerar vi med belgiska myndigheter. Det är en utredning som belgiska myndigheter hanterar, säger Säpos pressekreterare Fredrik Milder till Expressen

Med på terrorlista
Engelska Sky News uppger att Belkaid var med på den lista som kanalen kom över och som pekade ut stort antal IS-medlemmar i hela världen. Sky News bekräftar att Belkaid är känd av svensk polis för bland annat stölden på Ikea. Belkaid ska ha skjutis i räden för att han stod i vägen när Abdeslam skulle fly. Belkaid ska ha anmält sig som frivillig självmordsbombare.

Följ Sky News liverapportering om fallet här (OBS! Extern länk)

Text: Daniel Iskander
Research: Jamshid Jamshidi

connys_helsida
coronapandemin

Rekordmånga får intensivvård

Notiser I en lägesrapport från Region Stockholm gällande coronapandemin så konstateras att drygt 100 stockholmare är i behov av intensivvård.

speedy_vinter_helsida
2020_helsida

Resam ger klimat- och energitips

Nyheter Rasam Sheibeh får den nyinrättade tjänsten som energi- och klimatrådgivare i Sigtuna kommun: - Som energiingenjör brinner jag för hållbara energilösningar. Jag kommer att göra mitt yttersta för att hjälpa kommunens invånare att minska sin klimatpåverkan, säger han i ett pressmeddelande.

defacto_helsida
sigtunastad_helsida
vardcentral_helsida
happyhomes_sommar2020
centrum_helsida2020
ridskola2020_helsida
EXTRA

Väsby missnöjda med nya riksintresset

Nyheter Upplands-Väsby kommun är missnöjda med det nya riksintresset för Arlanda: - Trafikverkets utspel om tystare flygplan och bättre möjligheter att bygga nära Arlanda, är ett hån mot Väsbyborna. Samtidigt som de talar om det, driver de på för mer buller över Väsby. Det håller inte ihop, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

dackskiftarna_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

connys
dackskiftarna_outsider
vardcentral_outsider
sigtunastad_outsider
nrh
sigtuna_vatten_outsider
speedy_vinter2020_outsider
ridskola_2020_outsider