socialdemokraterna_maj_panorama
Foto: Arkiv/Jamshid Jamshidi

Flickor förföljdes och filmades av äldre man

En äldre man förföljde flera nioåringar på vägen hem från skolan i Sigtuna. Han ska även filmat dem under hela förföljelsen: – Kommunens säkerhetschef är informerad, säger Johan Adler, verksamhetschef för grundskolan.

centrum_artikel_host

Det var under onsdagen som två lågstadieflickor var på väg hem från S:t Pers skola i Sigtuna när de upptäckte att de var förföljda av en äldre man.
– Det de först gjorde var att ta en annan väg för att säkerställa att den här mannen verkligen följer efter dem, säger Johan Adler, verksamhetschef för grundskolan i Sigtuna kommun.

Filmades av mannen
Johan Adler har inga uppgifter om hur länge barnen var förföljda och hur nära mannen kom, men flickorna, som ska vara nio år gamla, lyckades ta sig hem och kontakta sina föräldrar.
Nio-åringarna upptäckte också att mannen filmade dem med en telefon under hela förföljelsen.
– Föräldrarna har givetvis gjort en polisanmälan av de här uppgifterna som barnen lämnat, säger Johan Adler.

Kommunens säkerhetschef inkopplad
– Efter att föräldrarna gjort polisanmälan så vände de sig till flickornas klassföreståndare och önskade att skolan skulle vidta någon form av åtgärder, jag vet inte vad som hänt med polisanmälan då det inte bygger på iakttagelser som skolan gjort utan det är flickornas iakttagelser som de berättat till sina föräldrar om, fortsätter Adler.

Skolan skickade då ut informationsbrev till övriga föräldrar och har även bett personalen vara extra vaksamma. Rektorn på skolan har även kontaktat kommunens säkerhetschef, Thomas Mileborn, för att höja säkerheten på kommunens alla skolor och även informera om händelsen.
– För det kan ju vara så att de här iakttagelserna gjorts på annat håll och att det kan sättas i  samband med det här.

”Obehagligt”
Adler berättar att skolan och kommunen erbjuder psykologer och kuratorer från elevhälsan, och även annan stöd och hjälp. Hur flickorna mår och hur stämningen på skolan är har Adler inga uppgifter om.
– Men jag tror att den berättelse de lämnat till sina föräldrar ger ju ett sken att det är obehagligt och något de vill komma ifrån.

Hur känner du över att barnen inte kunnat ta sig hem utan att något sådant händer?
– Jag vet för lite om vad som exakt har hänt men man önskar ju att barn ska vara trygga i samhället, oavsett vart de befinner sig eller gör, och aldrig att aldrig utsättas för något. Om det finns något som förenar oss som jobbar inom skolor så är det att värna efter elevernas behov och trygghet, och vi blir ju upprörda om barn utsätts för något sådant, säger Johan Adler.

eldsjal2024_helsida
mp_helsida_eu
centrum_host_helsida
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

connys_helsida
pantamera_avc_helsida
EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

forstamaj_helsida

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
nrh_sigtuna
eldsjal2024_out
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
mp_eu_outsider
connys