sommar
Lars Bryntesson (S), kommunstyrelsens ordförandeFoto: Jamshid Jamshidi
Magdalena Andersson (S), finansministerFoto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Finansministern och kommunalrådet: ”Det är en svår tid”

Finansminister Magdalena Andersson (S) och kommunalrådet Lars Bryntesson (S) skriver i ett pressmeddelande till märsta.nu att de extra resurserna som kommunen har fått ska täcka ökade kostnader både i år och nästa år: - Regeringen mobiliserar nu alla samhällsaktörer och ser till att ansvaret delas av fler. Att skjuta till resurser för att kommuner och landsting ska kunna ta hand om både dem som kommer nu, och dem som bott här sedan länge, det är att ta ansvar i en svår tid, skriver de båda.

I torsdags rapporterade märsta.nu om att kommunen får 44 miljoner redan innan året är slut för att hantera välfärden i kommunen och det ökade trycket på omsorgen som flyktingar, asylsökande och ensamkommande flyktingbarn innebär.
– Att så många människor nu söker tillflykt till vårt land har skapat en ansträngd situation i många kommuner och landsting. Regeringen tar detta på största allvar. I ett ansträngt läge är det nödvändigt att prioritera – vård, skola och omsorgen av våra barn och äldre ska värnas, skriver kommunalrådet Lars Bryntesson och hans partikollega, finansminister Magdalena Andersson, i ett pressmeddelande.

Ska engagera civila insatser
I pressmeddelandet står det att flyktingkrisen innebär en ansträngning och en enorm uppgift för hela det svenska samhället. Man hade hoppats på att hela EU skulle samarbeta för att dela på ansvaret, i så fall skulle det heller inte vara en kris för Europa. Man anser också att det är ohållbart för Sverige att ta ett så mycket större ansvar än andra länder. Förutom de 44 miljonerna som kommunen fått har regeringen också avsatt 200 miljoner för att få det civila samhället och frivilliga att bidra med stöd och sociala kontakter.
– Regeringen mobiliserar nu alla samhällsaktörer och ser till att ansvaret delas av fler. Att skjuta till resurser för att kommuner och landsting ska kunna ta hand om både dem som kommer nu, och dem som bott här sedan länge, det är att ta ansvar i en svår tid.

sigtunavatten_standard
bonava_juli_hel
colorama_april2
ica_valsta_choklad
sommar

uppdaterad Kraftig röklukt över Märsta

Blåljus Kraftig röklukt spred sig över centrala Märsta under förmiddagen: - Det var lite panik för oss boende då det ruktade rök från ventilation i både bostäder och butiker, säger en läsare till märsta.nu

defacto_helsida
sommar_centrum
arlanda_golf_juli
happyhomes_2019
sommarlov

Rävsta Sommarfritids fortsatt populärt

Ung & Student Rävsta sommarfritids har avslutats och barn från olika orter och skolor har mötts i Rävsta friluftsområde för en mängs aktiviteter: - Helt fantastiskt! Tack Sigtuna och fortsätt med Rävsta sommarfritids för våra fritidsavdelningar och barn i våran kommun, berättar fritidsledaren Bob van den Eijkhof.

nrh
bonava_juli_outsider
sportfiske_sommar
connys
arlanda_golf_juli2_outsider
defacto_outsider
colorama_april