dackskiftarna_panorama
Foto: Riksbanken

Detta gör partierna för pengarna

Mandatperioden går mot sitt slut, så även den gällande fördelningen av partistöd som partierna får för att driva politik i kommunen.

Moderaterna och Socialdemokraterna har högst partistöd i kommunen, 656 000 respektive 847 000 för 2017. Pengar som ska gå till att driva politik i kommunen. Utöver det får partierna även administrativt stöd och sociala avgifter betalda för personal. Det administrativa stödet för Socialdemokraterna uppgick till 1,3 miljoner kronor och för Moderaterna drygt en miljon.

Skickade 50 000 till SSU
Partierna är i samband med ansökan om partistöd även skyldiga att lämna in en redogörelse för vad man gjort för aktiviteter. Dessa har ännu inte lämnats in för 2017 men summorna är liknande för 2016. Socialdemokraterna skriver i sin redovisning att de använt pengarna till medlemsmöten, styrelsemöten, utbildningar och samtalat med medborgarna i kommunen. De har även betalat 50 000 till SSU för att de genomför ungdomsverksamhet i kommunen.

Moderaterna kampanjar
Moderaterna använder sina pengar till kampanj och kommunikation, ytbildning, konferenser och möten, lokalkostnader och personal bland annat. Man har också fört över medel till Moderaternas riksorganisation eftersom de får stöd därifrån och man har gemensamma kostnader.

SD satsar på utbildning
Sverigedemokraterna som är tredje största parti i fullmäktige och med ett partistöd som överstiger 300 000 kronor samt ett administrativt stöd på 363 000 kronor har trots sina medel inte lagt en enda egen budget under mandatperioden. Men man är flitiga på att skriva motioner, interpellationer och ställa frågor i fullmäktige. I sin redogörelse för 2016 står det att man lagt 68 000 på utbildning, 16 000 på information, 147 000 på partiarbete och 70 000 har överförts till en valfond.

happyhomes_2019

Sänkt hastighet på Valstavägen

Nyheter En del av Valstavägen får sänkt hastighet: - Den lokala trafikföreskriften om hastighetsbegränsningen är resultatet av en del i arbetet med stadsbyggnadsprojektet Valsta 2030, säger Anna-Carin Mattsson, gatu- och parkchef i Sigtuna kommun.

ica_oktober
sigtunavatten_standard
EXTRA

Förbipasserande attackerades av knivman

Nyheter En man greps i Valsta under förmiddagen sedan han försökt attackera förbipasserande med en kniv: - Han försökte hugga en man med barnvagn och två barn, säger ett vittne till märsta.nu

dackskiftarna_helsida
defacto_helsida
fme_oktober
EXTRA

Fyra års fängelse för att ha försökt tända på skola

Nyheter En 23-årig man döms för grov mordbrand sedan han försökt sätta eld på Väringaskolan i Sigtuna. Mannen som var påverkad av både alkohol och läkemedel hade köpt bensin på den närliggande macken och kastade över skolfasaden innan tände eld.

Bergqvist om nya skolrankingen: Visar styrkor och svagheter

Politik märsta.nu rapporterade på onsdagen om Lärarförbundets ranking av skolkommunerna där Sigtuna är på plats 201: - Lärarförbundets ranking visar både våra styrkor och svagheter. Det som är mest positivt är att vår positiva kvalitetsutveckling håller i sig med förbättrade kunskapsresultat när det gäller andel godkända elever och meritvärde årskurs 9. Utifrån våra förutsättningar är vi bland de bästa i Sverige, det är helt fantastiskt, uppger Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L).

nrh
connys
defacto_outsider
colorama_april2