defacto_pan2020
Foto: Riksbanken

Detta gör partierna för pengarna

Mandatperioden går mot sitt slut, så även den gällande fördelningen av partistöd som partierna får för att driva politik i kommunen.

Moderaterna och Socialdemokraterna har högst partistöd i kommunen, 656 000 respektive 847 000 för 2017. Pengar som ska gå till att driva politik i kommunen. Utöver det får partierna även administrativt stöd och sociala avgifter betalda för personal. Det administrativa stödet för Socialdemokraterna uppgick till 1,3 miljoner kronor och för Moderaterna drygt en miljon.

Skickade 50 000 till SSU
Partierna är i samband med ansökan om partistöd även skyldiga att lämna in en redogörelse för vad man gjort för aktiviteter. Dessa har ännu inte lämnats in för 2017 men summorna är liknande för 2016. Socialdemokraterna skriver i sin redovisning att de använt pengarna till medlemsmöten, styrelsemöten, utbildningar och samtalat med medborgarna i kommunen. De har även betalat 50 000 till SSU för att de genomför ungdomsverksamhet i kommunen.

Moderaterna kampanjar
Moderaterna använder sina pengar till kampanj och kommunikation, ytbildning, konferenser och möten, lokalkostnader och personal bland annat. Man har också fört över medel till Moderaternas riksorganisation eftersom de får stöd därifrån och man har gemensamma kostnader.

SD satsar på utbildning
Sverigedemokraterna som är tredje största parti i fullmäktige och med ett partistöd som överstiger 300 000 kronor samt ett administrativt stöd på 363 000 kronor har trots sina medel inte lagt en enda egen budget under mandatperioden. Men man är flitiga på att skriva motioner, interpellationer och ställa frågor i fullmäktige. I sin redogörelse för 2016 står det att man lagt 68 000 på utbildning, 16 000 på information, 147 000 på partiarbete och 70 000 har överförts till en valfond.

centrum_helsida2020

Domen: Blöjor ska ingå i maxtaxan

Nyheter Efter en dom som ger föräldrar rätt att kräva förskolor på blöjor så uppmanar Sveriges kommuner och regioner sina medlemmar, alltså kommunerna, att fortsätta be föräldrar att ta med sig blöjor.

happyhomes_2019
colorama_jul
defacto_helsida
teatergrillen_helsida
Extra

uppdaterad Personrån i Sigtuna

Blåljus En person har under eftermiddagen rånats av flera gärningsmän i Sigtuna: - Någon form av tillhygge har använts i samband med rånet, säger Åsa Wallentin, presstalesperson vid Polisens ledningscentral, till märsta.nu

Minister kallade till möte om ”social dumpning”

Politik Civilminister Lena Micko (S) bjöd in ett antal kommuner, bland annat Kramfors som anklagat Sigtuna för sk social dumpning, till ett möte om problemet: - Sigtuna har tagit ett extremt stort ansvar i mottagandet av nyanlända. Så stort att vi nu har landets fjärde största andel invånare med utrikisk härkomst, skriver kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) på Facebook

connys
teatergrillen_outsider
nrh