socialdemokraterna_maj_panorama
Foto: Riksbanken

Detta gör partierna för pengarna

Mandatperioden går mot sitt slut, så även den gällande fördelningen av partistöd som partierna får för att driva politik i kommunen.

centrum_artikel_host

Moderaterna och Socialdemokraterna har högst partistöd i kommunen, 656 000 respektive 847 000 för 2017. Pengar som ska gå till att driva politik i kommunen. Utöver det får partierna även administrativt stöd och sociala avgifter betalda för personal. Det administrativa stödet för Socialdemokraterna uppgick till 1,3 miljoner kronor och för Moderaterna drygt en miljon.

Skickade 50 000 till SSU
Partierna är i samband med ansökan om partistöd även skyldiga att lämna in en redogörelse för vad man gjort för aktiviteter. Dessa har ännu inte lämnats in för 2017 men summorna är liknande för 2016. Socialdemokraterna skriver i sin redovisning att de använt pengarna till medlemsmöten, styrelsemöten, utbildningar och samtalat med medborgarna i kommunen. De har även betalat 50 000 till SSU för att de genomför ungdomsverksamhet i kommunen.

Moderaterna kampanjar
Moderaterna använder sina pengar till kampanj och kommunikation, ytbildning, konferenser och möten, lokalkostnader och personal bland annat. Man har också fört över medel till Moderaternas riksorganisation eftersom de får stöd därifrån och man har gemensamma kostnader.

SD satsar på utbildning
Sverigedemokraterna som är tredje största parti i fullmäktige och med ett partistöd som överstiger 300 000 kronor samt ett administrativt stöd på 363 000 kronor har trots sina medel inte lagt en enda egen budget under mandatperioden. Men man är flitiga på att skriva motioner, interpellationer och ställa frågor i fullmäktige. I sin redogörelse för 2016 står det att man lagt 68 000 på utbildning, 16 000 på information, 147 000 på partiarbete och 70 000 har överförts till en valfond.

mp_helsida_eu
forstamaj_helsida
connys_helsida
centrum_host_helsida
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

pantamera_avc_helsida
eldsjal2024_helsida
EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

eldsjal2024_out
ridskola_2020_outsider
connys
pantamera_out
nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
mp_eu_outsider