defacto_pan2020
Rosersberg hade ingen VMA-signal när Hesa Fredrik testades i måndagsFoto: Street view/Google

Därför hörs inte Hesa Fredrik överallt

I måndags testades VMA, Hes Fredrik, men en del kommuninvånare har reagerat på att den inte hörs överallt.

centrum_artikel

Hes Fredrik som en del av VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) testades i måndags. Testet sker några gånger per år via de fysiska högtalarna som finns på byggnader. I kommunen var det dock inte alla som hörde Hesa Fredrik. Bland annat Rosersberg var utan. Det är inget krav på att man ska ha Hesa Fredrik på varje ort då det idag finns alternativ för att gå ut med VMA till befolkningen.
– Kommunerna brukar koncentrera anläggningarna till centrala delar i Kommunen. Ett förtydligande är att Kommunerna beslutar om var dom vill ha sina vma-anläggningar i samråd med MSB. Brandkåren Attunda driftar och underhåller anläggningarna, förklarar teknisk chef Kenneth Bergqvist på Brandkåren Attunda.

VMA kan gå ut via radio och TV-kanaler, via SMS och reklamradio. I framtiden kan VMA komma som ett samtal genom det som heter EU-Alert. Systemet används idag i Nederländerna, Litauen och USA. Då får man ett samtal på sin mobil om fara för allmänheten.

Lokaltidningar omfattas inte av krav för att meddela VMA men om det föreligger fara för allmänhet så brukar även media på webb och i sociala medier gå ut med information till allmänheten. Enstaka VMA-larm har gått ut till allmänheten i Sigtuna kommun de senaste tio åren. Ibland kan VMA röra bränder på soptippar eller andra industrifastigheter där giftig rök kan sprida sig eller om det finns risk för explosion så att allmänhet håller sig på avstånd samt kan stänga fönster och ventilation.

sigtunastad_helsida
coronapandemin

Rekordmånga får intensivvård

Notiser I en lägesrapport från Region Stockholm gällande coronapandemin så konstateras att drygt 100 stockholmare är i behov av intensivvård.

Moderaterna_helsida2021
2020_helsida

Resam ger klimat- och energitips

Nyheter Rasam Sheibeh får den nyinrättade tjänsten som energi- och klimatrådgivare i Sigtuna kommun: - Som energiingenjör brinner jag för hållbara energilösningar. Jag kommer att göra mitt yttersta för att hjälpa kommunens invånare att minska sin klimatpåverkan, säger han i ett pressmeddelande.

ridskola2020_helsida
rentawreck_helsida
centrum_helsida2020
connys_helsida
happyhomes_sommar2020
dackskiftarna_helsida
speedy_vinter_helsida
EXTRA

Väsby missnöjda med nya riksintresset

Nyheter Upplands-Väsby kommun är missnöjda med det nya riksintresset för Arlanda: - Trafikverkets utspel om tystare flygplan och bättre möjligheter att bygga nära Arlanda, är ett hån mot Väsbyborna. Samtidigt som de talar om det, driver de på för mer buller över Väsby. Det håller inte ihop, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

defacto_helsida
vardcentral_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

dackskiftarna_outsider
speedy_vinter2020_outsider
nrh
connys
rentawreck_outsider
ridskola_2020_outsider
vardcentral_outsider
sigtunastad_outsider
sigtuna_vatten_outsider
moderaterna_sigtuna