moderaterna_tack
Efter incidenter på bussar kan det nu bli kroppskameror på chaufförerna.Foto: Jamshid Jamshidi

Bussförare får kroppskameror

Busschaufförer som kör utsatts linjer kan utrustas med kameror efter nyår: - Vi har ju kameror inom SL på bussarna redan, men det blir en normaliseringsprocess, folk slutar tänka på det, säger Kenny Bungss, trygghetschef på Arriva till SVT Stockholm.

Det finns redan kameror på SL-bussarna men nu kan även chaufförer få kroppskameror, det handlar om chaufförer som kör utsatta linjer.
– Vi har ju kameror inom SL på bussarna redan, men det blir en normaliseringsprocess, folk slutar tänka på det. Nu när man får upp medvetenheten kring det här, och ser en kamera på föraren när man kliver på, reagerar folk och tänker till, säger Kenny Bungss, trygghetschef på Arriva, till SVT Stockholm.

Upp till 40 kameror i bruk
Efter nyår är det 30-40 kameror som ska finnas tillgängliga för bussförare, ordningsvakter och eventuellt kontrollanter.
– Vi vet att våra medarbetare i kollektivtrafiken många gånger är utsatta. Man är utsatt för hot, våld och trakasserier. Då vill vi använda de verktyg som finns för att mota det i dörren, uppger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) för SVT.

Vill slippa visering
Men ett problem som finns enligt de busschaufförer som SVT varit i kontakt med är att man kollar biljetter, något som man vill överlåta till kontrollanterna istället. Men den ändringen kommer inte att bli av menar Kristoffer Tamsons (M) eftersom det är ett gammalt upplägg och att föraren har ansvar för viseringen ombord.
– Däremot så vet vi ju att man många gånger är utsatt som bussförare, och det här är ju ett sätt att bidra med verktyg så att man inte ska behöva känna sig lika utsatt, fortsätter Tamsons (M).

hostfest_centrum
happy_homes_juli
defacto_banner_sep
defacto_host2018
Extra

Ungdomsbråk i Valsta

Blåljus Två ungdomsgängs slogs i Valsta under eftermiddagen: - En person blödde näsblod mem behövde inte sjukvård, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral

Olycka vid Haga

Blåljus Flera bilar krockade vid Haga och framkomligheten till och från Sigtuna är begränsad.

Extra

Biljakt på E4:an slutade vid Eurostop – en man gripen

Blåljus En bil vägrade stanna på E4:an vid Uppsala och en polisjakt inleddes. Färden tog slut på Eurostops parkering där föraren greps misstänkt för en rad olika brott. – Vi har även tagit bilen i beslag eftersom att personen är misstänk för liknande brottslighet i närtid, säger Johan Sohlberg vid Uppsalapolisen.

nfc_vinter
objekt4
komvuxq3_4
outsider
objekt3
sigtunavatten_standard
objekt2
Norra Redovisningshuset
sbrf_sep
skanela_matcher18-19
connys
sportfiske_banner