eldsjal2024_pan
Ibrahim Khalifa (S) lyssnade på debattenFoto: Daniel Iskander
Gunnar BalfeFoto: Daniel Iskander
Foto: Daniel Iskander
Vildarna Pierre Cengiz-Edstrand och Dragan Perkovic satt ihopFoto: Daniel Iskander
Olov Holst debatterade bostäderFoto: Daniel Iskander/Arkiv
Karsten Bjärbo (KD)Foto: Daniel Iskander

Budgeten har klubbats

Budgeten för 2017 har antagits av fullmäktige. Kommunstyrelsens förslag gick igenom med röstsiffrorna 27-24. Klicka här för att ta del av dagens rapportering!

centrum_artikel_host

Debatten startade redan 9.30 och väntas pågå till framåt kvällen. Båda sidor ska debattera budgeten och ett förslag ska klubbas.

Först ut var bostadsprogrammet som avklarades under ca två timmars tid. Kommunledningen avser i sitt förslag bygga ca 1000 bostäder om året, skillnaden mellan kommunledningen och oppositionen är till största delen hur det ska byggas och i vilken upplåtelseform.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L) berättar om satsningarna i skolan. I ett replikskifte mellan Bergqvist och Johan Henriksson (M) verkar de båda rörande överens. Olov Holst (M) anser dock att satsningarna är för lite och frågar hur många miljoner av de 32 så kallade ”välfärldsmiljonerna” gått in i verksamheten.

Debatten går ganska snabbt och skola samt kultur- och fritid har avverkats. Det har inte bjudits på några hetare replikskiften. Oppositionen verkar hålla låg profil av okänd anledning. Kultur- och fritidsnämnden som är en ganska omfattande verksamhet där synen på verksamheten skiljer sig åt mellan kommunledningen och opposition bjöd inte på någon mer fråga till Marie Axelsson (S) om hur de kommer hantera avskrivningen av investeringen på 50 miljoner för renoveringen av Sigtuna Fritidscenter.

Karolina Windefalk drar Individ- och familjeomsorgen för 2017. Olov Holst vill ha svar på hur kommunen ska hantera den nya ersättningsmodellen för ensamkommande flyktingbarn. Windefalk säger att man måste vara förberedda på en ny modell för ersättning, en post som räddar kommunens budget i Individ- och familjeomsorgsförvaltningen i år.

Efter lunchrasten har Olov Holst (M) satt igång med sitt anförande.

Nu börjar oppositionen att debattera sitt förslag. Olov Holst (m) säger att deras budget är mycket bra och pikade Khalifa för att denne tyckte att kommunledningens budget var ”ganska bra”. Holst menar att man ska fokusera på vård, skola och omsorg. Han vill lägga baden på entreprenad vilket skulle ge kommunen 16 miljoner kronor varje år.

Holst uppmanar Khalifa och kommundirektören Ulf Bergh att åka till polisen och ställa krav. Han såg också flera orosmoment framför sig, dels på grund av ränteutgifter men också för att kommunledningen inte har majoritet och beroende av två vildar.

Axelsson går upp, kallar budgeten för luftslott och är kritisk till att man vill sälja ut badhusen. Ett replikskifte mellan Ali Wandi (S) och Holst om tryggheten i Valsta pågick. Wandi var frågande till att väktare för fem miljoner kronor ska lösa problemet. Holst kontrade med att varför ett ”gäng före detta kriminella ska snacka med kriminella” i Valsta.

Dragan Perkovic (-) har gjort sitt första framträdande som vilde. Oklart dock hur Perkovic kommer att rösta när det blir dags för votering. Men det råder inget tvivel om att Perkovic och Holst just nu är överens om tryggheten i Valsta.

Dragan Perkovic (-) har gjort sitt första framträdande som vilde. Oklart dock hur Perkovic kommer att rösta när det blir dags för votering. Men det råder inget tvivel om att Perkovic och Holst just nu är överens om tryggheten i Valsta.

Pierre Cengiz-Edstrand gick upp i talarstolen, han deklarerade att han är fri och oberoende. Något som Holst inte köpte, han menade att det fanns 88 000 skäl.24 för Cengiz-Edstrand att göra på ett visst sätt.

Med den här takten är det inte långt kvar till votering. Just nu äldre- och omsorgsnämnden. Summering av det hela så lovar kommunledningen satsningar på mat och fler anställda, Dan Rosenholm (L) klargjorde att man införde LOV. Det beskedet gick inte hem hos Moderaterna som ansåg att (L) borde infört det direkt när man blev en del av majoriteten och inte 2018.

Mattias Askersson (M) berättar om skolnämnden för att ta ett samlat grepp om skolan. Han berättar om att studiesituationen på skolan måste förbättras med anledning av Sveriges Radios rapportering om att elever sjukanmäler sig istället för att gå till skolan.

Sören Sundh (SD) går upp och deklarerar sitt stöd till Moderaternas förslag. Han får fråga av Dan Rosenholm om han anser om SD ingår i Moderaternas röstunderlag:
– Vi har fem mandat och röstar på det vi tycker är bäst, svarar Sundh.

Efter ett kort avslut från Kjell Holmgren (M) om sjukskrivningar är det nu dags att gå till beslut.

Det står nu klart att kommunstyrelsens förslag gått igenom med siffrorna 27-24. Det innebär att det inte är någon skillnad i mandaten idag jämfört med innan KF fick sina vildar. Det som återstår nu är att hantera ett antal reservationer.

Och inte heller reservationerna bjöd på några överraskningar, de tre vildarna Pierre Cengiz-Edstrand, Yasmine Edstrand och Dragan Perkovic röstade med kommunledningen. Samtliga reservationer vanns av kommunledningen med 27-24 förutom den om att införa LOV som slutade 25-24 då Vänsterpartiet lade ner sina röster.

Uppdaterad kl. 18.44

centrum_host_helsida
mp_helsida_eu
eldsjal2024_helsida
storemore_helsida

EPA-bil körde in i mur i Sigtuna

Blåljus Tidigt på eftermiddagen den 15 april rapporterades en trafikolycka i Sigtuna där en A-traktor påstås ha kört in i en mur längs Drottning Kristinas väg och Stora gatan. Polisen fick larm om händelsen vid 15-tiden på måndagen.

steningekompani_helsida
connys_helsida

Nu har akutskolan öppnat

Nyheter Akutskolan som är en del av kommunledningens tiopunktsprogram har öppnat: - I Sigtuna kommuns skolor ska man känna trygghet och studiero. Att etablera en akutskola är vårt sätt att skapa goda förutsättningar för en trygg tillvaro där förutsättningar ges för att eleverna ska klara grundskolan med godkända betyg, samtidigt som vi får möjlighet att bryta destruktiva beteenden hos de som stör och förstör för andra, säger Mattias Askerson, ordförande i förskole- och grundskolenämnden

pantamera_avc_helsida

Bevakningsbolaget Avarn riskerar böter

Nyheter Transports skyddsombud har slagit larm om bristerna i arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket. Efter en inspektion på Arlanda flygplats riskerar bevakningsbolaget Avarn Security böter på upp till 100 000 kronor om inga åtgärder vidtas.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
storemore_out
ridskola_2020_outsider
connys
mp_eu_outsider
centrum_outsider_host
eldsjal2024_out
stentekompani_outsider
nrh_sigtuna