eldsjal2024_pan
Karolina Windefalk (MP), Dan Rosenholm (L) och Ibrahim Khalifa (S)Foto: Daniel Iskander
Karolina Windefalk (MP)Foto: Daniel Iskander
Några av satsningarna i skolanFoto: Daniel Iskander

Budgetpresentation 2017

Kommunledningen presenterar just nu budgeten för 2017 och det är barn samt äldre som får mest ökade resurser.

centrum_artikel_host

Ibrahim Khalifa inleder budgetpresentationen med att berätta om grundläggande förutsättningar som kommunen har. Plus är att befolkningen ökar och vi kommer vid nyår passera 46 000 invånare.

Khalifa meddelar att flera nämnder får mer pengar. Barn- och ungdomsnämnden får mest med 34 miljoner kronor tillsammans med Äldre- och omsorgsnämnden. Barn- och ungdomsnämnden har nu en budget på strax över en miljard.
– Det är välfärdens kärna, motiverar Rosenholm.
– Självklart att satsa på skola för unga och våra äldre, fortsätter Khalifa.

För de 34 miljonerna extra till skolan ska man bland annat införa skolvärdar, lärarcoacher och en lässatsning. För de äldre införs demensteam, en träffpunkt som (S) haft som vallöfte sedan 2010 och att LOV (Lagen om valfrihet) införs inom hemtjänsten. Träffpunkten avser man placera i Kulturtorget i den fastighet som ska byggas intill konsthallen. Enligt både Rosenholm och Khalifa har det inte varit ett problem att enas om att LOV införs i hemtjänsten. Start för LOV beräknas till 2018.

Ytterligare en satsning är ett digitalt Kontaktcenter som ska effektivisera arbetet internt för kommunens anställda samt att medborgarna ska kunna få svar på sina frågor på ett enklare sätt. Arbetet med lägre sjukfrånvaro ska också bli övergripande i samtliga förvaltningar efter ett försök under 2016 med Äldre- och omsorgsförvaltningen.
– Det är pengar som betalar sig tillbaka omgående, säger Khalifa.

Skulden idag är ca en miljard och investeringar på en miljard kommande två åren väntar. Satsningarna kan göras tack vare en stark tillväxt och Khalifa tror inte att låneskulden blir två miljarder 2019:
– Det beror på resultatet de kommande två åren, förklarar Khalifa.

Av investeringsbudgeten får skola och förskola 226 miljoner kronor och övrigt 215 miljoner, bland det sistnämnda finns medel avsatta för att renovera en bassäng i Sigtuna Fritidscenter.

Gällande bostadsbyggandet ser det ljust ut med ca 1000 bostäder som ska börja byggas under 2017.
– Det Finns möjligheter att skapa bostäder överallt. Antingen detaljplaner som vunnit laga kraft eller att man undersöker möjligheter för fler bebyggelser, berättar Khalifa. Sammanfattningsvis blir det drygt 1000 bostäder per år i blandad bebyggelse. Det säkerställer en god tillväxt i framtiden.

pantamera_avc_helsida
mp_helsida_eu
centrum_host_helsida
connys_helsida
eldsjal2024_helsida
storemore_helsida

EPA-bil körde in i mur i Sigtuna

Blåljus Tidigt på eftermiddagen den 15 april rapporterades en trafikolycka i Sigtuna där en A-traktor påstås ha kört in i en mur längs Drottning Kristinas väg och Stora gatan. Polisen fick larm om händelsen vid 15-tiden på måndagen.

Nu har akutskolan öppnat

Nyheter Akutskolan som är en del av kommunledningens tiopunktsprogram har öppnat: - I Sigtuna kommuns skolor ska man känna trygghet och studiero. Att etablera en akutskola är vårt sätt att skapa goda förutsättningar för en trygg tillvaro där förutsättningar ges för att eleverna ska klara grundskolan med godkända betyg, samtidigt som vi får möjlighet att bryta destruktiva beteenden hos de som stör och förstör för andra, säger Mattias Askerson, ordförande i förskole- och grundskolenämnden

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
storemore_out
ridskola_2020_outsider
eldsjal2024_out
connys
nrh_sigtuna
pantamera_out
mp_eu_outsider