budget_panorama
Foto: Pressbild/Fortum

Biokolsanläggning planeras i Brista

Bristaverket kan få en ny biokolsanläggning till 2021 rapporterar SVT Stockholm: - Målet är att koldioxidutsläppen i luften ska minska lika mycket som om 8 000 bilar försvann från Stockholms gator varje år, säger Kåre Gustafsson, som är projektledare på Stockholm Exergi.

fraga_liberalerna

Biokolsanläggningar förbränner trädgårdsavfall och förvandlar det till fjärrvärme och biokol. Samtidigt minskar processen mängden koldioxid i luften enligt SVT Stockholm. En anläggning för biokol finns vid återvinningsstationen i Högdalen.

Men en ny och betydligt större planeras att byggas i Brista, den väntas står kvar 2021:
– Det räcker inte med att bara dra ner på utsläppen – vi måste också minska den koldioxid som finns i atmosfären, säger den senaste klimatrapporten från FN:s klimatpanel. Att tillverka biokol är ett sätt att skapa just sådana kolsänkor, säger Kåre Gustafsson, projektledare på Stockholm Exergi, till SVT.

Exempelvis kommer man att kunna bränna julgranar och annat trädgårdsavfall. Biokolet som skapas kan man även gräva ner i marken för bättre jord. Anläggningen som ska byggas i Märsta väntas bli 20 gånger större än den i Högdalen och blir i så fall Europas största av sitt slag.

defacto_helsida
centrum_helsida2020
julen_helsida
kristina_helsida
EXTRA

Våldtäkt i Sigtuna

Blåljus En våldtäkt inträffade under natten i Sigtuna stad där en kvinna våldtogs av en man utomhus.

speedy_vinter_helsida

Rolstabon: Ökat antal vildsvin i området

Nyheter Vildsvinen ökar i länet och en som känner av det är rolstabon Lorenzo Garcia: - Nog har jag vildsvin och rådjur i Rolsta. Som tur är skrämmer hästarna dem från fastigheten, säger Lorenzo.

manskold_helsida
connys_helsida
2020_helsida

IS-kvinna greps på Arlanda

Blåljus En kvinna som misstänks ha tagit sitt barn till Syrien och anslutit sig till till Islamiska staten greps vid ankomst till Arlanda under måndagen.

meko_helsida
budget 2021

Nu är budgeten klubbad

Politik Nu har budgeten för 2021 klubbats: - Tack vare väl genomförda reformer de två senaste åren har vi kunnat sanera och förstärka ekonomin, vilket gör att vi kan tillföra kärnverksamheterna; förskola, skola, vård, omsorg och trygghet ytterligare resurser, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

happyhomes_sommar2020
budget 2021

Kommunens budget ska klubbas

Politik Idag måndag debatteras budgeten i kommunfullmäktige. Sammanträdet sker digitalt och kan följas live av kommuninvånare.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

meko_outsider
budget_outsider
speedy_vinter2020_outsider
centrum_sommar_out
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
julen_outsider
sigtuna_vatten_outsider
manskold_outsider
kristina_outsider
nrh