centrum_panorama2020
Foto: Pressbild/Fortum

Biokolsanläggning planeras i Brista

Bristaverket kan få en ny biokolsanläggning till 2021 rapporterar SVT Stockholm: - Målet är att koldioxidutsläppen i luften ska minska lika mycket som om 8 000 bilar försvann från Stockholms gator varje år, säger Kåre Gustafsson, som är projektledare på Stockholm Exergi.

centrum_artikel

Biokolsanläggningar förbränner trädgårdsavfall och förvandlar det till fjärrvärme och biokol. Samtidigt minskar processen mängden koldioxid i luften enligt SVT Stockholm. En anläggning för biokol finns vid återvinningsstationen i Högdalen.

Men en ny och betydligt större planeras att byggas i Brista, den väntas står kvar 2021:
– Det räcker inte med att bara dra ner på utsläppen – vi måste också minska den koldioxid som finns i atmosfären, säger den senaste klimatrapporten från FN:s klimatpanel. Att tillverka biokol är ett sätt att skapa just sådana kolsänkor, säger Kåre Gustafsson, projektledare på Stockholm Exergi, till SVT.

Exempelvis kommer man att kunna bränna julgranar och annat trädgårdsavfall. Biokolet som skapas kan man även gräva ner i marken för bättre jord. Anläggningen som ska byggas i Märsta väntas bli 20 gånger större än den i Högdalen och blir i så fall Europas största av sitt slag.

happy_homes_mars

Ordförandebeslut om försörjningsstöd tas om

Politik Mattias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden får bakläxa av Förvaltningsrätten för att han inte hanterade frågan gällande att inte betala försörjningsstöd till personer som vistas illegalt i landet på rätt sätt.

stottasigtuna_helsida
defacto_helsida
studeravidare_helsida
coronapandemin

Fem nya dödsfall i kommunen

Nyheter Kommunen har drabbats av fem nya dödsfall i covid-19 under förra veckan: - Det viktigaste sättet att få ner antalet fall med covid-19 är att stockholmarna fortsätter följa Folkhälsomyndighetens råd, säger smittskyddsläkaren Per Follin.

connys_helsida
valvet_helsida

Krafttag mot tjuvfiske i Garnsviken

Nyheter Nu ska Sigtuna fiskevårdsförening och Sportfiskarna ta krafttag mot tjuvfiske i främst Garnsviken som en del i ett projekt med Sigtuna kommun och Länsstyrelsen i Uppsala och Stockholm.

sommarlov_helsida
coronakrisen

Varslen närmar sig 40 000

Notiser Antalet varslade under coronakrisen närmar sig 40 000 personer i länet enligt siffror från Arbetsförmedlingen.

marina_helsida
studenten2020_helsida

Kvinna misshandlad i Märsta

Blåljus En kvinna misshandlades under natten i Märsta: - Utredningsläget är gott, säger Towe Hägg, presstalesperson vid Polisens ledningscentral.

ridskola_2020_outsider
marina_outsider
studeravidare_outsider
sommarlov_outsider
valvet_outsider
speedy_outsider
sigtuna_vatten_outsider
studenten2020_outsider
nrh
kcbygg_outsider
stottasigtuna_outsider
swedol_outsider