centrum_jul_panorama
Foto: Pressbild/Fortum

Biokolsanläggning planeras i Brista

Bristaverket kan få en ny biokolsanläggning till 2021 rapporterar SVT Stockholm: - Målet är att koldioxidutsläppen i luften ska minska lika mycket som om 8 000 bilar försvann från Stockholms gator varje år, säger Kåre Gustafsson, som är projektledare på Stockholm Exergi.

centrum_jul_artikel

Biokolsanläggningar förbränner trädgårdsavfall och förvandlar det till fjärrvärme och biokol. Samtidigt minskar processen mängden koldioxid i luften enligt SVT Stockholm. En anläggning för biokol finns vid återvinningsstationen i Högdalen.

Men en ny och betydligt större planeras att byggas i Brista, den väntas står kvar 2021:
– Det räcker inte med att bara dra ner på utsläppen – vi måste också minska den koldioxid som finns i atmosfären, säger den senaste klimatrapporten från FN:s klimatpanel. Att tillverka biokol är ett sätt att skapa just sådana kolsänkor, säger Kåre Gustafsson, projektledare på Stockholm Exergi, till SVT.

Exempelvis kommer man att kunna bränna julgranar och annat trädgårdsavfall. Biokolet som skapas kan man även gräva ner i marken för bättre jord. Anläggningen som ska byggas i Märsta väntas bli 20 gånger större än den i Högdalen och blir i så fall Europas största av sitt slag.

ica_oktober
happyhomes_2019

Fler borde cykla till jobbet

Nyheter Fler borde cykla till jobbet i Sigtuna kommun, det anser Klas Elm, VD Svensk Cykling och Lars Strömgren, ordförande Cykelfrämjandet, i en debattartikel.

julbord_helsida
sigtunavatten_standard
tp_helsida

Tunnel byggs mellan Scandinavian XPO och Arlanda

Nyheter En ny tunnel kommer att förbinda Scandinavian XPO med Arlanda: - Vår ambition är att skapa en internationell mötesarena för hela Skandinavien och då är tillgängligheten till Arlanda av yttersta vikt, säger Dieters Sand, VD på Arlandastad Holding.

colorama_jul

(S) vill se handlingsplan för att minska självmord

Politik Socialdemokraterna hade hoppats få igenom att kommunen arbetar mot att införa en handlingsplan för att förhindra självmord: - Snart är det jul och nyårshelg. En helg som skapar oro och ångest bland de som lider av psykisk ohälsa. Vi vill att Sigtuna kommun tar sitt ansvar och gör allt i sin makt för att förebygga och minska antalet självmord i vår kommun, säger oppositionsrådet Marie Axelsson (S).

greeknighthelsida
centrum_jul_helsida
fme_oktober
trainingpartner_jobb_outsider
nrh
tp_outsider
connys
julbord
greeknight_outsider