dackskiftarna_panorama
Kommunen gör plats för 60 nya ensamkommande barn och ungdomar. Boende i Sigtuna fick detta brev nyligen: - Vi hoppas att kommunen kan garantera säkerheten för våra barn så att det som hände på Ikea inte händer här, säger en förälder till märsta.nuFoto: Insändarbild

60 nya platser för ensamkommande barn

Kommunen har fattat beslut om att hyra ut lokaler i nära Arlanda till Vårljus AB så att de kan skapa plats för ytterligare 20 platser för ensamkommande flyktingbarn, samtidigt kommer man göra i ordning en före detta förskola i Sigtuna för platser med 40 barn.

Vårljus AB som har ett avtal med kommunen för att erbjuda platser åt ensamkommande flyktingbarn kommer att utöka sina platser. Kommunen som hyr lokaler av Swedavia kommer att överlåta dessa till Vårljus vederlagsfritt. I lokalerna ska Vårljus dock få anpassa själva så att det görs plats för 20 barn. I beslutsunderlaget som hanterades i Individ- och familjeomsorgsnämnden för två veckor sedan framgår att kommunen är i behov av platserna för att kunna hantera situationen med allt fler ensamkommande flyktingbarn. Sedan tidigare driver Vårljus AB ett boende i Kolsta. Ett avtal med Väddö Transit löper ut i årsskiftet och går inte att förlänga, där går kommunen miste om 15 platser.

Hyr i Uppsala
Efter nyår kommer det finnas 107 platser på fyra hem runt om i kommunen då en gammal förskola i Sigtuna ska göras om och anpassas för 40 barn och ungdomar. Totalt är behoven platser för 70-80 barn, kommunen hyr också platser i Uppsala och beläggningen i rummen är tredubblad. Tjänstemännen vid Individ- och familjeomsorgsenheten varnar också för att situationen är på väg att bli ohållbar med hänsyn till personal och att de ständiga överbeläggningarna kan resultera i att man inte kan hålla de brandskyddsbestämmelser som finns.

Ökning av arbetsplatsolyckor i kommunne

Nyheter Fackförbundet Byggnads kommer att ge sig ut på en länsomfattande inspektion av byggnadsplatser, detta för att kontrollera så att säkerheten efterlevs. I Kommunen har 16 arbetsplatsolyckor skett bara i år.

fme_oktober
sigtunavatten_standard
dackskiftarna_helsida

Sänkt hastighet på Valstavägen

Nyheter En del av Valstavägen får sänkt hastighet: - Den lokala trafikföreskriften om hastighetsbegränsningen är resultatet av en del i arbetet med stadsbyggnadsprojektet Valsta 2030, säger Anna-Carin Mattsson, gatu- och parkchef i Sigtuna kommun.

ica_oktober
EXTRA

Förbipasserande attackerades av knivman

Nyheter En man greps i Valsta under förmiddagen sedan han försökt attackera förbipasserande med en kniv: - Han försökte hugga en man med barnvagn och två barn, säger ett vittne till märsta.nu

defacto_helsida
happyhomes_2019
EXTRA

Fyra års fängelse för att ha försökt tända på skola

Nyheter En 23-årig man döms för grov mordbrand sedan han försökt sätta eld på Väringaskolan i Sigtuna. Mannen som var påverkad av både alkohol och läkemedel hade köpt bensin på den närliggande macken och kastade över skolfasaden innan tände eld.

Bergqvist om nya skolrankingen: Visar styrkor och svagheter

Politik märsta.nu rapporterade på onsdagen om Lärarförbundets ranking av skolkommunerna där Sigtuna är på plats 201: - Lärarförbundets ranking visar både våra styrkor och svagheter. Det som är mest positivt är att vår positiva kvalitetsutveckling håller i sig med förbättrade kunskapsresultat när det gäller andel godkända elever och meritvärde årskurs 9. Utifrån våra förutsättningar är vi bland de bästa i Sverige, det är helt fantastiskt, uppger Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L).

defacto_outsider
connys
nrh
colorama_april2