Foto: Arkivbild/Svenska Mäklarhuset

3,8 miljoner för snittvillan i kommunen

Snittvillan i kommunen kostar cirka 3,8 miljoner kronor och bara i nio andra kommuner i länet är det billigare att köpa villa.

Svenska Mäklarhuset har med hjälp av Mäklarstatistiks siffror sammanställt hur mycket snittvillan kostar i länets 26 kommuner. Dyrast är det i Solna med 9,8 miljoner följt av Danderyd med 9,7 miljoner. I Sigtuna är snittpriset 3,795, därmed är det bara billigare att köpa hus i nio andra av länets 26 kommuner.
– Man kan konstatera att prisutvecklingen på villor i Sigtuna Kommun är stabil och uppåtgående men den ligger inte alls i linje med den starka utvecklingen på bostadsrätterna, kommenterar Jonas Dackman på Svenska Mäklarhuset i Märsta.

Låg omsättning på hus
Prisutvecklingen har inte heller varit så stor i kommunen enligt Dackman, bara 6 procent, men det går hela tiden objekt för rekordsummor. Bland annat förmedlade Svenska Mäklarhuset ett radhus i Steninge för hela 4 miljoner kronor i juni. Han konstaterar att det inte heller är särskilt stor tillgång på villor men att efterfrågan är fortsatt stor. Just nu är många ute efter villor med renoverade badrum och utan anmärkningar i besiktningsprotokollen. Bankerna beviljar lånet till 85 procent av köpeskillingen men inte till renoveringar. Det finns en hel del objekt med renoveringsbehov ute och där finns det köpare som kan sätta sin egen prägel på husen.
– Kommunen har ett problem med den låga omsättningen på hus. Husägarna bor kvar då de tycker att det saknas alternativ för det att flytta till som inte markant ökar deras boendekostnader. Inte många äldre vill sälja sitt hus och flytta till en lägenhet med kostnader som överstiger pensionen. Det behövs betydligt fler bostadsrätter i kommunen med hiss och en rimlig månadsavgift, en lösning skulle kunna vara ombildningar av delar av Sigtunahems bestånd, analyserar Fackman.

Stora skillnader bland kommunerna
De billigaste villorna i länet finns i Norrtälje där snittpriset är 2,45 miljoner. Även grannkommunen Bro är billigare än Sigtuna med pris på 3,76, i Väsby kostar en villa 4,1 miljoner. Vallentuna och Huddinge är kommunerna som haft största prisökningar med cirka 20 procent.
– Det skiljer drygt 7 miljoner i medelpris för villan på Lidingö jämfört med villan i Norrtälje. Det är en väldigt stor prisskillnad mellan billigaste och dyraste kommun i länet. Alla har ju inte råd med ett snittpris på 9 miljoner. Därför är det positivt med den stora prisvariationen i länet. Kan man tänka sig att pendla kan man köpa en villa för en prislapp som ligger 7 miljoner lägre än den dyraste kommunen, och det är ju mycket pengar du kanske kan göra annat för, uppger Claudia Wörmann, analyschef på Svenska Mäklarhuset.

EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening